Minipivovar Proud bilancuje úspěšný rok 2021

Rok 2021 byl prvním kompletním rokem v existenci nového plzeňského minipivovaru Proud. První várku tým pod vedením ředitele Michala Škody a sládkové Lenky Strakové uvařil v rámci zkušebního provozu 29. 9. 2020. Do konce roku 2021 pivovar Proud uvedl na trh celkem 23 různých druhů piva. 

Pivovar Proud sídlí v areálu Plzeňského Prazdroje, v dlouhá léta nevyužívané budově z roku 1907. Rekonstrukce  bývalé elektrárny začala v srpnu 2019, v průběhu roku 2020 byly postupně instalovány technologie, práce pokračovaly po celou dobu pandemie. „První pivo se podařilo uvařit koncem září, do prodeje šlo v prosinci. Bohužel nám po 14 dnech kvůli codivové pandemii zavřeli hospody a my se museli na půl roku přeorientovat ze sudů na lahve. Nějak jsme to ale zvládli a v některých věcech nám to nakonec i pomohlo. Měli jsme trochu klidnější období na rozjezd a podařilo se nám rozběhnout zajímavé prodejní kanály, na které by za normálních okolností asi nebyl čas. Mluvím např. o e-shopu, ale třeba i o zavážení různých kaváren či menších bister s našimi třetinkovými lahvemi,“ rekapituluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda. 

Během roku 2021 se novému pivovaru podařilo ukotvit stálé portfolio sestávající ze čtyř piv vařených metodou svrchního kvašení a jednoho ležáku. Z nich nejprodávanější je Ventill – ležák 11, následuje TheMže – Pale Ale 10 a na třetím místě je (možná trochu překvapivě) nealkoholické pivo Proovan inspirované stylem Hazy IPA. Součástí stálé nabídky je také Soutock – žitná IPA 13 a Cotel – Stout 14. Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, pouze nealko je (kvůli vysoké náchylnosti ke kontaminaci) pasterizované. 

Sortiment Proudu průběžně doplňují sezónní speciály a limitované edice experimentálních piv. „Jednou z našich klíčových hodnot je spolupráce, a to nejen s jinými pivovary, jako je Zhůřák nebo Zlatá kráva, ale také s dalšími partnery na přípravě zajímavých piv ozvláštněných o přidané ovoce, koření nebo kávu,“ říká Michal Škoda. Konkrétně jde o Pepper Saison okořeněný prvotřídním vyzrálým tmavě červeným Kampotským pepřem – výsledek spolupráce s belgickým sládkem Davidem Raetsem a českou značkou .pepper..field. Nebo Yuzu Ale, svěží Pale Ale s lehkým citrusovým aroma a příjemnou hořkostí, vytvořený spolu s Yuzu by CrossCafe. Nejnovějším počinem je Bockoffka – světlý bock obohacený výběrovou kávou z Kostariky, kterou dodala česká pražírna Dos Mundos.  

Minipivovar Proud spolupracuje také s destilérkami a vinaři. Výsledkem je exkluzivní řada barrel-aged čítající za minulý rok 7 produktů. Například světlý bock Batch #05, osm měsíců stařený v sudu po Trebitch Czech Single Malt, silné temně černé pivo Batch #06, osm měsíců stařené v sudu po červeném víně z uhersko-hradišťského Vinařství Medek nebo Stout Batch #07, osm měsíců stařený v sudu po Trebitch Czech Single Malt, který potvrzuje, že kombinace silného stoutu a jednosladové české whisky skvěle funguje. 

Piva z Proudu jsou v prodeji ve vlastním e-shopu a také v pivních barech, ochutnávkových pivnicích, prémiových restauracích, pivotékách, kavárnách, bistrech, farmářských obchodech – např. v Pivotéce v Pivovarském muzeu v Plzni, Pultu, Pivstru, pivotéce sedm° či ostravském Docku. Nově budou piva z Proudu v nabídce restuarace Na Spilce na nádvoří Plzeňského Prazdroje, která se letos otevře po rekonstrukci. „Přestože jsme kvůli omezením spojeným s covidovou pandemií začali plnohodnotně zavážet sudové pivo až od května, dostali jsme se v průběhu roku na zhruba 100 provozoven,“ doplňuje Michal Škoda a připomíná, že prodejní stánek Proudu v průběhu léta nechyběl na více než 40 akcích po celé republice (Plzeň, Teplice, Praha, Poděbrady, Brno, Olomouc, Trutnov ad.). Od pivních festivalů, gastro akcí, hudebních festivalů až třeba po koncerty Léta v Prazdroji na nádvoří pivovaru nebo akci Den s rektorem Západočeské univerzity. Piva z Proudu jsou dostupná také na Rohlík.cz v kamenných prodejnách Albert a Makro v Praze a Plzni. 

Minipivovar Proud je možné navštívit v rámci komentovaných prohlídek spojených s ochutnávkou. Současnost se v nich prolíná s minulostí, protože návštěvníci se dozvědí mnoho zajímavého nejen o provozu moderního minipivovaru, ale také o místech spojených s původními energetickými a vodními zdroji, které kdysi využíval Prazdroj. „Prohlídky nabité energií“ se poprvé konaly na podzim 2021 a vzbudily značný zájem veřejnosti. Znovu by měly být obnoveny na jaře, v závislosti na aktuálních protiepidemických opatřeních. Termíny budou průběžně zveřejňovány na webu Proudu.

A jaké jsou plány pivovaru Proud pro rok 2022? Odpovídá jeho ředitel Michal Škoda: „V letošním roce chystáme spoustu sezónních novinek. Asi nejblíže je pivo, které budeme vařit, stejně jako vloni, 8. března v rámci celosvětové akce Pink Boots Collaboration Brew Day. Tentokrát půjde o pivní styl american pale ale (APA) za použití speciální směsi chmelů vybraných pro tuto konkrétní příležitost.    Dále chystáme několik druhů tzv. kyselých piv ve stylech berliner weisse, gose a sour IPA. Plánujeme také pšeničné pivo stylu witbier nebo tmavé pivo s použitím kokosu. Čeká nás také uvedení dalších barrel-aged piv, konkrétně Brut IPA 22 – pivo stařené v sudech po bílém a červeném víně.“ 

O pivovaru Proud

Proud je součástí Plzeňského Prazdroje, minipivovar ovšem v nejvyšší možné míře působí samostatně a nezávisle. Práce na finální podobě sídla pivovaru Proud probíhají podle projektu architektů z pražského ateliéru Mimosa a projekční kanceláře raz23 a jsou plánovány v několika etapách. Zdárně dokončená první etapa, zahrnující náročnou rekonstrukci historické budovy, trvala necelých 18 měsíců a je dílem společnosti SWIETELSKY stavební. V dalších fázích vznikne výčep, multifunkční sál, prostranství pro pořádání venkovních akcí a pivovar se ještě více otevře veřejnosti. Prostoru strojírny bývalé elektrocentrály po rekonstrukci dominuje pětinádobová nerezová varna s maximální kapacitou šest várek za den, objem várky je 30 hl. V plánu je roční produkce několika tisíc hektolitrů piv z kvalitních surovin od domácích i zahraničních dodavatelů.

https://pivovarproud.cz/

Facebook Pivovar Proud

Instagram Pivovar Proud