Evropský parlament podpořil „harm reduction“ u tabáku

Evropský parlament schválil přelomové stanovisko, které zásadně mění jeho postoj k problematice e-cigaret, zahřívaného tabáku a nikotinových sáčků. EP uznal, že je rozdíl mezi klasickými cigaretami a jejich moderními alternativami. Rovněž deklaroval, že jejich užívání je cestou k omezování kouření a tím pádem i boje proti rakovině způsobované cigaretami.

Dne 16. února 2022 přijal Evropský parlament poměrem 652 hlasů proti 15 „Zprávu o prevenci a léčbě rakoviny“, která je jeho reakcí na dlouhodobě diskutovaný dokument Evropské komise nazvaný „Evropský plán boje proti rakovině“. Evropští poslanci konkrétně: 

  • rozlišují mezi klasickými cigaretami a alternativními tabákovými a nikotinovými výrobky;
  • na základě vědeckých dat potvrzují, že e-cigarety hrají zásadní roli v pomoci lidem přestat kouřit, a přitom jsou pro ně méně škodlivé než cigarety; 
  • potvrzují přínosy tzv. „harm reduction“ a uznávají, že jde o nástroj v boji proti kouření i proti rakovině;
  • podporují odlišnou regulaci klasických cigaret a jejich alternativ tak, aby občané EU měli zajištěn přístup k produktům s menší škodlivostí. 

Tento krok komentovala i Nezávislá evropská vapingová aliance (IEVA), která ve svém prohlášení přivítala rozhodnutí europoslanců. „Přijetím této zprávy se Evropský parlament stal prvním voleným parlamentním shromážděním na světě, které podpořilo snižování škodlivých účinků tabáku,“ uvádí prezident IEVA Dustin Dahlmann a dodává: „Jedná se o přelomovou deklaraci Evropského parlamentu. Nyní vyzýváme ostatní instituce EU – a zejména Evropskou komisi – aby to vzaly na vědomí a zajistily, že politika bude následovat vědu, nikoli naopak.” 

Komora elektronického vapování (KEVAP) stanovisko IEVA plně podporuje. Postoj tak výrazné většiny v Evropském parlamentu je i v souladu s poznatky odborníků – jak v EU a dalších zemích, tak i v Česku. „Postoj EP byl už naznačen při jednání zvláštního výboru, nicméně tak velká většina je pro Evropskou komisi jasným signálem, který nemůže přehlížet,“ říká Antonín Berdych, mluvčí KEVAP. 

Konečný text zprávy také obsahuje zmínku o dalším hodnocení příchutí „zvláště atraktivních pro nezletilé a nekuřáky“ a jejich možném zákazu v souvislosti s přezkumem směrnice o tabákových výrobcích. Z pohledu vapingových sdružení je zásadní vyhnout se zákazu příchutí, protože jejich rozmanitost je jedním z hlavních důvodů, proč dospělí kuřáci chtějí přejít na e-cigarety, a pro vapery, aby se nevrátili ke kouření. „Úvahy o zákazech příchutí považujeme za chybu. Podle našeho názoru je příchuť komparativní výhoda, kterou má uživatel alternativ kouření oproti kuřákovi; pokud ji zrušíme, lidé se začnou vracet k cigaretám,“ varuje mluvčí KEVAP.

Odkaz na TZ IEVA: 

O KEVAPu

Komora elektronického vapování je dobrovolné sdružení prodejců elektronických cigaret a souvisejícího příslušenství v ČR a na Slovensku. Sdružení vzniklo za účelem sjednotit výrobce, distributory a prodejce výrobků pro elektronické vapování.