Zvyšte produktivitu díky nejnovějším notebookům ThinkPad a mobilnímu monitoru ThinkVision

  • ThinkPad X1 Extreme Gen 5 přináší špičkový výkon
  • USB-C Monitor ThinkVision M14d je první 14palcový mobilní displej s poměrem stran 16:10 na světě14
  • ThinkPad P16s Gen 1 a P14s Gen 3 potěší profesionály, kteří potřebují certifikaci ISV na cestách
  • Komplexní řada ThinkPad T je tahounem mezi notebooky

28. února 2022 – Společnost Lenovo™ oznámila v rámci veletrhu MWC nejnovější přírůstky do portfolia ThinkPad a ThinkVision. Nejnovější notebook ThinkPad X1 Extreme Gen 5 posouvá výkon na zcela novou úroveň a je vhodný i pro ty nejnáročnější úlohy. Notebook je poháněný nejnovějšími procesory Intel vPro® až 12. generace Intel® Core™ i9 H series s operačním systémem Windows 11 Pro a dostupný s nejnovějšími grafickými procesory NVIDIA® GeForce RTX™ Laptop GPUs. Nabízí až 64 GB paměti DDR5 a volitelnými dvěma SSD disky s kapacitou až 8 TB. X1 Extreme Gen 5 nyní také obsahuje technologii Dolby Voice® s potlačením šumu řízeného umělou inteligencí a volitelným displejem WQXGA s obnovovací frekvencí 165 Hz a nízkým množstvím modrého světla pro pečlivé tvůrce obsahu. 

Lenovo rovněž představuje několik aktualizací svého portfolia notebooků řady ThinkPad T, které reagují na potřeby pracovníků v oblasti produktivity a spolupráce. Rozšířený přechod na displeje s poměrem stran 16:10 s technologií snižující množství modrého světla1 a s možností FHD kamery v kombinaci se zvukovým systémem Dolby Audio a Dolby Voice zlepšují zážitek ze spolupráce, který je podpořen stabilnější konektivitou díky Wi-Fi 6E2 a rozšířenými možnostmi WWAN3.

Tyto inovace přicházejí poté, co byla společnost Lenovo organizací Corporate Knights opět uznána za jednu z neudržitelnějších společností na světě. Do roku 2025 chce Lenovo získávat 90 % elektřiny pro globální provoz z obnovitelných zdrojů a odstranit z dodavatelského řetězce milion tun emisí skleníkových plynů. Společnost Lenovo se i nadále zaměřuje na snižování dopadu na životní prostředí. Například kryty reproduktorů, držáky baterií a napájecí adaptéry4 představených notebooků ThinkPad byly vyrobeny s použitím recyklovaných plastů PCC (Post-Consumer Content). Stejně tak notebooky ThinkPad obsahují 90 % recyklovaných a/nebo udržitelných obalů5, certifikaci ENERGY STAR® a jsou registrovány podle EPEAT®, splňující standardy pro úsporu energie a ochranu životního prostředí.

Hybridní pracovní prostředí vyžadují flexibilní a mobilní pracovní prostory. Rostoucí čas strávený na obrazovce zvyšuje tlak na již tak přetížený displej. Proto společnost Lenovo přichází se zcela novým mobilním USB-C monitorem ThinkVision M14d®, který váží méně než 600 gramů6 a nabízí 14palcový displej s velmi úzkým rámečkem a poměrem stran 16:10. Vysoké rozlišení (2240 x 1400) podporuje 100% širokou barevnou škálu sRGB pro lepší vizuální přesnost. Technologie s přirozeně nízkým množstvím modrého světla pomáhá chránit zrak a jednoduché připojení pomocí jednoho kabelu rozšiřuje prostor na obrazu. Usnadňuje tak práci při složitých zadáních a při spolupráci se zákazníky či kolegy. 

X1 Extreme přináší chytrost a sílu

ThinkPad X1 Extreme Gen 5 je výkonný stroj navržený tak, aby potěšil všechny uživatele, kteří touží po nejvyšším výkonu ve vysokém rozlišení. Pátá generace přebírá vše, co je u řady X1 Extreme dobré, a vytváří tak nejvýkonnější ThinkPad X1 všech dob.

Nové prvky obsahují:

  • Nový 16palcový displej s obnovovací frekvencí 165 Hz, poměrem stran 16:10 a technologií pro nízkou hladinu modrého světla. Dalšími součástmi displeje7 jsou jas až 600 nitů s rozlišením4K, tovární kalibraci barev a Dolby Vision® HDR pro mimořádně živý obraz. Dotyková obrazovka a ovládáním pomocí pera jsou volitelnou funkcí u vybraných skupin. 
  • Procesory 12. generace Intel Core H series až do i9 a volitelná technologie Intel vPro.
  • Nové možnosti vysoce výkonné mobilní grafiky díky NVIDIA GeForce RTX™ 3080 Ti s 16GB GDDR6. Mezi další možnosti patří NVIDIA RTX 3050 Ti, RTX 3060 nebo RTX™ 3070 Ti Laptop GPUs.
  • Integrovaná termální pasta z tekutého kovu pro CPU a GPU a chlazení s odpařovací komorou mohou zajistit až 10% nárůst výkonu8 díky lepší tepelné účinnosti a pomáhají dosáhnout TDP 110W. 
  • X1 Extreme Gen 5 lze nakonfigurovat s rychlou pamětí DDR5 4800Mhz až do kapacity 64 GB a dvěma 4TB SSD M.2 PCIe Gen 4 a velkokapacitní 90Wh (watthodinovou) baterií.
  • Čtečka karet SD Express 7.0 podporující nejnovější ultrarychlé paměťové karty SDXC99.
  • Dolby Voice s nejnovější technologií potlačení šumu doplňuje řešení Dolby, zahrnující standardní reproduktorový systém Dolby Atmos® a volitelný Dolby Vision na vybraných displejích. 
  • ThinkPad X1 Extreme Gen 5 je stejně jako všechny modely ThinkPad X1 připraven podporovat kompletní sadu vyhledávacích funkcí Tile, takže uživatelé mohou najít svůj počítač až po dobu 14 dní, a to i když je vypnutý10.

Tato vylepšení ilustrují snahu společnosti Lenovo zdokonalovat konstrukční a technické procesy s cílem maximalizovat výkon a uživatelský komfort.

Certifikace ISV na cestách

ThinkPad P14s Gen 3 a P16s Gen 1, nejmobilnější pracovní stanice Lenovo, nabízejí kombinaci výkonu a síly pro profesionální uživatele na cestách. Obě zařízení jsou vybaveny nejnovějšími procesory Intel Core a profesionální grafikou NVIDIA T550, certifikací ISV a perfektně se hodí pro aplikace jako AutoCAD®, Revit®, SolidWorks® a další. Zajišťují spolehlivost a odolnost díky sadě zabezpečení ThinkShield a testování MIL-SPEC, které uživatelé neustále v pohybu potřebují. Oba modely také nabízejí vylepšené funkce pro lepší využitelnost, obsahující širší touchpad, celodenní kapacitu baterie, vylepšenou webkameru s rozlišením FHD, redukci modrého světla a tovární kalibraci barev X-Rite pro věrné podání barev. Novinka ThinkPad P16s Gen 1 díky tenkému a lehkému 16palcovému provedení redefinuje to, co si představujeme pod pojmem výkon a přenosnost. Tento nový model je stejně jako všechny počítače řady ThinkPad P navržen s ohledem na inženýry, architekty a studenty. Displej s poměrem stran 16:10 přináší větší prostor pro prohlížení a tvorbu s mimořádnou ostrostí. Oba modely budou k dispozici v černém nebo hliníkovém krytu v barvě Storm Grey.

Tažný kůň v podobě ThinkPad T

Řada ThinkPad T, poprvé představena v roce 2000, patří mezi nejúspěšnější pracovní notebooky společnosti Lenovo. Již dlouho je tažným koněm portfolia navrženým tak, aby vyhovoval potřebám firemních uživatelů. Dnes Lenovo představuje nový ThinkPad T16 společně s aktualizovanými modely ThinkPad T14s Gen 3 a T14 Gen 3. K dispozici jsou buď s nejnovějšími procesory Intel Core 12. generace s volitelnou technologií Intel vPro, nebo s nejnovějšími procesory AMD Ryzen™ řady PRO 6000 pro mobilní zařízení s bezpečnostním procesorem Microsoft Pluton, to vše s operačním systémem Windows 11 Pro.

Mezi nové funkce patří:

  • Nové 14palcové a 16palcové varianty displeje s poměrem stran 16:10 obklopené úzkým rámečkem na všech stranách. Široká škála možností zobrazení se liší podle modelu a může nabídnout jas až 500 nitů s rozlišením 4K, podporu Dolby Vision HDR a některé jsou vybaveny technologií pro nízkou hladinu modrého světla. U ThinkPad T14s je k dispozici varianta OLED s rozlišením 2,8K. U vybraných modelů je volitelně k dispozici také možnost dotykového ovládání.
  • Mobilní grafiku zajišťuje integrovaná grafika AMD Radeon™ 600M u modelů AMD nebo až grafika Intel® Iris® Xe s volitelnou samostatnou grafikou NVIDIA MX 550 nebo RTX 2050
    u modelů Intel.
  • Wi-Fi 6E a volitelná bezdrátová síť WAN Cat16 4G nabízejí rychlé a spolehlivé připojení doma, v kanceláři nebo kdekoliv jinde.
  • Notebooky ThinkPad T14 a T16 jsou nabízeny se dvěma variantami baterie. U modelu T14 je to 39,3Wh varianta pro lidi, kteří hledají zařízení o 0,23 kg lehčí než předchozí generace pro snadnější mobilitu, a 52,5Wh varianta pro ty, kteří chtějí větší výdrž baterie. U modelu T16 jsou k dispozici větší varianty baterií s 52,5Wh a 86Wh.
  • Nová provedení s poměrem stran 16:10 integrují volitelnou FHD kameru nebo infračervenou FHD kameru FHD pro lepší kvalitu videokonferencí s uzávěrkou pro ochranu soukromí.
    U modelů T14 s infračervenou kamerou je k dispozici radarová detekce přítomnosti osob.
  • ThinkPad T14 bude jako první na trhu vybaven novým řešením detekce přítomnosti člověka pouze softwarově s využitím technologie ultrazvukového senzoru, kterou dodává platforma AI Virtual Smart Sensor Platform™ společnosti Elliptic Labs.
  • Větší 115mm touchpad pro lepší uživatelskou zkušenost.  
  • Stejně jako u modelu X1 Extreme Gen 5 i zde je Dolby Voice® s nejnovější technologií potlačení šumu přidán k řešením s podporou Dolby, která zahrnují standardní systém reproduktorů Dolby Audio a volitelný Dolby Vision® na vybraných displejích.
  • Stejně jako všechny modely X1 jsou i ThinkPady řady T s procesory Intel Core 12. generace
    a sítí Intel WLAN připraveny podporovat kompletní sadu vyhledávacích funkcí Tile, takže uživatelé mohou najít svůj počítač až do 14 dní, a to i když je vypnutý10
  • Při hybridní práci je bezpečnost nesmírně důležitá. Pro snadnější přihlašování prostřednictvím Windows Hello™11 je do tlačítka napájení integrována čtečka otisků prstů a všechny modely obsahují Windows Secured.  

Proměňte libovolné místo v kancelář

Skvělým doplňkem každého počítače ThinkPad je nový mobilní USB-C monitor ThinkVision M14d. M14d se 14palcovým IPS 2,2K displejem váží méně než 600 gramů2, poskytuje extra zobrazovací prostor se stále běžnějším poměrem stran 16:10 a lze jej snadno připojit pomocí kabelu USB-C, který může nabídnout i průchod napájení pro elegantní řešení s jedním kabelem12. Díky dvěma portům USB-C, které podporují přenos dat, může M14d fungovat jako rozbočovač USB umožňující připojení podporovaných periferií, jako je externí úložiště nebo smartphone. Ať už jde o přidání druhého displeje v domácí kanceláři, nebo o sdílení obsahu s ostatními v zasedacích prostorech, ThinkVision M14d je navržen pro dlouhodobé používání díky ergonomickému stojanu s nastavitelnou výškou až 11 mm a je vybaven technologií přirozeného nízkého modrého světla, která snižuje namáhání očí. Navíc je dodáván s ochranným pouzdrem, takže jej lze pohodlně vložit do přenosného pouzdra s notebookem.

Navštivte newsroom Lenovo StoryHub, kde naleznete obrázky a kompletní specifikace. Více informací najdete na následujícíh stránkách: Lenovo ThinkPad, Lenovo Monitory, web Lenovo eventu MWC či virtuální prohlídka Lenovo MWC.

EMEA Ceny a dostupnusti13:

Dostupný odCena od 
ThinkPad X1 Extreme Gen 5Červenec 202268 725 Kč
ThinkPad P16s Gen 1 iKvěten 202238 725 Kč
ThinkPad P14s Gen 3Květen 202238 225 Kč
ThinkVision M14d Mobile MonitorZáří 20228 975 Kč
ThinkPad T16 iKvěten 202234 975 Kč
ThinkPad T14 iKvěten 202234 975 Kč
ThinkPad T14s iČervenec 202239 975 Kč
ThinkPad T16 AMDČervenec 202234 975 Kč
ThinkPad T14 AMDČervenec 202234 975 Kč
ThinkPad T14s AMDČerven 202239 975 Kč

Produktové specifikace

ThinkPad X1 Extreme Gen 5
VýkonProcesorAž 12. generace procesorů Intel® Core™ i9 H-series vPro® 
OSWindows 11 Pro 
PaměťAž do 64GB DDR5 4800MHz
Úložiště Až dvě zařízení – 4TB PCIe Gen 4 SSD – maximum 8TB
Grafické možnostiNVIDIA GeForce RTX 3050Ti; NVIDIA GeForce RTX 3060 8GB; NVIDIA GeForce RTX 3070Ti 8GB; NVIDIA GeForce RTX 3080Ti 16GB
Možnosti displeje16” 16:10 WUXGA (FHD+) IPS 300nitů, ne-dotykový, 100% sRGB, nízká hladina modrého světla16” 16:10 WQXGA (QHD+) IPS 500nitů, ne-dotykový, 100% sRGB, nízká hladina modrého světla165Hz16” 16:10 WQUXGA (UHD+) IPS 600nitů, ne-dotykový, 100% Adobe, nízká hladina modrého světla, HDR400, Dolby Vision16’ 16:10 WQUXGA (UHD+) IPS 600nitů, dotykový, 100% Adobe, nízká hladina modrého světla, HDR400, Dolby Vision
ZvukSystém reproduktorů Dolby Atmos Dolby Voice
WebkameraInfračervená hybridní kamera FHD 1080p se závěrkou
Baterie90Whr, rychlé nabíjení Rapid Charge
ZabezpečeníČip dTPM 2.0
FyzickéČtečka otisků prstů Match-on-Chip na tlačítku napájeníZávěrka kamery 12mm slot pro zámek Kensington™MIL-STD 810H
KonektivitaPorty1 x HDMI 2.1
2 x USB-A 3.2 Gen 1
2 x Intel Thunderbolt 4 (USB-C 3.2 Gen 2, DisplayPort 1.4)
1 x SD Express 7.0 Card slot
1 x 3.5mm audio jack
1 x Nano SIM slot (volitelný)
BezdrátovostWLAN Intel Wi-Fi 6E 802.11 AX (2×2)
WWAN Cat20 5G
Bluetooth® 5.2
DesignRozměry(W x D x H)359.5 x 253.8 x 17.9mm
Hmotnost1.87kg4.14lbs
ThinkPad T16ThinkPad T14 Gen 3ThinkPad T14s Gen3
VýkonIntel CPUAž Intel vPro® 12. Generace procesorů Intel® Core™ i7 
AMD CPUAž procesory AMD Ryzen™ PRO 6000 Series
OSAž Windows 11 Pro
PaměťAMD modely: až do 32GB
Intel modely: až do 48GBIntel: až do 32GB
Úložištěaž 2TB PCIe Gen 4 SSD
GPU – Intel ModelyIntel integrovaný UHD nebo Intel Iris Xe, NVIDIA MX 550 nebo RTX 2050Intel integrovaný UHD nebo Intel Iris Xe
GPU – AMD modelyIntegrovaná grafika AMD Radeon™ 600M
Displej16palcový displej s úzkým rámečkem, rozlišení až 2,5K, 400nitů, Dolby Vision, nízká hladina modrého světla14palcový úzký rámeček, možnosti až 4K IPS, 500 nitů, HDR400, Dolby Vision, nízká hladina modrého světla, s možností dotykového ovládáníMožnost 2,8K OLED u T14s
ZvukSystém reproduktorů Dolby Audio Dolby Voice
KameraInfračervená hybridní FHD kamera s ochranou soukromí
Baterie52.5Wh86Wh39.3Wh52.4Wh57Wh
ZabezpečeníČipdTPM 2.0Bezpečnostní procesor Microsoft Pluton na vybraných modelech AMDIntel® Hardware Shield, dostupný exkluzivně na Intel vPro®
FyzickéČtečka otisků prstů Match-on-Chip na tlačítku napájeníZávěrka fotoaparátuVolitelná ochrana soukromíSlot pro zámek Kensington™MIL-STD 810H
Konektivita Porty1 x HDMI 2.0b, 1 x 3.5mm audio jack – plus:Intel: 2 x Thunderbolt 4, 2 x USB-A 3.2 Gen 1AMD T14/T16: 2 x USB-C 3.2 Gen 2, 2 x USB-A 3.2 Gen 1. AMD T14s: 1 x USB-C 4.0, 1 x USB-C 3.2 Gen 2, 2 x USB-A 3.2 Gen 1
1 x RJ45
BezdrátovostSIM slot
WLAN Wi-Fi 6E 802.11 AX (2×2)
WWAN 4G LTE CAT 16 nebo CAT 4 s eSIMWWAN 4G LTE CAT 20 nebo CAT 16 nebo CAT4WWAN 5G sub-6 (eSIM)4G CAT 16 nebo CAT 4 (eSIM)
Bluetooth® 5.2
DesignRozměry(W x D x H)369.9×255.5×20.5mm14.25×10.06×0.81in 317.7x 226.9×17.9mm12.51×8.93×0.7in317.5×226.9×16.6mm12.51×8.93×0.7in
Hmotnost1.64kg3.61 pounds1.21kg2.65 pounds1.22kg2.7 pounds
Mobilní USB-C Monitor ThinkVision M14d 
DisplejObrazovka14palcový IPS 16:10
PodsvíceníWLED
Rozlišení2240 x 1400 – 100% sRGB
Zobrazovací úhel178 stupňů / 178 stupňů
Doba odezvy6ms běžný režim
Obnovovací frekvence60Hz
Jas300 cd/m2
Napájení a konektivitaSpotřebaSpotřeba energie v režimu spánku/vypnutí < 0.5W Spotřeba energie v režimu vypnutí < 0.3W
NapájeníExtérní zdroj napájeníAž 65W napájení přes USB-C 
USBVideo signál 2 x USB typu C (režim DP1.2 Alt)Zvukový signál 1 x zvukový výstup (přes USB typu C) Rozbočovač USB Ano USB Upstream 1 x USB 2.0 (pomocí USB Type-C) USB Downstream 1 x USB 2.0 (pomocí USB Type-C)
DesignHmotnost0.6kg1.32 pounds
MechanickýÚhel náklonu 0 / 90 stupňůZdvih 11 mm100 mm Možnost montáže
ThinkPad P16s iThinkPad P14s Gen 3
VýkonProcesoryAž Intel vPro® Enterprise 12. Generace procesorů Intel® Core™ i7 P series
OSAž Windows 11 ProUbuntu® Linux®Red Hat® Enterprise Linux®
PaměťAž 48GB
ÚložištěAž 2TB PCIe Gen 4 SSD
Grafické možnostIntegrovaný Intel UHD nebo Intel Iris Xe, NVIDIA T550 Laptop GPU
Displej16palcový s úzkým rámečkem. až WQXGA, 400nitů, Dolby Vision, nízká hladina modrého světla, XRite14palcový s úzkým rámečkem, až WQUXGA, 500nitů, dotykový, Dolby Vision, nízká hladina modrého světla, XRite
ZvukSystém reproduktorů Dolby Audio 
KameraHD nebo FHD infračervená hybridní kamera se závěrkou pro zachování soukromí 
Baterie52.5Wh86Wh39.3Wh52.5Wh
ISV certifikacehttps://www.thinkworkstations.com/isv-certifications/ 
ZabezpečeníČipdTPM 2.0
FyzickéČtečka otisků prstů Match-on-Chip na tlačítku napájeníZávěrka fotoaparátuVolitelná ochrana soukromíSlot pro zámek Kensington™MIL-STD 810H
KonektivitaPorty1 x HDMI 2.0b2 x Thunderbolt 42 x USB-A 3.2 Gen 1RJ45 Gigabit Ethernet1 x 3.5mm audio jack
BezdrátovostWLAN Wi-Fi 6E 802.11 AX (2×2)
WWAN 4G LTE CAT 16 or CAT 4 s eSIM
Bluetooth® 5.2
DesignRozměra(W x D x H)361.9×255.5×20.5mm14.25×10.06×0.81in317.7x 226.9×17.9mm12.51×8.93×0.7in
Hmotnost1.73kg3.82lbs1.39kg3.06lbs

O společnosti Lenovo
Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je společnost s příjmem 60 miliard USD z žebříčku Fortune Global 500, která poskytuje služby zákazníkům na 180 trzích po celém světě. Zaměření na odvážnou vizi poskytovat inteligentnější technologie pro všechny, vyvíjíme světově měnící se technologie, které pohánějí (prostřednictvím zařízení a infrastruktury) a posilují (prostřednictvím řešení a softwaru) miliony zákazníků každý den a společně vytvářejí inkluzivnější, důvěryhodnější a udržitelnější digitální společnost pro každého a všude. Chcete-li zjistit více, navštivte lenovo.com a přečtěte si o nejnovějších zprávách prostřednictvím našeho StoryHub.

1 U vybraných displejů je k dispozici snížená hladina modrého světla, podrobnosti naleznete v datových listech Lenovo.

8 Vyžaduje samostatně zakoupený směrovač Wi-Fi a tarif, který se může lišit v závislosti na lokalitě. Platí další podmínky a/nebo poplatky.  Rychlost připojení se může lišit v závislosti na místě, prostředí, podmínkách sítě a dalších faktorech.

 9 Vyžaduje službu sítě 4G nebo 5G a samostatně zakoupený mobilní datový tarif, který se může lišit v závislosti na lokalitě. Platí další podmínky a/nebo poplatky. Rychlost připojení se může lišit v závislosti na místě, prostředí, podmínkách sítě a dalších faktorech.

4 Použitý plast PCC se liší podle modelu a vypočítává se podle metodiky EPEAT. 

5 Obal výrobku musí v průměru obsahovat minimálně 90 % hmotnosti z jakékoli kombinace následujících materiálů: recyklovaný obsah, plast z biologického materiálu, materiál z nedřevěných biologických vláken a/nebo materiál z udržitelně zalesněných ploch.

6 Na základě standardní hmotnosti základního modelu. Skutečná hmotnost se může lišit v závislosti na součástech, výrobním procesu a proměnných konfiguracích.
7 Kompletní seznam možností zobrazení naleznete v datových listech Lenovo.

8 Až 10% zvýšení výkonu na základě interního testování společnosti Lenovo

9 Výkon čtení/zápisu z paměťové karty se může lišit
10 Chcete-li svůj podporovaný notebook Lenovo ThinkPad najít, jednoduše si stáhněte a nainstalujte aplikaci Tile Windows do počítače, aktivujte počítač a stáhněte si aplikaci Tile do telefonu se systémem Android™ nebo iOS®.

11 Přihlašování pomocí bezdotykového rozpoznávání obličeje Windows Hello vyžaduje volitelnou infračervenou HD kameru.

12 Propustnost napájení až 65 W pomocí kompatibilního síťového adaptéru.
13 Ceny nemusí zahrnovat daň, dopravu nebo volitelné možnosti a mohou se změnit bez předchozího upozornění; platí další podmínky. Ceny prodejců se mohou lišit. Data uvedení na trh se mohou lišit podle zeměpisných oblastí a produkty mohou být dostupné pouze na vybraných trzích. Všechny nabídky podléhají dostupnosti. Společnost Lenovo si vyhrazuje právo kdykoli bez předchozího upozornění změnit nabídku, funkce a specifikace produktů.

14 Na základě výzkumu společnosti Lenovo prostřednictvím Omdia Report-Portable Monitors, prosinec 2021.