Během jarních prázdnin vyráží na hory většina lyžařů

Pozor na přeplněné sjezdovky a srážky

Praha, 2. 3. 2022 – Během jarních prázdnin jezdí na hory nejvíce lidí, zejména rodin s dětmi. Podle průzkumu NMS pro ERV je to 58 % lyžařů. S vysokým počtem lidí na sjezdovkách stoupá i množství srážek a zranění. Řadě z nich se přitom dá předejít, zejména správně zvoleným a seřízeným vybavením. 

„Pokud Češi vyráží na hory se svými ratolestmi, měli by dbát zejména na jejich bezpečnost. Helmu již naštěstí nosí 97 % dětí, ale o dost horší situace je s chráničem páteře, ten si nasadí pouze každé čtvrté dítě,“ říká manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Nutnost používání helmy si ověřila i paní Alena z Prahy, která byla s rodinou lyžovat v Rakousku. Její 10letý syn vyjel ze sjezdovky do lesa, kde narazil do stromu. I když skončil v bezvědomí, helma mu zachránila život. „Honzík musel okamžitě na operaci, měl naštípnutý krční obratel a musel zůstat v nemocnici 4 dny. Celková léčba včetně veškerých převozů vyšla téměř na milion korun,“ říká paní Alena.

Jak snížit riziko úrazu dítěte?

Základem je dodržování pravidel FIS a používání ochranných pomůcek jako je helma a chránič páteře. Velmi důležitý je i stav vybavení. Nesprávně seřízené lyže jsou totiž příčinou každé šesté nehody. Před první jízdou bychom také neměli zapomínat na rozcvičku. 

Lyže by měly být o 15-20 cm kratší, než je výška dítěte. Delší lyže se dětem špatně ovládají a hrozí vyšší riziko pádů. Ještě důležitější je správné seřízení vázání, zejména jeho vypínací síla. „Správné nastavení není úplně jednoduché. Vychází se při něm z hmotnosti, výšky, schopností dítěte i velikosti lyžařské boty. Určitě je proto vhodné seřízení přenechat odborníkům v servisu,“ říká Vlastimil Divoký. U lyžařských bot je pak nutné, aby se v nich moc nezvedaly paty. V opačném případě děti nemohou správně zaujmout postoj a ovládat lyže. 

Před první jízdou bychom také měli tělo protáhnout sérií cviků, které nám zahřejí svaly. Zaměřit bychom se měli zejména na stehna, lýtka, trup, ramena a krk. Rozcvička na sjezdovce ale nic neříká celé třetině českých lyžařů. Další třetina se před nástupem na lanovku protáhne jen zcela výjimečně a jen 15 % sportovců se rozcvičuje pravidelně. 
Děti je dále vhodné vybavit reflexními prvky, díky kterým jsou na sjezdovce více viditelné pro ostatní lyžaře. Pokud se děti na lyžích teprve učí, měly by využít instruktora a uzavřenou sjezdovku, která je určená pouze pro lyžařské školky a školy. „V neposlední řadě bychom neměli zapomínat na kvalitní oblečení. U dětí je totiž vyšší riziko prochladnutí než u dospělých, protože, jak je známo, děti se ve sněhu i velmi rády válí,“ dodává Vlastimil Divoký.

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru. ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již pojedenácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.