IT infrastrukturu e-shopu Bonami spravuje Webglobe

Slovenská technologická společnost Webglobe zabývající se poskytováním webu, prostředků digitální komunikace a cloudových služeb úspěšně spolupracuje s předním českým omnichannel  hráčem v oblasti nábytku a bytových doplňků Bonami. Webglobe zajišťuje veškerou IT infrastrukturu a provoz e-shopu, který působí na 9 trzích a v hlavní sezóně zaznamenává až 9 milionů uživatelských sessions za měsíc se zátěží ve špičce kolem 250 požadavků za vteřinu.  

Bonami již od svého počátku v roce 2012 úzce spolupracuje s administrátory z technologické společnosti Stable.cz, která byla letos v lednu plně integrovaná do slovenské společnosti Webglobe. Stabilní virtuální tým pokrývá komplet infrastrukturu a provoz Bonami, včetně databáze, replikací mezi primárními a záložními instancemi i dohledu systémů a postupy vedoucí k co nejrychlejšímu odstranění kritických problémů.

“Na spolupráci s Webglobe si ceníme hlavně individuálního přístupu a našeho dlouhodobého vztahu. Spolupráce nám již několik let přináší skvělé výsledky, a to nejen na bázi každodenního provozu,” říká Martin Patočka, technologický ředitel Bonami. 

Bonami se loni po dlouhodobém provozu infrastruktury převážně na virtuálních serverech rozhodlo z důvodu navýšení kapacity investovat do fyzických serverů. “Především právě díky kontaktům a partnerům Webglobe se nám podařilo nemožné a v době velkého nedostatku hardwarových komponent jsme měli řádově v měsících kompletně nainstalované servery v novém datovém centru,” dodává Patočka.

“Na spolupráci s Bonami si velmi vážíme úzkého propojení na úrovni technických týmů. Takto nastavené a již po několik let zaběhnuté principy spolupráce nám pomáhají k hlubšímu pochopení fungování businessu Bonami, k efektivnímu řešení všech nastalých situací, stejně tak k proaktivnímu rozvojí infrastruktury. Takové propojení, které stojí na vzájemné důvěře, vnímáme jako alfu a omegu kvalitní spolupráce, a to je samozřejmě možné zejména i díky velmi kvalitnímu týmu na straně Bonami,” dodává ke spolupráci Tomáš Kostka, Director of Custom Business Solutions ve Webglobe.

Bonami sleduje technologické trendy a vybírá si takové technologie, které z jejich pohledu mají nejlepší poměr cena-výkon. Při rozhodování, jakou orchestrační platformu pro provoz kontajnerů využít nakonec padla volba na relativně okrajovou technologii v porovnání s mainstreamovým Kubernetes, a to na Nomad, který se tak stal základním stavebním kamenem infrastruktury. Znalost této technologie je jak na straně Webglobe, tak na straně Bonami a mezi týmy dochází k intenzivnímu sdílení znalostí. 

O Webglobe

Společnost Webglobe, která se zabývá poskytováním webu, prostředků digitální komunikace a cloudových služeb, má za cíl usnadnit podnikatelům vstup do digitálního prostředí a poskytovat jim zde podporu pro jeho rozvoj. Na český trh vstoupila v roce 2019 a na konci roku 2021 spojením českých firem IGNUM, Stable.cz a Hosting90 systems, ONESolution a savana.cz obsadila třetí místo nejsilnějšího hráče na českém trhu. Celkově má v portfoliu šestnáct značek. Momentálně obsluhují přibližně 100 000 zákazníků a spravují přes 300 000 domén ve třech zemích.  Je také jednou z mála českých firem, která na našem trhu konkuruje velkým zahraničním společnostem. 

Na slovenském trhu dlouhodobě zaujímá Webglobe druhou nejsilnější pozici a v Srbsku, na jež trh nově společnost vstoupila skrze akvizici NiNet, Eutelnet a Panet, si taktéž rychle buduje svou pozici. Tím ale ambice Webglobe nekončí, společnost plánuje další tuzemské nákupy a akviziční expanzi v zemích střední a východní Evropy.

Firma pod vedením generálního ředitele a spolumajitele Igora Strečka získala finanční prostředky od správcovské společnosti Sandberg Capital zaměřující se na investování do menších a středně velkých firem na Slovensku a ve střední a východní Evropě, která spravuje aktiva v hodnotě 150 milionů eur.