Vodíkový kamion Gebrüder Weiss se osvědčil v provozu

Gebrüder Weiss má po roce pozitivní výsledky / 70 000 kilometrů bez emisí CO2 / plánuje se využití dalších vodíkových vozů v Rakousku a Německu

Lauterach, 29. března, 2022 – Po prvním roce provozu vyhodnocuje poskytovatel přepravních a logistických služeb Gebrüder Weiss svoje zkušenosti se svým prvním nákladním vozem na vodík. „Hyundai XCIENT Fuell Cell, který využíváme ve švýcarském Altenrheinu, je denně využíván pro přepravu běžných nákladů na krátké vzdálenosti a osvědčil se zde ve všech ročních obdobích. Dokonce i na úsecích s prudkým stoupáním si elektromotor, který čerpá energii z palivového článku, zachovává plný výkon. Provozem „Hydrogen-trucku“ navíc ročně ušetříme přibližně 80 tun emisí CO2,“ uvádí Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss.

Od převzetí 36tunového nákladního vozidla v lednu 2021 ujelo vozidlo přibližně 70 000 kilometrů. Spotřeba byla dokonce nižší, než udává výrobce, a za rok došlo pouze k jediné návštěvě servisu kvůli technické kontrole. “Nákup byl smysluplnou investicí do silniční nákladní dopravy šetřící zdroje. Řidiči, a především zákazníci přijali naše alternativní nákladní vozidlo velmi dobře,” říká Peter Waldenberger, manažer řízení kvality a ochrany životního prostředí společnosti Gebrüder Weiss.

Společnost Gebrüder Weiss plánuje v budoucnu využívat vodíkové nákladní vozy především v Rakousku a jižním Německu. Současné dotační programy v Německu významně podporují využití vodíkových nákladních automobilů v regionech na sever od Alp. 

„Využití vodíkové technologie jako pohonu nákladních vozidel vnímáme jako reálnou a života schopnou alternativu také v České republice. Limitujícím faktorem je ovšem dostupnost vodíkových čerpacích stanic. Těch je na švýcarském území v tuto chvíli vybudováno devět, v České republice prozatím struktura čerpacích stanic vodíku dosud prakticky neexistuje. Přitom je nezbytnou podmínkou k rozšíření podobné přepravní techniky do běžného použití. Jakmile se podmínky v České republice změní, jsme připraveni k testování i zavádění nákladních vozů pohaněných vodíkem do každodenní logistické praxe,“ doplňuje Jan Kodada.

Kromě kamionu s palivovými články již Gebrüder Weiss provozuje několik plynových kamionů v Rakousku, Německu a Srbsku, stejně jako elektricky poháněné kamiony a dodávky v širší oblasti Vídně, mimo jiné pro svého klienta IKEA v oblasti dodávek do domácností.

Fakta a čísla o Gebrüder Weiss vodíkovém voze
typ vozidlapalivový článek Hyundai XCIENT
Přípustná celková hmotnost36 tun
maximální rychlost85 kilometrů za hodinu
kapacita nádrže32 kilogramů hydrogenu
doba tankování12 minut
Tlak v nádrži350 barů
průměrná denní vzdálenost430 kilometrů
celkově najeto od koupě vozu70,000 kilometrů
spotřebacca 7,5 kilogramů na 100 kilometrů
ujetá vzdálenost na jednu nádržcca 450 kilometrů                 
výkon motoru350 kilowattů

Video: Rozhovor Petera Waldenbergera, Manažera řízení kvality a ochrany životního prostředí společnosti Gebrüder Weiss, hovoří o zkušenostech užívání vozidla na zelený vodík: https://www.youtube.com/watch?v=HxALt9DmzIU  zdroj: (Gebrüder Weiss / Medienzoo)

Video material: další záběry vozidla na zelený vodík: https://gw.assetbank-server.com/assetbank-gw/images/assetbox/c7902401-3b08-468d-ae6c-03fb6e3cf968/assetbox.html

(Source: Gebrüder Weiss / Medienzoo)

…………………………………………………………………………………………………………………………….

O společnosti Gebrüder Weiss
Společnost Gebrüder Weiss Holding AG se sídlem v rakouském Lauterachu je globálním poskytovatelem komplexních logistických služeb s přibližně 8 000 zaměstnanci a 180 vlastními pobočkami. Naposledy společnost dosáhla ročního obratu 2,5 miliardy eur (2021). Její portfolio zahrnuje dopravní a logistická řešení, digitální služby a řízení dodavatelského řetězce. Kombinace digitálních a fyzických odborných znalostí umožňuje společnosti rychle a pružně reagovat na potřeby zákazníků. Rodinná společnost, jejíž historie v dopravním odvětví sahá více než 500 let do minulosti, je dnes díky široké škále ekologických, ekonomických a sociálních opatření považována za průkopníka i v oblasti udržitelného hospodaření. 

V České republice působí společnost Gebrüder Weiss spol. s r.o. od roku 1992, dnes zaměstnává 378 zaměstnanců v 9 pobočkách. Poskytuje tuzemské a mezinárodní pozemní přepravy, leteckou a námořní přepravu, skladovou logistiku a komplexní logistická řešení šitá na míru. 

www.gw-world.com