Nespolehlivé subjekty v ČR přibývají historicky nejrychlejším tempem

Mezi kvartální přírůstek subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo jsou označeny jako nespolehlivé osoby byl v prvních třech měsících roku 2022 nejvyšší od spuštění registru v roce 2017. Na černé listině podle Dun & Bradstreet přibylo 1 357 firem a jejich celkový počet přesáhl 25 700. 

Praha, 6. 4. 2022 – „Za celý loňský rok v ČR přibylo 2 215 nespolehlivých subjektů. Nicméně v prvním kvartálů se jednalo o dalších 1 357 firem, což je 60 % z celkového loňského počtu a 5x víc než ve srovnatelném období roku 2021,“ zhodnotila aktuální vývoj analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová s tím, že v posledním půlroce se registr plní historicky nejrychlejším tempem. „Současně se již druhý kvartál v řadě za sebou zastavil pokles celkového počtu nespolehlivých plátců DPH, který jsme sledovali kontinuálně od konce roku 2017. Ke konci roku 2020 jich bylo 5 792, doposud dlouhodobé minimum ve 3. kvartálu 2021 na úrovni 5 160 a od té doby se jejich počet začal zvyšovat na 5 625 ke konci loňského roku a aktuálně jich je 6 327.  Celkový počet nespolehlivých osob neklesl ani jednou od roku 2017, kdy tento institut vznikl v reakci na rušení registrace k DPH,“ dodala Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet.

Aktuálně Dun & Bradstreet na černé listině nespolehlivých firem 25 738 subjektů – z toho 6 327 nespolehlivých plátců DPH a 19 411 nespolehlivých osob. Naprostá většina nespolehlivých osob byla v minulosti plátcem DPH, nicméně poté co byla označena jako nespolehlivý plátce DPH, došlo ke zrušení registrace k platbě z přidané hodnoty.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

O Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení, která firmám po celém světě pomáhají zlepšovat jejich rozhodovací procesy a zvyšovat výkonnost. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje řešení, která zákazníkům pomáhají v růstu tržeb, snižování nákladů, zmírnění rizik a transformaci jejich podnikání. Od roku 1841 firmy všech velikostí spoléhají na Dun & Bradstreet v řešení pro řízení rizik a rozšiřování obchodních příležitostí.