Automatizace otevírá firmě dveře do budoucnosti. Ale jak na to?

Teď. Právě teď se rozhoduje o tom, které firmy tu budou i za 20 let. Kdo zaspí, ať už ani nevstává. Cesta k úspěšným zítřkům je dlážděná pojmy jako automatizace a digitalizace. Ruku na srdce – víte, kde a jak s tím vlastně začít?

Automatizace sem, digitalizace tam. Pojmy, ze kterých se staly hotové buzzwordy. 

Přitom nejde o nic nového. Inovativnější firmy si dávno před prvním lockdownem užívaly výhody spojené s moderním řízením firmy. Ostatní firmy? O automatizaci i digitalizaci hodně mluvily, ale samotná praxe už pokulhávala. Vždyť přece fungují i bez toho. 

Jenže Golden Kids měly pravdu – časy se mění. Najednou přišel Covid-19, který pořádně firmám připomněl důležitost automatizace i digitalizace.

Dnes už je jasné, že stěžejní otázkou není, jestli nebo kdy, ale hlavně jak. 

Základem je mít data na jednom místě

Potřebujete ERP systém. Tak zní odpověď na otázku, která napadne každého – kde tedy začít? Co máte udělat jako první?

Někdy se místo ERP používá pojem podnikový informační systém nebo také systém pro řízení podniku. Důležité je, že vše označuje to samé. A pro firmy, které chtějí inovovat a posouvat se vpřed, to zcela zásadní.

Jde o systém, který pomůže s řízením všech firemních agend. Zná firemní procesy. Najdete v něm veškeré důležité informace, dokumenty i data, která případně umí sbírat i z jiných systémů, strojů či zařízení. Představuje efektivní nástroj pro řízení celé firmy.

Z pohledu automatizace pak plní jednu základní podmínku – všechna data máte na jednom místě.

Na jedno kliknutí se dostanete ke všem firemním datům. A o to tady běží.

Pozor, ať nevyhoříte jako 90 % ostatních firem

ERP systém může pro firmu představovat významnou konkurenční výhodu. Slovo může ale zaslouží pozornost. Má to totiž jeden háček. Nasadit systém a nasadit ho tak, aby to pro firmu mělo vážně přínos, to je diametrální rozdíl.

Výzkumy říkají, že pouhých 10 % firem zvládne nasadit ERP systém tak, aby přinesl vysokou přidanou hodnotu. A praxe to potvrzuje.

Málokterá firma pořizuje ERP systém jako promyšlený krok. Často do toho jdou s tím, že ERP systém sám všechno spasí. Že není potřeba na jejich straně žádná infrastruktura, žádné zázemí v podobě například delegovaného člověka pro projekt, motivovaných zaměstnanců či ochoty spolupracovat. A to je chyba.

Než se do toho pustíte, přečtěte si tipy z praxe

Vyberte si partnera, se kterým si budete rozumět. To je v případě ERP systému první rada nad zlato.

Musíte si totiž uvědomit, že v případě ERP systému se bavíme o dlouhodobé spolupráci. Bez fungujícího partnerství můžete na toužebné ovoce rovnou zapomenout.

Oceníte podobných rad více? Přečtěte si e-book o tom, jak správně nasadit ERP systém. Tipy z praxe přináší zkušení konzultanti ERP systému Byznys, který dnes patří do portfolia společnosti Solitea.