Raiffeisen – Leasing vloni profinancoval nejvyšší objem investic v historii firmy

Raiffeisen – Leasing vloni profinancoval investice za víc než 11 miliard korun. Jde o nejvyšší objem prostředků za celou dobu fungování společnosti. Raiffeisen – Leasing je v Česku dlouhodobě lídr v oblasti nebankovního financování nemovitostí, vloni jeho tržní podíl dosáhl téměř 77 %. Víc než dvoupětinový podíl dosáhl také ve financování zdravotnické techniky, vlaků a letadel nebo komunikační a IT techniky. Další rozvoj plánuje také v operativním leasingu se službami.

Celkový objem nových profinancovaných investic společnosti Raiffeisen – Leasing vystoupal v roce 2021 na částku 11,3 miliard korun. Meziročně jde o nárůst o 41 % a v absolutních číslech o nejvyšší objem od založení firmy. “Výše investic se vrátila na předpandemickou úroveň, změnily se ale potřeby firem. Vidíme velký zájem o financování moderní techniky a vybavení, vnímáme větší důraz na efektivitu, udržitelnost nebo digitalizaci,” komentoval rekordní výsledky Tomáš Gürtler, generální ředitel společnosti Raiffeisen – Leasing

Zájem o strategickou modernizaci se podle něj projevil například zvýšenou poptávkou po nové komunikační technice, kde tržní podíl Raiffeisen – Leasing dosáhl téměř 43 %. Rostl také zájem o financování letadel a kolejových vozidel (tržní podíl 45 %) a zdravotnické techniky (tržní podíl 42 %). “Do investičních preferencí se promítly zkušenosti z koronavirové pandemie. Firmy přemýšlejí o investicích, které jim pomohou k větší konkurenceschopnosti nejen v bezprostředním horizontu, ale také dlouhodobě. To vyžaduje individuální přístup ke každému klientovi a navržení optimálního financování na míru jeho možnostem i potřebám,” vysvětluje Tomáš Gürtler. 

Optimalizace nákladů je také jedním z důvodů, proč firemní klienti hledají nová řešení i v oblasti správy vozového parku. Raiffeisen – Leasing se proto v letošním roce zaměří i na další rozvoj operativního leasingu se službami, který je stále oblíbenějším nástrojem efektivní správy firemních flotil.

Raiffeisen – Leasing působí na českém trhu od roku 1994 jako součást skupiny Raiffeisen. Je členem České leasingové a finanční asociace, která ho opakovaně zařadila na první místo v oblasti nebankovního financování nemovitostí. Vloni v tomto segmentu dosáhl Raiffeisen – Leasing tržní podíl 76,85 %. Mezi další financované komodity patřily i osobní a užitkové vozy, nákladní vozy nebo manipulační technika. Zisk Raiffeisen – Leasing po zdanění činil v roce 2021 celkem 394 milionů Kč a celková hodnota konsolidovaných aktiv společnosti k 31. 12. 2021 činila 25,1 miliard Kč.

Kromě financování nemovitostí nabízí Raiffeisen – Leasing široké portfolio služeb zejména pro firemní potřeby, ale také pro soukromé osoby. Zajišťuje nebankovní financování osobních i nákladních vozů, strojů, zařízení, technologií, transportní, zdravotnické nebo zemědělské techniky, ale také lodí, lokomotiv, vagonů či letadel. Finance poskytuje prostřednictvím leasingu či úvěru, v případě firemních flotil zajišťuje také operativní leasing s širokou škálou služeb. Nově také nabízí široké možnosti dotačního poradenství, včetně výhodných investičních prostředků do moderních udržitelných technologií, jako jsou vlastní fotovoltaické zdroje energie pro firmy.

Společnost Raiffeisen – Leasing, s.r.o., je univerzální leasingová společnost, která poskytuje komplexní nabídku finančních produktů určených pro financování nemovitostí i movitých předmětů, zejména osobních i nákladních vozů, strojů, zařízení, technologií, transportní, zdravotnické nebo zemědělské techniky, ale také lokomotiv, vagonů či letadel. Finance poskytuje prostřednictvím leasingu či úvěru, v případě firemních flotil zajišťuje také operativní leasing s širokou škálou služeb. Dlouhodobě patří mezi lídry nebankovního financování nemovitostí na českém trhu. Raiffeisen – Leasing je součástí rakouské skupiny Raiffeisen a v České republice působí již od roku 1994. Je členem České leasingové a finanční asociace (ČLFA).