30 tisíc voucherů pro ukrajinské uprchlíky

Praha, 21. dubna 2022 – Společnost KiK se už od začátku konfliktu na Ukrajině angažuje v pomoci uprchlíkům. V březnu zahájila projekt, v rámci kterého obdrželi lidé prchající před válkou do Polska, Slovenska a Maďarska oblečení, deky a zboží základních potřeb v hodnotě 5 milionů euro. Pomoc potřebným však pokračuje i nadále. KiK nyní věnuje prostřednictvím humanitární organizace ADRA, jež pomáhá lidem v nouzi v Česku i v zahraničí, poukázky v hodnotě 15 miliónů Kč, které mohou ukrajinští uprchlíci využít v prodejnách po celé České a Slovenské republice. „Máme připraveno 30 tisíc poukázek pro ukrajinské rodiny, které hledají azyl v Čechách i na Slovensku. Věříme, že tato konkrétní a cílená pomoc jim pomůže začít znovu a ulehčí první dny ve zcela neznámém prostředí,“ říká Martin Šatný, jednatel společnosti KiK pro Českou a Slovenskou republiku.

Podpora charitativních projektů je nedílnou součástí činnosti společnosti KiK. Dlouhodobě spolupracuje s řadou organizací, které se zaměřují především na pomoc dětem a rodinám v nesnadných životních situacích. A proto jí nejsou lhostejné ani osudy lidí prchajících před válečným konfliktem na Ukrajině. Hned v prvních dnech odeslala z centrálního skladu v německém Bönenu oblečení, deky a další potřebné věci do polských uprchlických táborů. Během druhé vlny pomoci byly uprchlíkům předány v přijímacích střediscích na hranicích i poukázky, které bylo možné uplatnit v kterékoliv z mnoha prodejen KIK. Jednalo se o cílenou formu pomoci, sami uprchlíci totiž nejlépe věděli, co potřebují.

Společnost chce s heslem „KiK pomáhá Ukrajině“ v podpoře nadále pokračovat, a proto věnuje prostřednictvím české humanitární a rozvojové organizace ADRA 15 miliónů Kč v podobě poukázek na nákup, což se velmi dobře osvědčilo jako cílená forma pomoci. Rodiny z Ukrajiny si mohou nakoupit zboží, které aktuálně nejvíce potřebují v jakékoliv z mnoha prodejen KiK, jakmile dorazí do cílové země. 

Aktivity ADRA Česká republika se zaměřují na humanitární pomoc u nás i v zahraničí. Jsou součástí mezinárodní sítě charitativních organizací, které působí ve více než 100 zemích světa. V takových případech, jakým je také válečný konflikt na Ukrajině, je jejich cílem okamžitá pomoc přímo na místě a snaží se také o zlepšení životních podmínek lidí v nouzi. Od samého začátku válečného konfliktu se zapojují dobrovolnická centra ADRA, která zajišťují materiální pomoc, koordinují dobrovolníky, zajišťují překladatele a tlumočníky, pomáhají uprchlíkům s registrací a poskytují psychosociální pomoc nebo pomáhají se zajištěním ubytování. „Těší mě, že se společnost KiK zapojila. Jejich dar pomůže ukrajinským rodinám s novým začátkem a alespoň trochu jim ulehčí náročnou životní situaci,“ doplňuje Petr Adamus, vedoucí dobrovolnických center ADRA.

O společnosti

Společnost KiK Textil a Non-Food je prodejce módy pro celou rodinu a zboží z kategorie dárkových předmětů, domácího textilu, doplňků, hraček, domácích, kancelářských i psacích potřeb. Kvalitní a dostupný textil je hlavním pilířem nabídky společnosti KiK a představuje cca 70 % celého sortimentu značky. Na výhodné ceny a pestrý sortiment láká především rodiny s dětmi a zákazníky, kteří oceňují příznivé ceny. Společnost KiK má po celé Evropě téměř 4 000 prodejen. Jen v České republice zaměstnává přes 1 600 lidí na více než 220 prodejnách.