NFTs jsou pro většinu Čechů spíše nafouknutá bublina s nejistou budoucností

S pojmem „non-fungible tokens“ se setkala téměř polovina osob do 30 let, mezi 60letými a staršími bychom ale hledali nadšence marně. Obecně je znalost mezi Čechy nízká a s touto stále poměrně novou technologií se pojí spíš nejistota. Z průzkumu agentury STEM/MARK také vyplynulo, že řada lidí v NFTs nevidí skutečnou hodnotu. 

Foto: Markus Spiske, Unsplash

V návaznosti na průzkum agentury STEM/MARK z března 2022, který se věnoval kryptoměnám, se výzkumníci rozhodli zjistit, jak Češi znají NFTs (non-fungible tokens), zda jim připadají atraktivní a jakou v nich vidí hodnotu. 

Graf 1: Znalost NFTs obecně a podle věku

Přibližně stejnému procentu osob, kteří NFTs znají, přijde tato technologie atraktivní, ale téměř polovina dotázaných v ní nevidí budoucnost. 

Aby si lépe respondenti uměli NFTs představit, předložili jim výzkumníci jednu z 10 000 opic z Bored Ape Yacht Club, které patří mezi nejhodnotnější na celém trhu. Pro mnoho lidí hodnota NFT stoupá s informací, že daný token před nimi vlastnil někdo známý. Proto byl respondentům předložen jako hypotetický předchozí vlastník současný americký prezident Joe Biden. Respondenti poté odpovídali, zda by si za takových okolností dané NFT koupili.

„Ani to, že před nimi vlastnil NFT Joe Biden nepřiměje naprostou většinu Čechů ke koupi tohoto unikátního tokenu. To není zas tak velkým překvapením, jelikož víra v hodnotu NFT je mezi Čechy obecně velmi malá. Tři čtvrtiny by za něj nedali více než 100 Kč, což je velmi daleko od průměrné tržní hodnoty kolem 8 mil. Kč,“ přidává Ondřej Klubal ze STEM/MARK.

Graf 2: 

Koupil/a byste si tento obrázek, kdybyste měl/a důkaz v podobě NFT, že před Vámi jej vlastnil Joe Biden? 

Za kolik byste si ho koupil/a a za kolik myslíte, že se takové obrázky prodávají?

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse2.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.iv2-uXBj25t8Stl9c0kCiQHaHa%26pid%3DApi&f=1

Existuje řada otázek, na které u NFTs není jasná odpověď. Dá se investicí snadno vydělat? Budou je vlády zemí v budoucnu regulovat? A je to vůbec věc, kterou by se běžný člověk měl zaobírat? Agentura STEM/MARK předložila respondentům několik výroků, aby odpovědi na podobné otázky od Čechů zjistila. Na většinu z nich ale Češi jednoduše odpověď nemají. Největší shoda (36 %) panuje v tom, že obchodování s NFTs je spíše určené pro finanční spekulanty.

„Z našich dat vyplývá, že velkou stopu zatím svět NFTs v myslích Čechů nezanechal. Otázek s nimi spojených je mnoho a pro většinu populace se stále jedná o něco tak vzdáleného, že od toho často dávají ruce pryč. Jedná se o tak volatilní trh, kde je navíc naprostá většina nejspíše podvrh, že u lidí jednoduše převládají obavy,“ doplňuje analytik STEM/MARK
Ondřej Klubal.

Graf 3: Souhlasíte s následujícími výroky?

Ukazuje se, že cesta NFTs by v následujících letech mohla jít směrem k hernímu průmyslu. „Toto spojení by přineslo určitou atraktivitu digitálním tokenů, které by teoreticky mohly působit jako postavy, se kterými budou jejich vlastníci ve hrách vystupovat a vlastnictví nebude spadat pod vývojáře hry, ale přímo pod vlastníka daného NFT. Gaming už si v srdcích milionů lidí po celém světě našel, a tak se zdá toto spojení pro NFTs nadějné,“ komentuje Ondřej Klubal ze STEM/MARK.

Jak se na to ale tváří Češi? Kdo z těch, kteří hrají, by si spojení NFTs a gamingu přál?

Videohry hraje v Česku každý druhý, polovina z hráčů preferuje PC/notebook, ale nezaostávají ani mobilní zařízení (35 %). Z těchto hráčů zaznamenal snahu vývojářů spojit světy NFTs a gamingu pouze zhruba každý desátý. Čtvrtina hráčů by byla pro, aby se NFTs ve hrách objevily.

Graf 4: 

Hrajete videohry? A kde?

Zaznamenali jste v poslední době snahu herních vývojářů / vydavatelů zakomponovat technologii NFTs do videoher? A souhlasili byste s tím, aby se NFTs ve hrách, které hrajete, objevily?

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím online dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo 510 osob reprezentujících obecnou populaci ve věku 18 a více let. Aktuální šetření probíhalo v průběhu dubna 2022.