Strojník dostal za věrnost 50 tun nového železa

Loděnice u Berouna, 25. dubna 2022 – Společnost CARACAL MACHINES, s. r. o., která je výhradním dovozcem stavebních strojů SANY do České republiky, prodala v minulých dnech svůj dosud největší stroj na českém trhu. Na jih Čech zamířilo pásové rýpadlo SANY SY500H, které převzala Chazep, a. s. 

V pořadí jde o druhý stroj této značky, který do Českých Budějovic zamířil. A to přesně tři roky poté, co Chazep přebíral z rukou Evy Kalcovské, jednatelky firmy CARACAL MACHINES, své první rýpadlo SANY s typovým označením SY335C. Spokojenost s tímto strojem vedla majitele stavební firmy k pořízení další techniky SANY. Při rozhodování o koupi nového rýpadla sehrála svou roli i na dnešní poměry extrémně krátká doba dodání: v lednu se stroj objednal a na konci března se skládal u zákazníka na dvoře. „Šlo o jeden ze dvou nejnovějších padesátitunových bagrů, které byly právě na cestě do našeho centrálního německého skladu, takže jsme ho zákazníkovi hned zarezervovali, nachystali a přivezli,“ říká k úspěšné zakázce Petr Koller, obchodní ředitel společnosti CARACAL MACHINES. 

Nasazení stroje 

Nové rýpadlo SANY SY500H bylo firmě Chazep dodáno v maximální výbavě; na přání zákazníka byl dodatečně instalován pouze centrální mazací systém. Stroj už je v ostrém provozu a pracuje na výstavbě prodloužení úseku dálnice D3 z Českých Budějovic směrem na jih. SANY SY500H dostal ve firmě Chazep na povel zkušený strojník, pan Lohonka, pro kterého byl nový „pásák“ odměnou za jeho loajalitu. Podle nejnovějších zpráv to vypadá, že SANY SY500H nezůstane na žebříčku největších předaných strojů této značky dlouho osamocen. V červnu by totiž mělo k dalšímu zákazníkovi dorazit demoliční 64tunové pásové rýpadlo SANY SY500HRD s prodlouženým výložníkem (28 m). 

SANY SY500H – stručné informace 

Rýpadlo SANY SY500H je navrženo pro tvrdou práci se štěrkem i písky při těžbě v kamenolomech. Robustní konstrukce stroje, použitá vysokopevnostní ocel anebo roboticky svařované sváry – to vše je zárukou dlouhodobé spolehlivosti v náročných podmínkách. Dalším trumfem v rukávu je vysoko objemový (12 litrů) šestiválcový nízkoemisní motor Cummins, poskytující vysoký točivý moment už při nízkých otáčkách. Propracovaná hydraulika s inteligentně řízeným průtokem optimalizuje spotřebu paliva; strojník má k dispozici několik předvolených pracovních režimů, které si umějí automaticky přizpůsobit otáčky a výkon motoru. Sílu dodávají pracovnímu nářadí dvě axiální pístová čerpadla s proměnným průtokem (každé z nich disponuje výkonem 360 l/min). Pohodlná kabina obsahuje snad vše, na co jsou dnes strojníci zvyklí, od automatické klimatizace a zpětné kamery přes ergonomicky dobře řešené odkládací plochy a skříňky až po 12V zásuvku, rádio s Bluetooth nebo vzduchem odpruženou, vyhřívanou a odvětrávanou sedačku.   

Více informací o této novince vám rádi poskytnou zástupci společnosti CARACAL MACHINES na níže uvedených kontaktech.      

POZNÁMKY

SANY SY500H – technické údaje

Provozní hmotnost (kg)52 500 
MotorCummins QSB 12 
Objem motoru (l)11,8 
Výkon motoru (kW/ot./min)298 / 2 100
Šíře pásů (mm)600
Hydraulický systém KPM Kawasaki 
Hydraulické okruhy rychloupínač / kladivo / nůžky 
Rypná síla ramene (kN)227
Vylamovací síla lžíce (kN)253
Tlak na podklad (kPa)83

FOTOGRAFIE ve vysokém rozlišení je možné si stáhnout ZDE   
POPISEK K FOTOGRAFII: Předání symbolického klíče ke stroji se ujala jednatelka CARACAL
MACHINES, Eva Kalcovská. Rýpadlo si převzal Vladimír Chaluš, majitel společnosti Chazep a.s.