Jaro je tady a volá makery z dílen! Pojďte se potkat na festivalu novodobých kutilů

Kutilové, bastlíři, designéři a přátelé netradičních řešení, makeři, sezóna Maker Faire opět startuje a s ní i tradiční Call for Makers! V letošním roce naplní tvůrčí duch Maker Faire postupně celkem devět měst – Plzeň, Rychnov nad Kněžnou, České Budějovice, Prahu, Mladou Boleslav, Liberec, Zlín, Brno a Olomouc. Kdo má vlastní projekt, ať se přihlásí, kdo ne, ať se přijde podívat, tvořit, nasát tvůrčí atmosféru a potkat zajímavé lidi. V letošním roce se na festivalech představí přes 500 makerů, jejich tvorba by podle odhadů organizátorů mohla přilákat až 30 000 návštěvníků. 

Praha 11. května 2022 – Nedostatkem šikovných a tvořivých lidí schopných své nápady realizovat do skutečných projektů naše země nikdy netrpěla. I díky tomu se zde velmi daří mezinárodnímu fenoménu – hnutí Maker movement. Jeho příchod oznámil v roce 2018 první Maker Faire Prague, za kterým stál guru 3D tisku Josef Průša. Jeho firma Prusa Research podporuje festival dlouhodobě, a tak se o rok později se objevil i v dalších městech. Jejich seznam se neustále rozrůstá, a letošní sezóna proto může naplno ukázat potenciál regionálních kutilských festivalů.

Letos se Maker Faire uskuteční hned v devíti městech po celé České republice. Za svým Maker Fairem tak nebude muset nikdo cestovat daleko. Přirozenými vrcholy festivalové sezóny budou Maker Fairy v Praze a v Brně, kde své projekty představí nejen čeští, ale též zahraniční tvůrci.

Maker Faire to nejsou pouze samotné festivaly pro veřejnost, ale také vytváření tvůrčí komunity. Právě v tom menší lokální festivaly hodně pomoct. I pro nás je to dobrodružství, protože nikdy nevíme, jaký klenot se nám podaří objevit. Mnoho Makerů je totiž skromných a má pocit, že jejich dílo nemůže zajímat nikoho kromě jich samých, opak je ale pravdou, říká Ondřej Kašpárek, programový ředitel festivalu a zároveň manažer technologického akcelerátoru a dílny PrusaLab pod firmou Prusa Research. A upřesňuje: Zvýšenou pozornost chceme v letošním roce věnovat projektům s environmentálním přesahem a také rozvoji makerského podnikání. Mezi českou maker komunitou je řada šikovných lidí, kterým se podařilo svého koníčka překlopit do plnohodnotného živobytí. Otázkám, jaká jsou úskalí takového kroku, kde se skrývají potenciální problémy a co vše to obnáší, se chce tento ročník věnovat.

Přihlašování zahájeno!

Výběr festivalů Maker Faire bude v letošním roce opravdu bohatý. Lokální festivaly umožňují zaměřit se na specifická řemesla i tvorbu každého regionu. Zároveň můžou organizátoři touto cestou oslovit víc místních tvůrců a kutilů.  Na místě každé akce bude jako tradičně k dispozici bohatý program, v jehož rámci se návštěvníci i samotní tvůrci budou moct účastnit workshopů, přednášek, a především poznávat ostatní makery. V minulosti se několikrát stalo, že právě setkání na Maker Faire, stálo na samém začátku nového společného projektu. 

A jak se na Maker Faire přihlásit? Je to snadné. Stačí vyplnit jednoduchý formulář, v němž představíte sebe a svůj projekt a dáte nám vědět, ve kterém městě se chcete festivalu zúčastnit. 

Jarní výkvět a podzimní smršť

Na jaře se uskuteční dva festivaly Maker Faire . Už tento víkend 14. května se makeři potřetí sejdou v Plzni v prostoru DEPO2015. Na místě se návštěvníci seznámí s interaktivním designem a kreativním kódováním, postaví si dům z unikátního open-source systému Wikihouse či ozkouší vzdělávací projekt Termovize do škol z dílny LabIR Edu.

Druhý, tentokrát premiérový, Maker Faire se uskuteční o dva týdny později, 29. května v Rychnově nad Kněžnou. Setkání makerů bude hostit v tamní Jízdárna a program obsadí jak vnější, tak vnitřní prostory.

Na podzim se uskuteční hned několik setkání v Čechách i na Moravě. 

  • 10. – 11. září přivítá makery podruhé prostor Žižkárna v areálu bývalých kasáren v Českých Budějovicích.
  • 17. — 18. září se už popáté uskuteční největší tuzemský tvůrčí festival Maker Faire Prague, který tradičně přitahuje stovky účastníků z celého světa. Letos poprvé v halách a na prostranstvích areálu Pražské tržnice.
  • 24. září se počtvrté otevřou brány Pluhárny v Mladé Boleslavi.
  • 8. října se Maker Faire vydá do inkubátoru Lipo.ink v Liberci.
  • 15. října bude mít premiéru zlínský Maker Faire v prostorách Haly 61 a jejím bezprostředním okolí.
  • O víkendu 22. – 23. října otevře své brány třetí ročník Maker Faire Brno, tradičně v prostorách pavilonu A1 na brněnském Výstavišti.
  • Sezónu uzavře 12. listopadu Maker Faire Olomouc v barokním areálu Pevnosti poznání.  

Veškeré informace najdete na webové stránce www.makerfaire.cz.

_______________________________________

O festivalu Maker Faire

Festival propojuje nadšence a odborníky, ale zároveň slibuje chytrou zábavu celým rodinám – kombinuje v sobě moderní technologie, tradiční řemesla, design a vědu. Maker Faire je festival plný workshopů, interaktivních aktivit, a především nadšených a zvídavých lidí. Téměř všechno si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. Své projekty a prototypy zde prezentují tzv. makeři. V České republice se festivaly od roku 2018 pořádá organizace Make More. Sdružení kromě festivalu Maker Faire na připravuje celosvětovou konferenci otevřených dílen FAB2025, konzultuje vznik otevřených dílen a FabLabů, tvoří videoworkshopy Postavtesi a věnuje se rozvoji české komunity makerů.