Red Hat Enterprise Linux 9 definuje nové epicentrum inovací

  • Přední podniková linuxová platforma spojuje zabezpečený, důvěryhodný kód s cloudovými službami a podporuje jak tradiční, tak produkční úlohy nové generace
  • Red Hat Enterprise Linux 9 je navržen pro edge a multi-cloudový computing a podporuje konzistentní a spravovatelné inovace všude, kde je nasazen – od datového centra přes cloud až po okraje sítí 
  • Red Hat Enterprise Linux zůstává hnacím motorem ekonomiky, přičemž celkově se v roce 2022 bude podílet na globální ekonomice ve výši více než 13 bilionů dolarů

Boston – Red Hat Summit, 10. května 2022Red Hat, Inc. (NYSE: RHT), přední světový poskytovatel řešení založených na open source technologiích, dnes představila Red Hat Enterprise Linux 9, linuxový operační systém navržený pro neustálé inovace napříč otevřeným hybridním cloudem, od běžných serverů až po veřejné cloudy a nejvzdálenější okraje podnikových sítí. Red Hat Enterprise Linux 9 je navržen tak, aby podporoval transformaci podniků souběžně s vyvíjejícími se tržními silami a požadavky zákazníků v automatizovaném a distribuovaném světě IT. Nová platforma bude všeobecně dostupná v následujících týdnech. 

Již dvě desetiletí slouží Red Hat Enterprise Linux (RHEL) jako páteř podnikového IT v datových centrech i ve veřejném cloudu a klade důraz na možnost volby a flexibilitu pro zákazníky. Díky této platformě na podporu inovací si mohou zákazníci společnosti Red Hat vybrat základní architekturu, dodavatele aplikací nebo poskytovatele cloudu s konzistencí nezbytnou pro moderní IT. Díky tomu se RHEL stal epicentrem inovací. Podle studie IDC, sponzorované společností Red Hat, přesáhne v roce 2022 globální ekonomika spojená s Red Hat Enterprise Linuxem 13 bilionů dolarů. To zahrnuje i podporu obchodních aktivit zákazníků společnosti Red Hat, která v roce 2022 přinese finanční přínosy v celkové výši 1,7 bilionu dolarů.

Nejnovější verze přední světové podnikové linuxové platformy RHEL 9 staví na desetiletích neustálých inovací a je první produkční verzí postavenou na CentOS Stream, průběžně dodávanou linuxovou distribucí, která se drží těsně před RHEL. Tento přístup pomáhá širšímu ekosystému RHEL, od partnerů přes zákazníky až po nezávislé uživatele, poskytovat zpětnou vazbu, kód a aktualizace funkcí přední světové podnikové linuxové platformy. 

IDC předpovídá, že „do roku 2023 přenastaví 40 % společností z G2000 procesy výběru cloudu tak, aby se zaměřily spíše na obchodní výsledky než na požadavky IT, a ocení přístup k portfoliu poskytovatelů od zařízení po okraje sítě a od dat po ekosystém“. Pro Red Hat to znamená, že standardizovaná platforma, která může dosáhnout na všechny tyto oblasti a poskytnout prostředí optimalizované pro inovace i stabilitu výroby, je klíčová. RHEL 9 je navržen tak, aby tyto a další potřeby řešil a umožnil provozním týmům a vývojářům nasazovat nové iniciativy, aniž by museli opouštět stávající úlohy nebo systémy.

Univerzální platforma pro konzistentní inovace napříč datovým centrem, veřejnými cloudy a okraji sítě

Zákazníci mohou používat RHEL kdekoli a jakkoli, kde to dává smysl z hlediska jejich jedinečných provozních požadavků, a to díky široké dostupnosti a možnostem nasazení v rámci hlavních cloudových služeb. Stávající zákazníci mohou migrovat předplatné RHEL do cloudu dle vlastního výběru pomocí služby Red Hat Cloud Access, zatímco každý zákazník, který chce využít rozsah a výkon veřejného cloudu, bude moci platformu nasadit na vyžádání z nabídky hlavních poskytovatelů cloudu, včetně Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, IBM Cloud a Microsoft Azure.

Tato univerzalita platformy sahá až na okraj sítě. Zájem podniků o edge computing roste a prognózy předpovídají do roku 2025 objem trhu v hodnotě více než čtvrt bilionu dolarů. RHEL 9 obsahuje klíčová vylepšení, speciálně navržená pro řešení vyvíjejících se potřeb IT na okrajích sítí, mezi které patří tyto funkce:

  • Komplexní správa edge computingu, poskytovaná formou služby, pro dohled a škálování vzdálených implementací s rozsáhlejšími funkcemi zabezpečení a kontroly, zahrnující zero-touch provisioning, přehled o stavu systému a pohotovější zmírňování zranitelností, a to vše z jediného rozhraní.
  • Automatický roll-back kontejnerů s nástrojem Podman, integrovaná technologie pro správu kontejnerů v RHEL, která dokáže automaticky detekovat, pokud se nově aktualizovaný kontejner nepodaří spustit, a následně vrátit kontejner zpět na předchozí funkční verzi.

RHEL 9 také zdůrazňuje snahu společnosti Red Hat poskytovat klíčové funkce operačního systému formou služeb, počínaje novou službou pro vytváření bitových kopií. Služba podporuje stávající funkce jádra platformy a podporuje vytváření obrazů pro vlastní souborové systémy a hlavní poskytovatele cloudových služeb a virtualizačních technologií, včetně AWS, Google Cloud, Microsoft Azure a VMware. 

Společnosti Red Hat a AWS spolupracují již více než deset let, aby mohly při spuštění na AWS podporovat nejnovější verzi RHEL, přičemž nyní mohou zákazníci provozovat pracovní zátěže založené na systému RHEL na instancích AWS, které využívají procesory AWS Graviton. Integrace systému RHEL 9 s procesory AWS Graviton pomáhá optimalizovat cenový výkon pro širokou škálu cloudových pracovních zátěží provozovaných v Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2). 

Silnější základ pro univerzální inovace

S tím, jak IT týmy zavádějí nové technologie a rozšiřují se do nových provozních oblastí, se prostředí hrozeb stává dynamičtějším a složitějším. RHEL 9 naplňuje závazek společnosti Red Hat poskytovat zabezpečenou linuxovou platformu, která zvládne nejcitlivější pracovní úlohy a spojuje inovace s rozšířenými možnostmi zabezpečení. 

Kromě posílení zabezpečení, testování a skenování zranitelností, kterým procházejí všechny verze RHEL, obsahuje RHEL 9 funkce, které pomáhají řešit bezpečnostní zranitelnosti na úrovni hardwaru, jako jsou Spectre a Meltdown, a také funkce, které pomáhají procesům v uživatelském prostoru vytvářet oblasti paměti, které nejsou přístupné potenciálně škodlivému kódu. Platforma je připravena i na bezpečnostní požadavky zákazníků a podporuje standardy PCI-DSS, HIPAA a další.

RHEL 9 dále zavádí i digitální hashe a podpisy architektury IMA (integrity measurement architecture). Díky architektuře měření integrity mohou uživatelé ověřovat integritu operačního systému pomocí digitálních podpisů a hashů. To pomáhá odhalit škodlivé úpravy infrastruktury, což usnadňuje omezení možnosti kompromitace systémů.

Konzistentní automatizace napříč hybridním cloudem

S tím, jak se IT systémy rozrůstají, aby zahrnuly širší škálu pracovních úloh a měly větší dosah, využívají týmy provozu IT pro znásobení své síly automatizované systémy a nástroje. RHEL 9 pomáhá IT organizacím využívat automatizaci napříč hybridním cloudem díky funkcím přizpůsobeným tak, aby pomohly zpřehlednit a zjednodušit infrastrukturu a zlepšit její správu. 

Platforma zavádí rozšířenou sadu systémových rolí Red Hat Enterprise Linuxu, které poskytují automatizovaný pracovní postup pro vytváření specifických systémových konfigurací. RHEL 9 tuto nabídku dále rozšiřuje o nové systémové role pro Postfix, clustery s vysokou dostupností, firewall, Microsoft SQL Server, webovou konzoli a další.

RHEL 9 podporuje i živé záplatování jádra z webové konzole Red Hat Enterprise Linuxu, což dále automatizuje způsob, jakým mohou IT organizace řešit kritické úkoly v širokém měřítku. Týmy provozu IT tak mohou aplikovat aktualizace v rozsáhlých distribuovaných nasazeních systému, aniž by musely přistupovat k nástrojům příkazového řádku, což usnadňuje řešení problémů ovlivňujících provoz od jádra datového centra přes multi-cloudová prostředí až po okraje sítě.

„IT již není omezeno na firemní datové centrum nebo na nasazení ve veřejném cloudu. Místo toho se systémy a provozní prostředí musí rozšířit až na nejvzdálenější okraje digitální domény. Stejně jako předtím virtualizace a cloud computing, i toto nové paradigma těží ze standardizované linuxové platformy, jako je Red Hat Enterprise Linux, která poskytuje týmům IT společný základ pro inovace bez ohledu na to, kde působí,“ upozornil Ashish Nadkarni, viceprezident skupiny Infrastructure Systems, Platforms and Technologies Group ve společnosti IDC.

„Moderní IT – od rozsáhlých veřejných cloudů a malých zařízení na okraji sítě až po jednoduché kontejnerové aplikace a složité pracovní úlohy s umělou inteligencí – začíná s Linuxem. Jako přední světová podniková linuxová platforma se Red Hat Enterprise Linux 9 rozšiřuje všude tam, kde je to v otevřeném hybridním cloudu i mimo něj potřeba, a spojuje důvěryhodnou páteř podnikového Linuxu s inovativními katalyzátory komunit open source. Linux se nachází v epicentru rychlého technologického vývoje a tímto Linuxem je RHEL,“ řekl Matthew Hicks, výkonný viceprezident pro produkty a technologie společnosti Red Hat. 

„Red Hat Enterprise Linux 9 je pokračováním úsilí společnosti Red Hat vyrovnat se s neúprosným tempem inovací v IT napříč odvětvími. Platforma je navržena pro automatizovaný svět, kde operační systém tvoří spojovací článek mezi jinak nesourodými a oddělenými prostředími a technologiemi. Ať už se jedná o rozšíření stávajících dovedností do nových oblastí IT nebo o pomoc při zavádění cloudových úloh do produkce, RHEL 9 představuje inovační základ pro moderní a budoucí podniky,“ řekl Ashesh Badani, senior viceprezident pro produkty ve společnosti Red Hat.

„Novinky, které Red Hat Enterprise Linux 9 přináší, umožní našim zákazníkům trávit méně času základní správou operačních systémů, kdy je možné aplikováním dodaných Ansible rolí jednoduše přenastavit celý systém a zároveň kontinuálně ověřovat integritu a autenticitu operačního systému. Tím se RHEL dále posouvá směrem k bezúdržbovému systému, který umožňuje IT týmům pracovat na úkolech, která jsou pro jejich podnik přínosnější,“ řekl David Bečvařík, Technology Lead pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti Red Hat.

Dostupnost

RHEL 9 bude všeobecně dostupný v následujících týdnech prostřednictvím zákaznického portálu Red Hat Customer Portal a v nabídkách hlavních poskytovatelů cloudových služeb. RHEL 9 je také dostupný prostřednictvím bezplatných programů Red Hat Developer, které vývojářům poskytují přístup k softwaru, videím s návody, demoverzím, příručkám pro začátečníky, dokumentaci a dalším informacím.

Další zdroje

Jak se spojit se společností Red Hat?

O společnosti Red Hat

Společnost Red Hat je přední světový poskytovatel open source softwarových řešení, který s využitím komunitního přístupu poskytuje spolehlivé a vysoce výkonné linuxové technologie, technologie pro hybridní cloud a kontejnerové a Kubernetes technologie. Brněnská pobočka Red Hat Czech s.r.o. je jedním z největších vývojových center společnosti na světě. Red Hat pomáhá zákazníkům integrovat nové a stávající IT aplikace, vyvíjet aplikace založené na cloudu, standardizovat na svém špičkovém operačním systému a automatizovat, zabezpečovat a spravovat komplexní prostředí. Vedle technologií nabízí Red Hat také vysoce oceňovanou technickou podporu, školení a konzultační služby, které z něj činí důvěryhodného poradce pro společnosti ze žebříčku Fortune 500. Z pozice strategické partnera poskytovatelů cloudu, systémových integrátorů, dodavatelů aplikací, zákazníků a open source komunit Red Hat pomáhá připravit zákazníky na digitální budoucnost.