Zájem o zelený chřest z Česka roste, začíná jeho sezóna

Praha, 11. května 2022 – Přichází sezóna zeleného chřestu, na kterou každý rok čeká mnoho Čechů. Letos začíná tradičně v první polovině května a trvá až do konce července.

Jedním z největších českých pěstitelů je společnost Český chřest, která ho pěstuje na polích v okolí Mělníka. Svůj zelený chřest dodává nejen na farmářské trhy, ale také do vybraných řetězců. Tuto jarní zeleninu od českých farmářů tak můžete najít například v Tescu. Společnost Český chřest v loňském roce dodala na český trh okolo 240 tun chřestu. „Obliba této královské zeleniny u nás každoročně stoupá, i když ve srovnání s chřestovými velmocemi, jakými jsou Německo, Rakousko či Holandsko, máme ještě stále co dohánět. Pozitivní je ale to, že dříve jsme většinu našeho chřestu exportovali, a dnes je to přesně naopak. A to i díky zodpovědným obchodníkům, kteří začínají preferovat u nás vypěstovanou zeleninu,“ říká Jiří Šafář, jeden ze zakladatelů společnosti Český chřest. 

To, že je český zelený chřest u zákazníků oblíben, potvrzuje i společnost Tesco. „Zelený chřest se stal symbolem moderní gastronomie a díky naší lokální produkci se nám daří dodávat zákazníkům český chřest prvotřídní kvality,“ uvádí Petra Vavro, nákupčí zeleniny ze společnosti Tesco.   

Do českých kuchyní se chřest dostal už za dob první republiky. Ve druhé polovině minulého století pak z nabídky obchodů téměř vymizel, protože byl v době komunismu považován za příliš „buržoazní“, a na prodejní pulty se vrátil až v 90. letech. Tehdy jeho produkci na našem území obnovili Holanďané, postupně se jej ale opět učili pěstovat i čeští farmáři. Do obchodních řetězců tak nyní na jaře putuje čerstvá česká zelenina. A to je klíčové, protože právě dlouhá cesta ubírá chřestu na chuti a kvalitě. „Odebíráme chřest přímo od pěstitele z farmy Český chřest, takže můžeme zákazníkům garantovat, že u nás najdou český chřest, který nikam daleko necestoval a neztratil tak na své kvalitě a čerstvosti,“ říká Petra Vavro.   

Právě teď je správný čas na nákup českého chřestu z Mělnicka, sezóna potrvá až do konce července. „Písčitá půda, kterou v Hostíně máme, dodává chřestu potřebné živiny a sladkou chuť, čímž se ten náš odlišuje od dováženého,“ říká Jiří Šafář a dodává: „Český chřest je dobré konzumovat co nejdříve od sklizně, pak je nejkřupavější a nejchutnější.“