Významné inovace v řadě motorových vozíků Linde s hydrostatickým pojezdem

Aschaffenburg/Praha, 12. května 2022 – Linde Material Handling představuje novou generaci vysokozdvižných vozíků poháněných spalovacím motorem řady 1204 s nosností od 3,5 do 5 tun. Nové vozíky Linde s naftovým a LPG pohonem dokážou rychle a efektivně přemístit těžké náklady, mají vysoce výkonný systém pohonu a zvládnou manipulaci s větším množstvím palet najednou. Navíc nabízejí propracované ochranné systémy pro řidiče i okolí a obousměrnou výměnu dat mezi serverem na centrále a vozíkem. Také kabina vozíku poskytuje řidičům vyšší komfort a umožňuje lepší výhled na pracovní plochu.  

Ani v dnešní době si není možné představit určité oblasti manipulace bez nasazení vysokozdvižných vozíků poháněných spalovacím motorem,“ říká Björn Walter, Senior Product Manager Counterbalanced Trucks. „Správci vozových parků jsou dlouhodobě přesvědčeni o výhodách, které motorové vozíky nabízejí. Kladně hodnotí například nekomplikované doplňování paliva, či hydrostatický pohonný systém Linde, který umožňuje citlivé ovládání pojezdu,“ dodává Björn Walter. Samotní řidiči pak oceňují souhru účinného průmyslového spalovacího motoru, plynule stavitelné hydrostatické převodovky a sofistikovaného konceptu ovládání hydrauliky LLC. To vše dává vozíkům jedinečný manipulační výkon. 

Řidiči vysokozdvižných vozíků využívají tyto výkonné stroje jak k přemístění desítek přepravek s nápoji najednou, tak pro manipulaci kontejnerů naložených dlažebními kostkami o hmotnosti několika tun. Vhodné jsou pro přepravu vysoce citlivých odlitků a zvedání svitků drátu na paletách, nebo stohování bloků lisovaného sběrového papíru. Ideální pole působnosti pro tyto robustní vysokozdvižné vozíky Linde jsou komplikované venkovní prostory, například prašné cesty a místa kde je bahnitý nebo nerovný povrch vozovky. Motorové vozíky Linde to zvládnou díky velké světlé výšce podvozku, která činí 207 milimetrů (Linde H35 a H40) a 250 milimetrů (Linde H45 a H50), dlouhému rozvoru náprav, boční ochraně proti nárazu a pneumatikám v široké škále desénů. 

Na rozdíl od předchozí řady mají všechny nové modely těchto vozíků standardně těžiště nákladu zvětšené na 600 milimetrů. To zajišťuje vysokou zbytkovou nosnost, která je důležitá při použití přídavných zařízení jako například čelisti na papírové role, bílou techniku apod. „Abychom splnili přání našich zákazníků po větší variabilitě a širším využití naší manipulační techniky, nabízíme stále nová řešení a vylepšení. Proto například pro model Linde H50 s nosností 5 tun existuje i lehčí varianta s těžištěm 500 milimetrů. Zároveň byla řada rozšířena o model H35 s nosností 3,5 tuny,“ hovoří o možnostech nové řady vozíků Linde produktový manažer Björn Walter.

Kabina pro řidiče

Pracoviště řidiče doznalo v nové řadě motorových vozíků Linde značných vylepšení. Je navrženo tak, aby operátorům poskytovalo maximální podporu. Pohodlný nástup do kabiny zajistí široký nástupní schůdek a měkká madla. Uvnitř je vozík vybaven sedačkami s loketní opěrkou doplněnou o nejnovější generací ovládání hydrauliky LLC (Linde Load Control), které jsou již instalovány také do ostatních modelů vysokozdvižných vozíků řady 12xx. Spolu s ergonomickým volantem a dvoupedálovým ovládáním tvoří koordinovanou ovládací jednotku a stejně jako odtlumený sloup a nápravy jsou navrženy tak, aby udržovaly operátora v pohodlí. Zvládne se tak soustředit po celý dlouhý pracovní den. Asymetrické profily sloupů nové generace vozíků 12xx byly přepracovány a nyní poskytují lepší výhled. Na přání zákazníka může být dodána kabina s velkými prosklenými dveřmi, která nabízí řidiči výrazně větší pole výhledu.

Bezpečnostní prvky nové řady

Linde Material Handling přeneslo rozsáhlou bezpečnostní výbavu i do této větší modelové řady. „Ochrana zaměstnanců a bezpečnost při práci se stala nejvyšší prioritou většiny provozů našich zákazníků. Mnoho bezpečnostních prvků je proto instalováno již ve standardu,“ zdůrazňuje produktový expert Björn Walter a vyjmenovává příklady kterými jsou elektronický systém sledování zapnutí bezpečnostních pásů, systém Linde Load Assist a Linde Curve Assist, což je systém automaticky snižující rychlost jízdy v zatáčkách. Mezi volitelné prvky osvětlení vozíku patří světla Linde TruckSpot, VertiLights nebo LED Stripes.

Výkon & energie

Přestože v této třídě nosnosti bude v budoucnu k dispozici ekvivalentní výkonová alternativa v podobě elektrických vozíků řady X, nejnovější motorové vozíky mohou zlepšit svoji energetickou bilanci prostřednictvím zvýšeného přepravního výkonu. To platí i při skutečnosti, že elektrické vozíky řady X využívající „zelenou elektřinu“ mohou mít dokonce klimaticky neutrální provoz. „To je výsledek testovacích pracovních cyklů provedených v rámci vlastního TOP výkonnostního testu společnosti Linde, který byl schválen nezávislou zkušebnou TÜV Nord,“ říká Björn Walter a doplňuje: „U nové řady motorových vozíků vidíme výrazné zlepšení s ohledem na vyšší objem přepravených palet za hodinu. To by mělo přispět ke znatelnému snížení nákladů na palivo v průběhu dní, měsíců a řady dalších let provozu.“

Fotografie č. 1 – č. 3: Nová generace vysokozdvižných vozíků se spalovacím motorem od Linde Material Handling s nosností 3,5 až 5 tun, zajistí vysokou obrátkovost palet. Linde Material Handling GmbH, Aschaffenburg.

Linde Material Handling GmbH
Společnost Linde Material Handling GmbH, která je součástí KION Group, je celosvětovým výrobcem vysokozdvižných a dalších skladových vozíků a řešení pro intralogistiku. Společnost má svou prodejní a servisní síť ve vice než 100 zemích ve všech hlavních oblastech.