Češi zatím na svém zdraví šetří, raději utrácejí za cigarety či alkohol

Obyvatelé České republiky jsou stále více ochotni utrácet za nadstandardní zdravotní péči. Vyšší výdaje míří především do péče o chrup, fyzioterapii či různé formy ochrany psychického zdraví. Přesto však výdaje Čechů za zdravotní péči rostou jen pozvolna a tvoří jen malou část výdajů domácností. V zemích západní Evropy lidé za své zdraví utrácejí větší část domácího rozpočtu. 

Průměrné výdaje obyvatel České republiky za zdravotní péči vzrostly za posledních deset let zhruba o polovinu. V průměru tak podle dat Eurostatu zaplatí každý Čech ročně za zdravotní péči více než 7 tisíc korun, zatímco před 10 lety to bylo jen necelých 5 tisíc korun. „Na jedné straně to ukazuje, že máme robustní a velmi dobře fungující zdravotní péči zdarma. Na druhé straně je ale vidět, že Češi si ještě úplně nezvykli, že nejlepší investicí je ta do vlastního zdraví a do zdravotní péče míří jen malá část rozpočtu domácností,“ uvedl zakladatel a majitel Labs1503 Daniele Mastrachi. 

V České republice patří výdaje za zdraví mezi ty nejvíce odkládané a přehlížené. Dosahují průměrně kolem 7 tisíc ročně, přitom za alkohol a cigarety utratí české domácnosti 3x tolik. „Na alkohol a cigarety míří v průměru přes 8 % rozpočtu domácností, toto číslo navíc za posledních 10 let nekleslo,“ potvrdil Matúš Valach z LABS1503.

Zatímco obyvatelé České republiky vydávají za zdravotní péči v průměru necelá tři procenta celkových výdajů domácností, v sousedním Německu je to více jak 5 procent a např. ve Švýcarsku dokonce přes 16 procent. „V západních zemích je samozřejmě zdravotní péče výrazně dražší než v České republice, ale zároveň jsou lidé ochotni do zdraví více investovat,“ vysvětlil Matúš Valach.

Podíl výdajů na zdraví na celkových výdajích domácností (vybrané evropské země, zdroj: Eurostat 2021):                                                                                                 

Česká republika2,8 %Slovensko2,4 %
Německo5,3 %Francie4,0 %
Švýcarsko16,8 %Španělsko4,7 %
Polsko6,4 %Maďarsko 4,2 %
Rakousko 4,1 %Velká Británie2,0 %

„Nicméně nejen v našich klinikách vidíme, že přibývá klientů, kteří o své zdraví více a cíleně pečují a jsou ochotní do něj investovat nemalé částky,“ dodává Mastrachi. Rychle také podle něj přibývá těch, kteří chtějí kvalitní moderní péči a léčbu světové úrovně, ale také servis kolem medicíny a zákaznickou podporu. Roste povědomí, a s tím i požadavky, na opravdu personalizovanou medicínu a proklientský přístup. Mezi nejvyhledávanější obory přitom patří péče o chrup, různé formy fyzioterapie či ochrana duševního zdraví.

„Např. jen u Světa rovnátek vidíme, že zájem lidí o nadstandardní péči prudce roste, pomohli jsme již více než 10 tisícům klientů. Právě ti si uvědomují, že částky, které mohou na první pohled vypadat vysoké, jsou ve srovnání s útratou za jiné zbytné věci vlastně nejlepší investicí,“ uvedl druhý z majitelů a zakladatelů LABS1503 Matúš Valach. Navíc klient oproti
40 návštěvám klasické ortodoncie bude na klinice Svět rovnátek třeba jen pětkrát, vyplatí se mu to a ušetří tedy minimálně z hlediska času, komfortu a servisu. „Českému trhu věříme, proto budeme naši nabídku služeb rozšiřovat i o další obory jako hormonální terapie pro muže nebo estetická stomatologie,“ dodal Valach

Labs1503 zastřešuje v České republice několik značek zaměřených na zvyšování kvality života díky inovacím a novým technologiím ve zdravotní péči. Do skupiny patří mj. Svět rovnátek, FyzioSvět, LABS1503 Academy a brzy bude otevřena klinika hormonální terapie AlphaLabs a klinika estetické stomatologie DentaLabs.

O skupině

Skupina LABS1503, kterou vlastní Daniele Mastracci a Matúš Valach, zastřešuje společnosti: ortodontická klinika Svět rovnátek, fyzioterapeutickou kliniku Fyziosvět, dodavatele LABS1503 Distribution a LABS1503 Academy. V přípravě je otevření kliniky ALPHALABS se zaměřením na hormonální testosteronovou terapii a klinika estetické stomatologie DENTALABS.

Počátky skupiny sahají do let 2007/2008, kdy mladí absolventi převzali bankrotující společnost a postupně z ní vybudovali jednu z největších a nejrychleji rostoucích ortodontistických klinik světa Svět rovnátek. Díky neortodoxnímu přístupu k řešení překážek, překonávání zaběhlých postupů, zaváděním inovací a nových postupů v léčbě a přísným zachováváním principu zájem klienta na prvním místě se skupina úspěšně rozrůstá a daří se jí měnit obraz českého zdravotnictví. 

Posláním skupiny je umožnit lidem naplnit svůj potenciál a zlepšit kvalitu života, a to skrze nejmodernější technologie a metody.