Aplikace AXIS Live Privacy Shield kvůli zachování soukromí přímo v kameře rozostří obličeje

Aplikace pro dynamické maskování AXIS Live Privacy Shield je jediný analytický kamerový software na trhu, který maskuje osoby v reálném čase ve videostreamech při plné snímkové frekvenci a běží přímo ve vybraných modelech kamer. Nyní pomocí umělé inteligence a jednotky DLPU podporuje také funkci maskování samotných obličejů.

Společnost Axis Communications uvádí novou verzi aplikace pro dynamické maskování AXIS Live Privacy Shield, která využívá vysokého výpočetního výkonu samotných kamer Axis s jednotkou hlubokého učení (DLPU) pro transparentní maskování nebo pixelizaci osob, obličejů a pozadí. Je proto vhodná zejména pro vzdálený videomonitoring nebo nahrávání v prostorách, kde může být kvůli předpisům na ochranu soukromí velice problematické jinak provozovat videodohledový systém. 

Umělá inteligence nabízí více úrovní maskování

AXIS Live Privacy Shield ve vybraných kamerách Axis je uzpůsoben tak, že v reálném čase analyzuje a porovnává, na bázi umělé inteligence a s pomocí DLPU jednotky hlubokého učení,  živý pohled z kamery se scénou v pozadí a aplikuje na ni dynamické maskování. Reaguje tak na pohyb lidí a objektů. Pomocí umělé inteligence AI identifikuje ve videostreamu lidské postavy a umožňuje uživatelům vybrat si buď maskování lidí (pohybujících se nebo stojících), pouze jejich tváří, nebo maskování celého pozadí scény. 

Uživatelé si sami můžou vybrat mezi průhledným barevným nebo mozaikovým maskováním (pixelizací) a zvolit si automaticky požadovanou úroveň zamaskování buď celých postav nebo pouze obličejů. Barevné maskování poskytuje nejlepší ochranu soukromí, protože účinně eliminuje shromažďování osobních údajů, a přitom umožňuje vidět přesný pohyb postav. Mozaikové maskování zobrazuje pohybující se objekty ve velmi nízkém rozlišení, ale umožňuje lépe rozlišovat některé jejich rysy podle zobrazených barev.

Proces samotného maskování v reálném čase je rychlejší než mrknutí oka a umožňuje efektivně dodržovat pravidla a regulační požadavky v oblasti ochrany soukromí i osobních údajů. Nastavit lze také „zájmové“ nebo „vyloučené“ zóny pro ochranu soukromí nebo vybrat maskování celého pozadí za postavami. Aplikace umožňuje uživatelům flexibilně  naplánovat i její automatické spouštění, např. ve všední dny, a vypnutí , např. během víkendů. Tato všestranná aplikace může být navíc nakonfigurována tak, aby poskytovala jeden stream s maskováním pro zachování soukromí a také samostatný videostream bez dynamického maskování, který můžou využít pouze autorizovaní uživatelé při řešení incidentu pro forenzní účely. 

Funkce dynamického maskování je vhodná pro vnitřní i venkovní scény v blízké vzdálenosti s měnícím se, proměnlivým nebo slabým osvětlením. Uplatní se všude tam, kde se vyžaduje kromě videodohledu také zachování soukromí, jako jsou např. nemocniční pokoje, domovy pro seniory, výrobní podniky, hotely, školy, kanceláře nebo obchody. 

Mezi klíčové vlastnosti patří:

  • spolehlivé dynamické maskování v reálném čase při vysoké snímkové frekvenci,
  • efektivní a vysoce výkonné řešení běžící přímo v koncovém zařízení,
  • ochrana osobních údajů a soukromí,
  • možnost výběru barvy nebo maskování mozaikou,
  • snadná instalace, konfigurace i správa,
  • stažení zdarma.

Nová funkce rozostření obličejů je zahrnuta v aktualizovaném firmwaru 10.11 a také v nejnovější verzi aplikace AXIS Live Privacy Shield dostupné zdarma prostřednictvím Axis.com.

Pro více informací o řešeních na ochranu soukromí ve videodohledu prosím navštivte
https://www.axis.com/solutions-by-application/privacy-in-video-surveillance

O společnosti Axis Communications

Společnost Axis vytváří chytřejší a bezpečnější svět s pomocí síťových řešení, která otevírají přístup k lepšímu zabezpečení a k novým způsobům podnikání. Axis jako lídr v oblasti síťového videa nabízí produkty a služby pro videodohled a analýzu videa, řízení přístupu a audiosystémy. Společnost Axis má přes 3 000 zaměstnanců ve více než 50 zemích a při poskytování klientských řešení spolupracuje s globální sítí partnerů. Společnost Axis byla založena v roce 1984 a sídlí ve švédském Lundu. Více informací o společnosti Axis najdete na naší webové stránce www.axis.com.