Aplikace slovenských vývojářů z EEA získaly pozornost SpaceX. Hlavní roli hrála bezpečnost

Praha 2. června 2022 – Aplikace slovenské vývojářské firmy EEA, která je součástí technologické skupiny BiQ Group, zaujaly globálního hráče na poli kosmického průmyslu – společnost SpaceX Elona Muska. Američtí vývojáři ocenili užitečnost aplikace Jolokia Monitoring Agent, kterou interně zavedli pro monitoring dat v nástroji Jira. V praxi se přesvědčili, že produkt týmu vedeného IT architektem Jozefem Kotlárem je dostatečně silný, aby odolal hackerským útokům. Následně začali pro své procesy používat dvě další aplikace Atlassian od slovenských vývojářů. 

„Američtí administrátoři se na nás obrátili s dotazem ohledně zabezpečení aplikace Jolokia Monitoring Agent. Stalo se tak krátce poté, co byl zjištěn globální bezpečnostní incident. Konkrétně se jednalo o zranitelnost v opensourcové knihovně na platformě Java. Zajímalo je, zda je ochrana dostatečně silná, aby odolala hackerům. Poskytli jsme jim komplexní podporu k instalaci, aby mohli naši aplikaci používat ve svých procesech. Mezi další populární aplikace z dílny EEA patří Natural Searcher for Jira, který umožňuje zviditelnění procesu a správné zobrazení k rozvržení grafu, a Search fields gadget for Jira, jenž usnadňuje uživatelům vyhledávání,“ říká Jozef Kotlár, IT architekt ve společnosti EEA. 

Společnost EEA, která spadá jako jedna ze specializovaných poboček pod česko-slovenskou technologickou skupinu BiQ Group, poskytuje IT řešení na míru pro globální trh. Zaměřuje se na vývoj a integraci aplikací Atlassian a produktů pro řízení projektů, mezi něž patří především Jira a Confluence. Jednou z nejúspěšnějších aplikací vyvinutých na Slovensku je Jolokia Monitoring Agent. V praxi jde o monitorovací nástroj, který zpřístupňuje důležitá data v nástroji Jira. S jeho pomocí mohou společnosti zaznamenávat chyby, například při řízení projektů. Zároveň usnadňuje správu procesů a požadavků a umožňuje sledovat, v jaké fázi se nacházejí. 

V žebříčku top aplikací na světě

EEA se již podruhé umístila v exkluzivním žebříčku nejpoužívanějších aplikací na platformě Atlassian. Společnost Blended Perspective, která pravidelně sestavuje žebříčky na základě dat z Atlassian Marketplace, ji zařadila do Klubu 500 v konkurenci 1 500 dodavatelů, 4 000 aplikací a 1,5 milionu aktivních instalací. „Ve společnosti EEA poskytujeme klientům plnou technologickou podporu aplikací Atlassian, aby mohli automatizovat a lépe organizovat své procesy. To přináší velký prostor pro růst a inovace. Velmi nás těší, že naše služby využívá mnoho spokojených firem, o to víc, když jde o top technologické firmy současnosti jako SpaceX,“ říká Gabriel Lachmann, generální ředitel společnosti EEA, dceřiné společnosti skupiny BiQ Group.

Úspěch slovenského IT architekta a jeho týmu

Za vývojem aplikace, kterou využívá společnost SpaceX, stojí Jozef Kotlár, dlouholetý IT architekt EEA, a jeho tým. Další aplikace, které prošly jejich vývojem, integrovaly do provozu společnosti Apple, Nintendo, Lenovo a mnoho dalších. Na Slovensku patří mezi zákazníky společnosti EEA Tatra banka, O2, Poštová banka a Slovenská národní galerie. Jozef začínal jako programátor v jazyce C++ a v současné době pracuje v jazycích Java a Python. V agentuře EEA se od roku 2006 zaměřuje na trendy v oblasti integrace cloudových a open source řešení v čele se softwarem Atlassian a aplikacemi Jira a Confluence.

V devadesátých letech začal Jozef Kotlár pracovat na projektu pro českou armádu – na vývoji vlastního hardwaru pro telekomunikační radioreléovou síť s pomocí dalších českých firem. Cílem bylo zajistit nezávislé spojení telefonních ústředen a počítačů vzduchem po celé republice. „Armáda České republiky nás oslovila, zda bychom pro ni nevyvinuli software pro řízení a monitorování těchto přenosových zařízení. První verzi jsme byli schopni dodat do šesti měsíců. To, co jsme před téměř třiceti lety implementovali a průběžně modernizovali, funguje dodnes. Toto hardwarové řešení bylo následně přeneseno i do slovenské armády,“ říká Jozef Kotlár, který je zároveň technologickým lídrem v EEA pro nástroje Atlassian, pro něž vytvořil desítky aplikací.

Více o BiQ Group

BiQ Group je technologická skupina postavená na proaktivním a partnerském přístupu, díky kterému její experti provázejí klienty výzvami moderního digitálního světa. Skládá se ze čtyř specializovaných poboček rozmístěných ve dvanácti lokalitách v České republice i na Slovensku. Díky tomu může být vždy po ruce pro lokální šampiony stejně jako pro globální hráče z řad známých korporací i nadějných startupů. BiQ Group, která je součástí skupiny InTeFi Lukáše Nováka, dnes tvoří více než 400 vývojářů a dalších specialistů s expertním know-how v široké paletě technologií. Díky tomu mohou přinést komplexní službu, od vývoje na míru přes osvědčené platformy SAP, Atlassian a Kentico Xperience až po e-commerce a digitální marketing. Projekty dodává pro firmy T-Mobile, DPD, GTS Alive – ISIC, Škoda, Unipetrol, Zoot a více než stovku dalších klientů.