INTEMAC otevřel v Kuřimi experimentální prostor pro průmysl 4.0

Kuřim, 2. června 2022 – Výzkumné a inovační centrum INTEMAC otevřelo 1. června v jihomoravské Kuřimi testovací prostor pro průmysl 4.0. Takzvaný testbed mohou firmy využít jako experimentální pracoviště pro testování, simulace a nové scénáře moderní výroby. K dispozici tu budou mít například automatizovanou jednotku na odbavení kusové výroby, autonomní zásobovací vozítko, kamerové systémy kontroly kvality nebo lokalizaci pohybu v prostoru.

„Od roku 2014 pomáháme výrobním a technologickým firmám rozvíjet úroveň digitalizace, automatizace nebo robotizace. Technologie v testbedu teď posouvají možnosti našich služeb zase o něco dál,“ vysvětluje ředitel INTEMACu Radomír Zbožínek, podle kterého tím INTEMAC firmám šetří náklady, čas a zvyšuje jejich produktivitu. „Představte si firmu, která chce zefektivnit výrobu zapojením robota. Právě v testbedu si může celý proces s našimi experty a partnery otestovat a robota vyladit tak, aby s výrobkem manipuloval správně,“ dodává Zbožínek. Firmy si v testbedu budou moci otestovat pokročilé technologie k automatizaci výroby, vision systémy, podnikový informační systém IntemacWorks, inteligentní manipulaci s materiálem, robotické technologie nebo třeba rozšířenou realitu pro potřeby údržby.

Na současném vybavení testbedu se podílelo společně s INTEMACem dalších dvanáct firem, které dodaly jednotlivé komponenty. Celkové náklady na výstavbu infrastruktury činí necelých 56 milionů korun. Více jak jednu třetinu z nich získal Jihomoravský kraj na rozšíření infrastruktury INTEMACu z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, které spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Slavnostního otevření se proto účastnil i náměstek ministra Petr Očko, který INTEMAC vnímá jako klíčového partnera pro rozvoj digitalizace nejen v jihomoravském regionu: „Digitalizace a automatizace našeho průmyslu potřebuje špičková centra podpory. INTEMAC patří mezi ně. Rozvoj těchto center hraje klíčovou roli v tom, jak rychle se český průmysl podaří digitalizovat a transformovat.“

Na investici se finančně podílel i Jihomoravský kraj. Společně s dalšími hosty se proto slavnostního přestřižení pásky ujal i jihomoravský hejtman Jan Grolich„Inovace jsou na jižní Moravě doma. Firmy s vysokou přidanou hodnotou přinášejí regionu pracovní místa, finance, prestiž i stabilitu. Potřebujeme, aby výrobní firmy nejen držely krok, ale aby byly – v nejlepším případě – napřed,“ domnívá se jihomoravský hejtman.

Jeho slova potvrzuje i Petr Chládek, ředitel inovační agentury JIC, mateřské firmy kuřimského INTEMACu: „Síla INTEMACu je ve dvou rovinách – digitalizace a výzkum a vývoj. Za osm let pomohli kolegové z INTEMACu desítkám firem z regionu vymyslet, navrhnout nebo sestavit zcela nová řešení. Teď si je budou firmy moci vyzkoušet i ve špičkově vybaveném testovacím prostoru.“