Jak na klidnou dovolenou? Správně vybavená cestovní lékárnička ušetří spoustu starostí

Cestování vyžaduje poctivou přípravu. Ať už se chystáte na pohodovou dovolenou u moře nebo na poznávací expedici do exotiky, důkladné vybavení cestovní lékárničky by mělo být nezbytnou součástí vašich příprav. Snadno se totiž může stát, že vám běžné nachlazení nebo zažívací potíže zkazí poklidný průběh dovolené. Lékárničku by měl mít každý cestovatel šitou na míru své dovolené. Optimální výbava lékárničky je ale pro každého cestovatele trochu jiná. Jak ji tedy vybavit správně? 

Univerzální recept na výbavu cestovní lékárničky bohužel neexistuje. Vliv na její obsah má hned několik proměnných: vždy záleží na délce a typu pobytu, na místě, které hodláte navštívit, na plánovaných aktivitách – a také na věku a zdravotním stavu spolucestujících. Jinou lékárničku si pořídí rodina s dětmi na cestu k moři, jinou zase sportovec při cyklovýletu do hor. 

Co rozhodně nesmí chybět

Základem každé cestovní lékárničky by vždy měly být přípravky, které užíváte pravidelně či velmi často. Pokud do této kategorie patří léky na předpis, nezapomeňte si zkontrolovat, zda máte dostatečnou zásobu, a vystačí-li vám nejen na celou dobu dovolené, ale i v případě, že si ji třeba prodloužíte. Je lepší vsadit na jistotu a požádat svého lékaře o vystavení dodatečného receptu, neboť řadu léků byste v cizině sháněli velmi obtížně. 

„I na cestách ponechte léky v originálním balení včetně příbalové informace. Můžete si tak snadno ověřit jejich účinky, dávkování i způsob podání. Pokud potřebujete v zavazadle ušetřit místo, vyndejte blistry z krabiček, ale popište je nesmývatelným fixem,“ radí PharmDr. Michaela Černá, vedoucí EUC Lékárny Kladno. „Pokud trpíte chronickým onemocněním, které vyžaduje každodenní podávání léků – například cukrovkou, zvažte nákup zdravotního náramku či mobilní aplikace, jež vás na správný čas užití léku spolehlivě upozorní,“ doplňuje PharmDr. Černá. Funkci asistenta medikace, která pomůže s dávkováním, a navíc i upozorní na nežádoucí lékové interakce, nabízí například mobilní aplikace mojeEUC, kterou je možné si zdarma stáhnout na Google Play nebo v App Store.

Vhodná zásoba volně prodejných léků a zdravotnických pomůcek vám pomůže vyhnout se na cestách zbytečným nepříjemnostem. Mezi nejčastější problémy na dovolené patří podle statistik nemoci trávicího ústrojí, žaludeční potíže a nemoci dýchacích cest – zejména nachlazení z klimatizace. Časté jsou i záněty středního ucha a úpaly nebo úžehy. Proto do každé správné lékárničky, nehledě na charakter cesty, patří léky na snížení horečky a léky proti bolesti, rýmě, kašli, k léčbě dýchacích infekcí i na problémy trávicího traktu. Pokud používáte cestovní lékárničku opakovaně, rozhodně před každou cestou zkontrolujte datum exspirace jednotlivých přípravků.

Záleží na tom, s kým a kam se chystáte

Při balení rodinné lékárničky je důležité brát v potaz zdravotní problémy, kterými trpí jednotliví členové rodiny. Léky na alergie, přípravky k ošetření očí pro ty, kdo používají kontaktní čočky, osvědčené přípravky pro ty, kteří často trpí nachlazením – je dobré být připravený na zdravotní komplikace, a to i preventivně. 

„Děti jsou na cestovní nevolnost neboli kinetózu citlivější než dospělí. Pokud s nimi plánujete dlouhou cestu autem, zvažte nákup osvědčených tablet či žvýkaček proti zvracení. Tyto přípravky by se měly podávat přibližně hodinu před cestou,“ upozorňuje PharmDr. Černá. „Děti jsou rovněž náchylnější k různým typům ušních zánětů, které dokážou nepříjemně potrápit jak během zimního lyžování, tak při slunných radovánkách u moře. Do lékárničky tedy nezapomeňte přibalit i přípravky na tyto dětské problémy,“ dodává. Lékárnička aktivních cestovatelů by zase měla být vybavena s ohledem na případná rizika úrazů. Důležitou položkou cestovní lékárničky sportovců by měly být speciální náplasti na odřeniny, přípravky k ošetření drobných poranění, obvazy, přípravky na namožené svaly a speciální gely. 

Pozor na návštěvu exotických zemí 

Při cestování do exotických zemí si nezapomeňte zkontrolovat, zda máte všechna potřebná očkování. Při pobytu v rizikové oblasti s výskytem malárie si od lékaře nechte předepsat antimalarika. Pro návštěvu regionů s nízkou dostupností lékařské péče se doporučuje přibalit tablety k dezinfekci vody a antibiotika. Výbavu je vždy vhodné zkonzultovat se svým lékařem či lékárníkem. 

V současnosti je také vhodné přibalit na cestu roušky, respirátory a dezinfekci. Zbytečností není ani kvalitní digitální teploměr a sada pro samotestování covidu-19,“ doporučuje PharmDr. Černá. „Pravidla pro příjezd a následný pobyt se v jednotlivých zemích liší. I když ve většině evropských států přestala platit povinnost mít ústa zakrytá respirátorem či rouškou, nezapomínejte, že pasažéři na palubách některých leteckých společností se bez respirátoru stále neobejdou,“ dodává.

Lékař online 24/7 je k dispozici odkudkoliv

Na dovolenou můžete „přibalit“ i lékaře ze služby Lékař online 24/7. Jak už název napovídá, obrátit se na něj můžete skutečně kdykoliv. Stačí mít chytrý telefon, tablet nebo počítač a připojení na internet. S praktickým lékařem se tak můžete spojit prostřednictvím chatu nebo videohovoru třeba právě z dovolené, na které vás postihly zdravotní potíže.  Praktický lékař vás na dálku vyšetří a doporučí další postup. MUDr. Petra Bomberová Kánská, praktická lékařka pro dospělé a vedoucí lékařka služby Lékař online 24/7, vysvětluje: „Mezi časté zdravotní problémy na dovolené patří zažívací problémy, alergické reakce, poštípání hmyzem či požahání medúzou. Výjimkami nejsou ani respirační obtíže, anginy. Než začnete panikařit a v dovolenkové destinaci hledat nejbližší lékařskou pomoc, s mnohým může pomoci právě Lékař online 24/7. Ne vždy je osobní návštěva lékaře nezbytně nutná, mnohdy stačí vhodně zacházet s volně prodejnými preparáty. Naopak, pokud je problém závažnějšího charakteru, Lékař online 24/7 vás může správně nasměrovat, v klidu s vámi probere dostupné možnosti léčby.“

Nespornou výhodou je také to, že s lékařem v Lékaři online 24/7 můžete i z ciziny komunikovat v češtině.

Skupina EUC: 

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Od roku 2011 do roku 2021 investovala 1 129 mil. korun především do modernizace přístrojů, vzdělávání zaměstnanců a elektronizace systémů a služeb. Ve 25 zdravotnických zařízeních napříč ČR, 13 mamocentrech, 24 lékárnách a 11 laboratořích zaměstnává 2 300 zdravotníků, kteří provedou 3,3 mil. vyšetření ročně. Na podzim 2017 vydala jako první v sektoru zdravotnictví v ČR emisi dluhopisů, v celkovém objemu 1,4 miliardy korun. Více na www.euc.cz