Mikulov získá butikový hotel. Staví ho podnikatel Volařík, který poprvé představuje jeho interiéry

Investiční skupina Volarik Capital podnikatele Mika Volaříka letos v Mikulově zahájí stavbu unikátního hotelu. Interiéry navrhlo studio Jestico + Whiles jako oslavu vinařské tradice přenesené do soudobého kontextu. Koncept stojí na autentičnosti, lokálnosti a zelených prvcích a o jeho vybavení se postarají především čeští a slovenští umělci a společnosti. Nově vznikající hotel je dalším rozšířením aktivit skupiny, která chce v horizontu několika měsíců spustit také vlastní investiční fond. 

Oblíbená moravská vinařská destinace se dočká prvního pětihvězdičkového butikového hotelu světových parametrů. Postaví ho podnikatel Mike Volařík, který se přípravám projektu věnoval během uplynulých tří let. „Mikulov je pro mě místo s jedinečným geniem loci. Chtěl jsem tu proto vytvořit stavbu, která bude oslavovat vinařskou tradici místního kraje v nadčasovém pojetí,“ říká podnikatel, kterého s Mikulovem pojí už fungující čtyřhvězdičkový wellness hotel Volarik a zároveň rodinné vinařství jeho otce.

Stavba nového hotelu začne ještě letos a dokončená bude v roce 2024. Hotel vyroste na severním okraji Mikulova v bezprostřední blízkosti Svatého kopečku. Každý z 34 pokojů nabídne hostům vlastní terasu. Součástí hotelu bude zahrada s biotopem, podzemní wellness, multifunkční prostor, lounge a hotelová restaurace s otevřenou kuchyní.

V těchto dnech byly dokončeny návrhy interiérů. O ty se postaralo studio Jestico + Whiles a tým pod vedením britského architekta Seana Cliftona: „V naší práci je vidět otisk kraje a vína. Snažili jsme se maximálně využít lokálního bohatství, přírodních materiálů a přizvat naše kolegy z uměleckého břehu. Oslovili jsme řadu designérů, abychom společně vytvořili unikátní elementy, které podtrhují originalitu projektu. Jak si pětihvězdičkový hotel žádá, tak veškerý nábytek je atypický a vytvořený na míru.“ 

Tým Seana Cliftona stojí například za luxusním hotelovým resortem Zuri Zanzibar podnikatele Václava Dejčmara. „Zuri je pro mě velkou inspirací v tom, jak se podařilo přenést lokální prvky do nejrůznějších detailů a prvků samotné stavby. Člověk tam má pocit propojení s okolní přírodou a opravdu autentický prožitek toho, že je v Africe a ne v nějakém zaměnitelném hotelovém komplexu,” říká Mike Volařík, který chce prožitek lokálnosti přenést i do svého nového hotelu. 

Hlavním motivem místa s pracovním názvem Design Wine & Spa Hotel je současný obraz vinařství. Tradiční odvětví, které ovlivňuje život Mikulova i celé jižní Moravy, prošlo v posledních letech velkou proměnou. Ambicí podnikatele a týmu architektů bylo přenést prvky tradičních postupů při pěstování a výrobě vína do současného designu. „Nechtěl jsem vytvořit další moravský skanzen. Naší vizí bylo přenést typické vinařské a lokální prvky do nadčasového interiéru, aby si hosté užili kouzlo Mikulova i v moderním, ale stále útulném pojetí,” říká podnikatel ke své vizi. Tým architektů podrobně studoval historii kraje, postupy výroby vína a historii jeho pěstování, ale také zdejší zemědělství a dendrologický profil krajiny. 

Interiér inspirovaly svislé linie, které odkazují na řady vinic. Barevnou paletu tvoří autentické barvy použitých materiálů a odstíny, kterými prochází vinné hrozny během svého zrání. V blízkosti Mikulova se nachází dnes už zatopený vápencový lom, který inspiroval začlenění kamenných prvků do interiéru. V přilehlé krajině nejčastěji rostou duby a habry, a proto budou v interiéru převažovat. Výrazným prvkem je i odkaz na koše, do kterých se tradičně sklízely vinné hrozny. Ty v interiéru připomínají proplétané zástěny a instalace naddimenzovaných košů přenesených do nových forem.

Vznikající hotel je prvním z celkem čtyř chystaných projektů. Všechny vyrostou na pozemcích vlastněných Mikem Volaříkem. Půjde o komplex apartmánových domů, rodinný resort a wellness komplex. Jejich stavbu i provoz zajišťuje Volaříkova skupina Volarik Capital, pod kterou spadá už 13 existujících apartmánů v Mikulově a čtyřhvězdičkový Volarik Hotel. Ten za uplynulé období navzdory ochlazení způsobeném pandemií covidu ztrojnásobil svůj zisk. Skupina bude v horizontu několika měsíců spouštět investiční fond, který umožní i externím investorům podílet se na výstavbě chystaných developerských projektů. 

O Volarik Capital

Česká investiční skupina Volarik Capital vyhledává, spravuje a rozvíjí aktiva ve třech klíčových oblastech – Industry, Hospitality a Real Estate. Stovka zaměstnanců v jejích českých, slovenských a rumunských firmách věnuje svou energii i nezpochybnitelné zkušenosti službám, produktům a projektům, které se soustředí na design, udržitelnost a technologické inovace léty prověřených byznysů. Skupinu v roce 2016 založil podnikatel Mike Volařík a hodnota jejích aktiv dnes přesahuje 300 milionů korun. Rok 2022 je pro skupinu důležitým milníkem, kdy otevírá svůj investiční fond. Pro investory tak jde o první příležitost připojit se k cestě za vizí byznysu, který není prvoplánový a rychloobrátkový, ale naopak staví na dlouhodobosti, udržitelnosti a citu.

www.volarikcapital.eu

O Jestico + Whiles

Architektonická kancelář Jestico + Whiles (společnost ve svém názvu využívá sym-bol plus – nepoužívejte, prosím, samohlásku „a“ nebo symbol &) byla založena v roce 1977 v Londýně a postupně se vyprofilovala jako přední architektonická společnost se zaměřením na architekturu, interiérový design a územní plánování, která realizuje projekty napříč Evropou, v Austrálii, Africe, Indii a na Středním východě. V roce 1992 společnost otevřela jako jedinou pobočku mimo domácí trh kancelář v České republice. Pražská pobočka zaštiťuje aktivity společnosti na klíčových trzích nejen ve střední a východní Evropě (Česká republika, Slovensko, Polsko, Rusko, Německo), ale také např. v Chorvatsku či na Zanzibaru. Portfolio společnosti je velmi široké: zahrnuje pětihvězdičkové hotely a restaurace, veřejné stavby (univerzitní kampusy, školy, muzea či autobusová a vlaková nádraží) či fit-out řešení kancelářských prostor. Zabývá se také rekonstrukcemi původních historických budov a územním plánováním rezidenční výstavby. V hotelovém segmentu se kancelář Jestico + Whiles podílela například na projektech Zuri Zanzibar na Zanzibaru, The Yas Hotel v Abu Dhabi, Hotel Villa Honegg ve Švýcarsku, W Hotel a Aqua Shard v Londýně nebo Andel´s Hotel v Praze na Smíchově.

Pro více informací navštivte www.jesticowhiles.com.