Česko.Digital slaví 3. narozeniny, vydává Impact Report. Svými projekty se dotklo již 4 000 000 lidí

Praha, 20. června 2022 – Tisková zpráva – Během tří let zasáhly projekty Česko.Digital přes 4 000 000 lidí, píše se v novém Impact Reportu. Třináctistránková publikace ukazuje dopad a přínos některých projektů z komunity profesionálů, která ve volném čase využívá digitálních technologií k řešení společenských problémů. Včera pokřtilo report zhruba 8 dobrovolníků Česko.Digital v pražských Kasárnách Karlín. Komunita se s více jak 

5 000 členy stala také největší organizaci v mezinárodní síti Code for All.

Ředitelka Česko.Digital Eva Pavlíková pokřtila Impact Report na třetích narozeninách komunity. Třináctistránková digitální publikace (http://cesko.digital/impact22) shrnuje dopad komunity na českou společnost za období 2019-2021. S celkem 18 projekty mělo Česko.Digital dopad na více jak 4 miliony lidí, píše se v novém reportu. “Aktuálně je v komunitě rozpracovaných 13 projektů a aktivně zapojených dobrovolníků do alespoň jednoho projektu je zhruba 500, říká Gabriela Chladilová, která se v komunitě stará o týmy a projekty. 

Česko.Digital má dnes přes 5 200 členů a stalo se tak největší technologickou komunitou v Code for All, které podobné organizace sdružuje na mezinárodní úrovni. Počtem dobrovolníků přeskočilo například Nizozemsko i Rumunsko a největší nárůst zaznamenalo Česko.Digital po vypuknutí války na Ukrajině. Do komunity se tak letos na jaře připojilo zhruba 700 nových dobrovolníků a vzniklo 5 projektů na pomoc Ukrajině.

Jak funguje Česko.Digital?

Pod hlavičkou Česko.Digital se dobrovolně sdružují tisíce pracujících profesionálů z nejrůznějších oborů. Jedná se především o vývojáře, marketéry, výzkumníky, manažery, konzultanty, nebo například novináře, designéry a další. Ti ve volném času pomáhají veřejné sféře, která do komunity chodí s poptávkou nebo nápady, jak využít digitální technologie v dobročinných projektech. 

Česko.Digital nabízí veřejné sféře 4 bezplatné služby: Inkubace, Akcelerace, Ideace a Market-place. “V rámci spolupráce si týmy předávají a osvojují digitální i agilní kompetence, díky kterým flexibilně reagují na překážky v projektech a dostupnost expertních dobrovolníků. Společně navrhují nové nebo posouvají stávající dobročinné projekty. Zatímco se do komunity může kdykoliv připojit jako dobrovolník, podporu a rozvoj komunity zabezpečuje 11 členný kmenový tým. Ten existuje díky podpoře hlavních partnerů: Nadace Avast, Nadace PPF a společnosti Livesport,” vysvětluje ředitelka Eva Pavlíková, která projekt před třemi lety zakládala společně s Jakubem Nešetřilem a Radkou Horákovou.

Česko.Digital má 3 základní typy projektů. Nejkratší projekty vznikají do pár hodin jako reakce na aktuální společenské krize (pandemie, válka). Komunita se umí semknout, převzít na sebe roli nezávislého propojovatele a mít okamžitý dopad. To se povedlo s projekty Dáme roušky, Učíme online, Stojíme za Ukrajinou nebo Covid portál. Několikaměsíční projekty vznikají ve spolupráci s veřejnou sférou, která přichází do komunity s nápady, jak řešit společenské problémy pomocí digitálních technologií. Takovými projekty byly Nedlužím státu, Preventivka nebo Začni učit!. Nově plánuje organizace dát ještě větší důraz na několikaleté projekty, které se týkají celé společnosti. Prvními vlaštovkami tohoto typu projektů jsou Společně a digitálně nebo Open data ve firmách.

Česko.Digital

Česko.Digital je komunita expertních dobrovolníků, kteří rozumí technologiím, pro bono pomáhají neziskovým organizacím i státu, a mění tak Česko k lepšímu. Od svého založení v květnu 2019 propojila přes 5200 vývojářů, designérů, projektových a produktových manažerů a marketérů. Stojí za projekty www.ucimeonline.cz, www.damerousky.cz nebo www.safezona.cz. Více o komunitě najdete na www.cesko.digital.