Schneider Electric představuje projekt MicroGrid Olomouc – systém efektivního nakládání s elektřinou

Praha 27. června 2022 – Společnost Schneider Electric se zapojila do projektu MicroGrid Olomouc. Nové energetické řešení snižuje závislost na dodávkách energií, umožňuje napájení elektroaut v nově vybudovaných nabíjecích stanicích a zároveň snižuje dopad na životní prostředí. Firma Auto Kubíček Olomouc bude díky této špičkové technologii moci využívat energii ze slunce, ukládat ji do bateriového úložiště či s její pomocí nabíjet elektromobily.

Technologie MICROGRID

MICROGRID je místně řízená samostatná elektrická síť různé velikosti, která umožňuje výrobu vlastní elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, s připojením, i bez připojení na distribuční soustavu, s akumulací a inteligentně řízenými odběry. Nastřádanou energii je pak možné používat v době, kdy je jí nejvíce potřeba. „MICROGRID je typem distribuovaného zdroje energie. Mikrosítě můžete provozovat při připojení k rozvodné síti, nebo v odpojeném, tzv. ‚ostrovním‘ režimu. Když dojde k výpadku sítě nebo k výkyvu cen elektřiny, mikrosítě mohou efektivně, okamžitě a hlavně, v případě využití našeho řešení Ecostruxure Microgrid Advisor, automaticky zcela bez zásahů obsluhy reagovat,“ vysvětluje Eduard Křiklava, MEE Cluster Digital Power Leader ze společnosti Schneider Electric.

Inteligentní systém řízení

Celou mikrosíť bude řídit systém EcoStruxure Microgrid Advisor od společnosti Schneider Electric. Jeho schopností je předpovídat množství vyrobené energie, optimalizovat využívání bateriového úložiště a řídit dodávky elektřiny zvenčí. Rovněž dokáže s pomocí strojového učení s vyrobenou energií obchodovat či přepnout celou mikrosíť do tzv. ostrovního provozu.

Nabíječky pro elektroauta

Součástí realizace je rovněž vybudování nabíjecích stanic pro elektromobily. Energie získaná z fotovoltaických článků se tak bude moci využívat i pro dobíjení aut. Vznikne tak další místo, kde bude možné elektroauta dobíjet. K dispozici bude rovněž rychlé nabíjení s maximálním výkonem až 180 kW.

Příklad realizace technologie MIGROGRID

Jako příklad realizace technologie MICROGRID uvádíme logistické centrum společnosti Lidl ve Finsku, které se neustále učí být energeticky efektivnější právě prostřednictvím integrovaného řešení EcoStruxure™ Microgrid Advisor a EcoStruxure Building Operation od společnosti Schneider Electric. Logistické centrum používá princip odezvy na poptávku a je nastaveno na více než 50% úsporu nákladů za elektrickou energii. 

O společnosti Schneider Electric

Vizí společnosti Schneider Electric je umožnit každému co nejlépe využívat energii a dostupné zdroje, proto přinášíme pokrok a udržitelnost do všech oblastí života. Žijeme v souladu s heslem Life Is On. Naším posláním je být vám digitálním partnerem ve sférách udržitelnosti a energetické účinnosti. Řídíme digitální transformaci prostřednictvím integrace předních světových procesních a energetických technologií, produktů propojujících cloud s koncovými zařízeními, ovládacích prvků, softwaru a služeb napříč životním cyklem. Naše řešení umožňují integrovanou správu firem, domácností, budov, datových center, infrastruktury a průmyslu. Schneider Electric je nejlokálnější z globálních společností. Společnost Schneider prosazuje otevřené standardy a partnerské ekosystémy, které jsou založeny na sdíleném smysluplném účelu, podporují integraci a posilují jejich hodnoty.

Zdroje: