Sonda do mysli sériových vrahů. Nový audioseriál Já, vrah je inspirovaný zločiny, které otřásly Českem

Nejen okolnosti činu, ale především jeho motiv, vztah k oběti a niterné pohnutky samotných pachatelů přibližuje posluchačům audioseriál Já, vrah, který uvedla Audioteka. Zdramatizované rozhovory vyšetřovatelů a podezřelých vycházejí z přepisů reálných výslechů a rekonstrukcí. Spolu s výpověďmi svědků a retrospektivními prvky rozkrývají až neuvěřitelné příběhy a charaktery vrahů, kteří dodnes budí strach brutalitou svých zločinů. Kromě studiového zázemí typického pro nahrávání audioknih se natáčelo v exteriérech, včetně skutečného místa činu. O to autentičtější posluchačský zážitek novinka s Davidem Švehlíkem v roli Vyšetřovatele přináší.

Každý z pěti dílů tohoto audioseriálu vychází ze skutečné kauzy doživotně odsouzeného vraha. Jsou jimi vrah taxikáře Luboš Miko (ztvárněný Ondřejem Malým), člen tzv. Kolínského gangu Oto Biederman (v podání Cyrila Dobrého), vrah tří seniorů Michal Semanský (hraje David Novotný) a Zbyněk Prokop, který zabil dva spolubydlící. V audioseriálu tuto roli získal Vojtěch Vondráček. Pětici doplňuje Jaroslava Fabiánová (hraje Anna Fialová), která poprvé zabila ještě před dosažením plnoletosti.

Rozdílné případy i postavy pachatelů spojuje koncept, jakým jsou představeny posluchačům. Klíčový je rozhovor vraha s Vyšetřovatelem, který kromě známých faktů odhaluje i osobnost, pocity a myšlenkové pochody zločinců. Postava Vyšetřovatele je smyšlená, ale u jednotlivých kauz odráží vztah reálných vyšetřovatelů ke konkrétním odsouzeným.

Kauzy, které se zapsaly do dějin české kriminalistiky

Dialogy ve scénách jsou sice fiktivní, téměř kompletně však čerpají z přepisů výpovědí pachatelů. Skutečnosti odpovídají i výpovědi svědků. „Retrospektivy, které zachycují zločiny, vycházejí z rekonstrukcí a popisů – samozřejmě kromě částí, kde pachatel trestný čin zapírá. Ty jsou založeny na závěrech policie. Díky konzultacím s vyšetřovateli jsme pak usilovali o co nejvěrnější zachycení jak chování a reakcí pachatelů, tak například jejich slovníku,“ upřesňuje autor scénáře David Laňka. Spolu s Martinem Müllerem se chopil i režie, která byla v tomto případě spíše filmová než audioknižní.

S úctou k obětem a jejich rodinám jsou v celém audioseriálu změněna jména obětí. „Kauzy jsou v tomto směru uchopeny co nejohleduplněji. Zároveň jsme však potřebovali zachovat jistou míru zvukové autenticity, aby z poslechu bylo zřejmé, že vražda není zábava pro sobotní večery, jak to někdy působí v krimifilmech, ale hrůzný čin, jehož provedení leckdy nekoresponduje s tím, jak vnímáme pachatele. Ten totiž nezřídka na první pohled působí zcela neškodným dojmem,“ dodává David Laňka.

Autoři dostanou posluchače na „místo činu“

Já, vrah pochází z dílny největší tuzemské audioknižní platformy Audioteka, která se i v případě tohoto titulu postarala o superprodukční zpracování. Pro něj je typická jak původní hudba, kterou zkomponoval švédský skladatel Sven Mikkelsen, tak zvukové efekty, které vtáhnou posluchače do děje. Tentokrát šlo hlavně o realistické zvuky zachycené přímo v terénu. „Natáčelo se nejen ve studiu, ale i v exteriérech – v ulicích Prahy, v Kunratickém lese, postindustriálních prostorech a bytech. Použili jsme přitom tzv. binaurální hlavu, která umožňuje zaznamenat zvuk stejným způsobem, jakým jej vnímají lidské uši. To posouvá posluchačský zážitek na další úroveň,“ popisuje šéfproducent Michal Sieczkowski.

Kromě neobvyklého přístupu ke kriminálnímu žánru a emotivního zážitku pro posluchače nabízí audioseriál také prostor pro silné herecké výkony. Po boku interpretů v hlavních rolích se představí například Hanuš Bor, Carmen Mayerová, Jan Nedbal, Vasil Fridrich, Dušan Sitek, Jan Vondráček, Pavel Soukup nebo Leoš Noha.

Na pokračování v rámci streamingu i jako audiokniha

Jednotlivé díly mají stopáž 35 až 45 minut. K poslechu jsou jak v rámci Audioteka Klubu, jehož členové získají za měsíční předplatné 199 Kč neomezený přístup k více než tisícovce titulů, tak i jako kompletní série v katalogu s audioknihami na www.audioteka.cz.

Tvůrčí tým audioseriálu Já, vrah

Scénář: David Laňka

Režie: David Laňka a Martin Müller

Dramaturgie: Jan Uhrin

Odborné rešerše: Viktorín Šulc

Šéfproducent: Michal Sieczkowski

Speciální poděkování a odborná konzultace: Aleš Preis a Viktorín Šulc

Mistr zvuku, hudba, zvuková dramaturgie, mix dialogů a postprodukce: Bojan Bojič

Hudba: Sven Mikkelsen

Asistent zvuku: David Šindelář

V hlavních rolích: David Švehlík (Vyšetřovatel), Ondřej Malý (Miko), Anna Fialová (Fabiánová), Cyril Dobrý (Biederman), Vojtěch Vondráček (Prokop), David Novotný (Semanský), Ladislav Cigánek (dozorce).

Více na www.audioteka.cz

O Audiotece

Audioteka je největší platforma s audioknihami v České republice. Na tuzemském trhu oslavila v říjnu 2021 deset let existence. Vedle české klasiky, detektivek, sci-fi, fantasy a cestopisů přináší posluchačům také faktografická díla, biografie i tituly zaměřené na seberozvoj a zdravý životní styl. Poslech na míru umožňuje aplikace Audioteka s řadou vylepšených funkcí, díky nimž si posluchači audioknihy vychutnají i bez připojení k internetu. Více o novinkách, službách i titulech najdete na www.audioteka.cz.