V Česku přibývá nemovitostí na prodej. Nejrychleji za posledních 8 let

Množství bytů, rodinných domů i pozemků k prodeji je v České republice nejvíce za posledních 8 let. Podle statistik společnosti GarantovanyNajem.cz se nabídka v Brně za uplynulých 8 měsíců zvýšila o 86 %, v Praze pak o 16 %. Prodávaných nemovitostí bude podle odborníků na trh realit z GarantovanyNajem.cz v následujících měsících ještě významně přibývat. Na vině jsou vysoké úrokové sazby i rekordní ceny energií. Prodej nemovitosti navíc zabere podstatně déle, a to od 3 do 6 měsíců. Majitelé, kteří chtějí nemovitost prodat rychle, jsou často nuceni jít s cenou skokově dolů. Po dlouholetém zdražování tak začínají ceny stagnovat a mírně klesat.

Nabídka nemovitostí k prodeji strmě roste, a to zejména ve velkých městech. V Praze je aktuálně k dispozici 6600 bytů na prodej, v Brně pak 1300. Ještě v říjnu 2021 se přitom v hlavním městě prodávalo 5700 bytů, v Brně dokonce pouze 700. Údaje vyplývají ze statistik společnosti GarantovanyNajem.cz. „Rychlost, s jakou přibývají byty na prodej, je nevídaná. Zdaleka však nedosahuje vrcholu z roku 2014, kdy bylo v Praze k dispozici 13 tisíc bytů na prodej. Očekáváme proto, že během následujících měsíců bude nemovitostí na prodej ještě přibývat,“ uvádí Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz

Ochota zlevňovat je velká

Podle Mejzlíka dnes navíc prodej nemovitosti zabere významně více času než v uplynulých letech, a to nejčastěji od 3 do 6 měsíců. To může při současných vysokých úrokových sazbách představovat pro řadu majitelů problém. „Majitelé, kteří chtějí nemovitost prodat rychle, jsou nuceni jít s cenou skokově dolů, klidně o 500 tisíc až milion korun. Ochota zlevňovat je nyní opravdu velká,“ komentuje Mejzlík

Ceny nemovitostí po dlouholetém zdražování stagnují

To, že ceny nemovitostí začínají postupně stagnovat, dokládají data z portálu Realitymix.cz. V Praze v červenci klesla průměrná meziměsíční cena za 1 mo 0,9 %, v Brně o 2 %, v Liberci a Plzni dokonce o více než 4 %. Průměrný meziroční nárůst cen za 1 mv krajských městech se v červenci pohybuje okolo 18 %. Ještě v březnu letošního roku přitom dosahoval 30 %. 

Na ceny nemovitostí tlačí vysoké úrokové sazby i rekordní ceny energií. „Přibližně 40 tisíc lidí letos čeká refinancování hypoték. Při aktuální úrokové sazbě jejich měsíční splátky mohou narůst až o 50 %. Dostáváme se tak do situace, kdy řada lidí bude nucena uvažovat nad tím, zda nemovitost nebude lepší prodat. To se týká zejména majitelů investičních bytů, kteří mají nemovitost zatíženou hypotékou. Aby totiž měla investice do nemovitostí smysl, musí mít návratnost okolo 5–6 %. To je v současné situaci prakticky nemožné,uzavírá Mejzlík.

O společnosti:

Akciová společnost Garantovaný nájem, a.s. se sídlem v Brně vznikla v roce 2014 v rámci realitní skupiny VITOM Group. Jako první v České republice začala nabízet službu garantovaného nájmu, díky které zajišťuje kompletní správu nájemních nemovitostí. Společnost ve svém portfoliu spravuje více než 730 bytů a domů.