Česká služba Testado srovnala dojezd elektrokoloběžek

Elektrokoloběžka se stává stále populárnějším městským dopravním prostředkem, který je hojně využíván také službami pro sdílenou mobilitu. Ve těch největších českých městech není problém si elektrokoloběžku zapůjčit. V těch menších je však stále nutné pořídit si vlastní. 

Jedním ze zásadních parametrů elektrokoloběžky je její dojezd. Komfort využívání elektrokoloběžky totiž závisí na tom, jak často je nutné ji nabíjet. Mezi jednotlivými značkami a typy elektrokoloběžek jsou velké rozdíly. Dojezd se může pohybovat od 5 km až do 70 km, a to už je velký rozdíl. Jedná se však o maximální dojezd uváděný výrobce.

Petr Smejkal z Testada uvádí, že “úkolem každého výrobce je samozřejmě svůj produkt prodat. Informace o maximálním dojezdu tak vychází z nejnižší zvolené rychlosti a za ideálních podmínek. Při zvážení reálného dojezdu je tak potřeba nějaký ten kilometr z maximálního dojezdu ubrat.”

Dojezd je významně ovlivněn způsobem využívání elektrokoloběžky. Záleží, na jakou rychlost je elektrokoloběžka využívána a také v jakém terénu je s ní ježděno. Pokud je terén kopcovitý, tak to může významně snižovat dojezd elektrokoloběžky. 

Hodnota maximálního dojezdu se přímo odvíjí od kapacity baterie. Mezi největší žrouty energie přitom patří rozjezd. Jakmile se uživatel naučí koloběžku správně ovládat, četnost úplných zastavení může být o poznání menší. Šetrné používání koloběžky z něj činí jeden z efektivních městských dopravních prostředků pro snížení klimatické krize, protože neefektivní doprava je jednou z oblastí přispívající ke klimatické katastrofě.

Ze srovnání dojezdu elektrokoloběžek vyplývá, že maximální dojezd má významný vliv na jejich cenu. Rozdíl se mohou pohybovat až v desetitisících. Celé srovnání elektrokoloběžek lze nalézt zde.

O Testado.cz

Testado.cz je recenzní online magazín. Misí je vybrat ty nejlepší produkty v poměru cena a výkon. Internet je v dnešní době doslova zaplaven obrovským množstvím různého zboží, mezi kterým si méně zkušený zákazník jen těžko vybere. Proto odborná redakce Testado.cz připravuje velké testy, porovnání a recenze mnoha produktů a služeb.