Seznam Zprávy spustily nový videoseriál s názvem Domácí fotovoltaika

Energetická krize žene ceny elektřiny do netušených výšek a fotovoltaika dnes dává smysl i těm, kdo o jejím ekonomickém přínosu donedávna pochybovali. Zpravodajský web Seznam Zprávy přináší sérii videí, ve kterých známý popularizátor udržitelné energetiky Jan Staněk (ElectroDad) podrobně vysvětluje vše kolem fotovoltaiky (FV) pro ty, kteří o ní uvažují, i pro ty, kteří už ji mají. První díl představí čtenářům a divákům 3. srpna.

Seriál Seznam Zpráv obsahuje celkem 10 dílů s délkami od třiceti do padesáti minut a popisuje celou problematiku od samého začátku, kdy je třeba zhodnotit energetickou situaci v domácnosti, přes následné sestavení poptávky a nalezení dodavatele až po realizaci celé investice.  

V jednotlivých videích se diváci na Seznam Zprávách dozví, jaké jsou nejdůležitější faktory v plánování domácí FV elektrárny a jak správně vybrat jejího dodavatele. Čeká je návod instalace domácí FV elektrárny krok za krokem i fotovoltaiky pro ohřev užitkové vody. Díky pořadu jim neuniknou ani světové trendy ve fotovoltaice a zjistí, jak je to s prodejem přebytků elektřiny a jak může FV elektrárna fungovat ve spolupráci s tepelným čerpadlem či elektromobilem.

„Dobře navržená fotovoltaická elektrárna může doma účty za energie snížit na méně něž polovinu, s ohledem na vývoj cen energií se budou investice do domácích fotovoltaických systémů rychle vracet.“ 

Jan Staněk, hlavní tvář pořadu Domácí fotovoltaika.

„Zájem o téma fotovoltaických systémů jsme zaznamenali také na nákupním rádci a srovnávači Zboží.cz. Konkrétně v období od ledna do července tohoto roku vidíme 400% nárůst zájmu uživatelů u kategorie solární panely a příslušenství oproti stejnému období v minulém roce.“ 

Petra Dvořáková, PR Specialistka Zboží.cz.

Jan Staněk

Jan Staněk je známým podporovatelem elektromobility i udržitelné energetiky v širším kontextu. Absolvent brněnského VUT v minulosti pracoval mimo jiné pro eBanku, působil jako IT konzultant u společnosti Deloitte, později v Číně zastupoval společnost Moravia IT. Dnes vede úspěšnou společnost zaměřenou na investování do startupů. Jeho videokanál ElectroDad, prostřednictvím kterého zábavně informativním způsobem popisuje problematiku přechodu domácnosti na udržitelnou energetiku, sleduje na YouTube a na Stream.cz více než 25 tisíc odběratelů.