Nehoda při cestě na letiště? Náhradní dopravu na dovolenou zaplatí pojištění

Letištím i aerolinkám chybí zaměstnanci. Proto je potřeba počítat při cestování na dovolenou s větší rezervou než dříve. Co ale dělat, když po cestě na letiště máte nehodu nebo poruchu?

Dvě hodiny u evropských letů a tři u mezinárodních. Abyste v klidu stihli odlet na dovolenou, je potřeba být na letišti s dostatečným předstihem. Časy, které platily dříve, se však letos o prázdninách prodlužují. Letištím a aeroliniím totiž chybí personál. „V současné době doporučuji být na letišti ještě o hodinu dříve, protože třeba odbavení zavazadel je někde opravdu velký problém. Samozřejmě se to liší letiště od letiště,“ upozorňuje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Pojištění zmeškání odjezdu

I když si ale dáte dostatečnou rezervu, vždy se může stát něco nečekaného. Hodí se proto mít cestovní pojištění s připojištěním stornopoplatků, které se vztahuje právě i na zmeškaný odjezd. „Pomůže, když bude mít vaše auto na cestě na letiště poruchu nebo když budete mít nehodu. Pojištění se vztahuje i na nečekané zpoždění meziměstské hromadné dopravy. Tedy případy, když jedete na letiště třeba vlakem nebo autobusem,“ vysvětluje Maťašeje.

V tomto případě pojišťovna až do sjednaného limitu zaplatí náklady na náhradní dopravu do místa pobytu a základní občerstvení během ní. „Samozřejmě je ale potřeba vyrazit s dostatečnou časovou rezervou,“ podotkla mluvčí Direct pojišťovny.

V čem dalším pojištění storna pomůže

Zmíněné pojištění stornopoplatků vám pomůže také, když musíte zrušit dovolenou úplně. „Například kvůli vážnému akutnímu onemocnění nebo úrazu, úmrtí blízké osoby, vloupání do vaší domácnosti, škody na vašem majetku přes 200 000 Kč a kvůli dalším vážným důvodům,“ vyjmenovává Maťašeje.

Pojištění pak zaplatí část stornopoplatků za zájezd s cestovní kanceláří, letenky, jízdenky nebo ubytování.

Když se musíte vrátit domů dříve

Pojištění stornopoplatků pomůže i v případech, kdy musíte ze závažných důvodů dovolenou přerušit a vrátit se dříve. „V tomto případě zajistíme a zaplatíme náklady na předčasný návrat domů. Týká se to případů, když vám někdo blízký zemře nebo nečekaně skončí v nemocnici a také případů, kdy vznikne škoda na vašem majetku nad 200 000 Kč, kterou způsobily přírodní živly nebo vandal či zloděj,“ dodává mluvčí Directu.