Umělá inteligence dobývá svět vesmíru. Analyzovat satelitní snímky se pomocí ní podařilo startupu Zaitra

15. srpna, Brno – Vyvinout a úspěšně otestovat algoritmus s umělou inteligencí (AI), který je schopen vybrat nejkvalitnější satelitní snímky přímo na palubě družice se podařilo brněnskému startupu Zaitra. Své řešení si ověřil na tzv. cubesatu Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ). Česká republika si tak může připsat další historický úspěch na poli vesmírného průmyslu a zařadit se mezi několik málo zemí, které mají na oběžné dráze satelit s umělou inteligencí. 

Tzv. onboard data processing, neboli vyhodnocování dat přímo na palubě družice pomocí algoritmu obohaceného o AI přináší přidanou hodnotu jak komerčním tak vědeckým misím, které se věnují satelitnímu snímkování povrchu Země. Studie NASA ukazují, že průměrně 67 % naší planety se halí do různých úrovní oblačnosti. Ta pro snímkovací družice představuje překážku mezi nimi a fotografovaným povrchem. Nejen pro zemědělce, ekology, obranné a záchranné složky, ale i pro pojišťovny, obchod s komoditami a další subjekty jsou právě satelitní snímky cenným zdrojem informací. 

Zatímco dosud se musely všechny snímky z družice stáhnout na Zem, a poté vytřídit na fotografie s přidanou hodnotou a na ty, kde je velké procento oblačnosti, nyní je možné díky algoritmu startupu Zaitra protřídit snímky přímo na družici samotné a na Zem si nechat poslat jen ty nejzajímavější. Firmy věnující se satelitnímu snímkování tak už nemusí přenášet fotografie, které poté kvůli jejich špatné kvalitě smažou nebo neprodají. Výhodné řešení je to i pro experimentální družice typu cubesatu VZLÚ, které často nemají dostatečné množství pozemních stanic. V kombinaci s pomalou rychlostí přenosu se tak snímek může stahovat i čtyři dny. 

Autonomie družic jako nevyhnutelná součást osídlení Marsu

„Zpracování dat na orbitě a autonomie družic je přirozeným vývojem, který v budoucnosti sehraje velkou roli – a to nejen na orbitě Země. Pokud chceme osídlit Mars, větší samostatnost a aplikace umělé inteligence je nutnou součástí, neboť signál z Marsu k nám doletí se zpožděním i 20 minut,” vysvětluje Marek Marušin, CEO a spolumajitel firmy Zaitra.  V případě, že bude taková družice vybavena algoritmem s AI, si dokáže například sama spočítat, kdy hrozí srážka s jiným objektem a podle potřeby změnit svou polohu. 

Cubesat VZLÚ nově vybaven o algoritmus startupu Zaitra, který je na oběžné dráze Země už přes půl roku v rámci mise VZLUSAT-2, si bere za cíl ověřit technologie pro chystanou misi české satelitní konstelace. Nanosatelit je mimo jiné vybaven experimentální kamerou z dílny české firmy Eltvor 

Instruments. A právě tuto kameru odborníci ze Zaitra na dálku doplnili umělou inteligencí tak, aby vybírala ty nejzajímavější snímky. „Podle našich informací je to dokonce světová premiéra – nikdo předtím nepřidal umělou inteligenci až po tom, co byl satelit vypuštený na oběžnou dráhu. Bylo to možné jen díky spolupráci s VZLÚ a Eltvor,” objasňuje Marek Marušin. „Navíc se jedná o velký úspěch. Od tohoto okamžiku se řadíme mezi malou skupinu zemí, která má na orbitě satelit s umělou inteligencí,” vysvětluje Juraj Dudáš, ředitel divize Space VZLÚ

A mít ho tam budeme i nadále. VZLÚ chce s posláním mise VZLUSAT-2, kterou je demonstrace nových technologií, pokračovat. Z testovacího algoritmu se tak stává součást družice, která bude dál využívána k jejímu provozu. 


O Zaitra: 

Firma Zaitra s.r.o. vznikla v roce 2020 s cílem používat umělou inteligenci pro analýzu satelitních dat, a po roce fungování se firma začala soustředit na zpracování přímo na orbitě. Zaitra je aktivní v projektech ESA, v současné době dodává do projektu Biomission (kde vyvíjí kontrolní software pro biologické experimenty na Mezinárodní vesmírné stanici) a je také členem konsorcia české ambiciózní mise SLAVIA, kde má firma na starost zpracování dat na orbitě.