Developeři nepotřebují vodit za ruku. Chtějí ušetřit čas a partnera, který pochopí jejich potřeby

Navzdory zvýšené inflaci i cenám obecně je na realitním trhu v současné době velmi živo. Developeři staví celou řadu nových projektů, zaměřujících se mj. na ekologii a udržitelné bydlení, především ve velkoměstech vznikají celé moderní rezidenční komplexy. Jak developerské firmy, tak ostatní klienti mají jedno společné. Chtějí co nejvíce ušetřit, stavět i kupovat rozumně. Obzvlášť v dnešní době je pro spoustu developerů cesta za bankovním financováním velmi trnitá a komplikovaná. Východiskem je partnerství a spolupráce s poradenskými firmami. Ty nově nabízí některé zajímavé služby, které jsou šité na míru klientovi. 

Jednou ze stěžejních služeb v této oblasti je consulting a individuální poradenství při financování podnikatelských projektů firem, developerských projektů či startupů. Žádost o úvěr v bance je totiž časově velmi náročná a komplexní záležitost, která může v ideálním případě zabrat několik měsíců, v tom horším klidně i rok a ani tehdy nemusí končit úspěchem. Navíc ne všichni podnikatelé mají náležitý přehled o bankovním a finančním trhu, což poté vyústí v ne zcela ideální, nebo rovnou nevýhodné podmínky úvěru. Většina klientů špičkových českých poradenských firem jsou navíc developeři vytvářející projekty za desítky a stovky milionů korun, takže se podobným situacím snaží co nejvíce vyhnout. To platí především o začínajících developerech, kteří jsou na trhu čerstvě a jednoduše potřebují poradit tu nejlepší cestu dál. A i zde platí, že čas jsou peníze. 

Proto je klíčovým partnerem podnikatelů při získávání středně- a velkoobjemových úvěrů poradenská firma, která bere veškeré jednání s bankovní sférou na svá bedra. V tomto případě služby developerům zajistí maximální úsporu času, který mohou věnovat podstatnějším náležitostem během vývoje projektu. Firma pak zajistí nejen nejlepší banku pro konkrétní projekt, ale také vybere nejlukrativnější a nejvýhodnější nabídku pro daného developera nebo jiného podnikatele.

Podpora od A do Z

Především pro financování středně velkých projektů v objemu desítek až stovek milionů korun může být zajímavý balíček služeb, který nabízí například firma SFG holding. V něm jsou zahrnuty veškeré služby pro pokrytí potřeb klienta při vyjednávání podmínek financování s bankovními nebo nebankovními subjekty. Zde už jsou důležité nejen zkušenosti poradenské firmy jako takové, ale především odborný dohled a zázemí, které lze podnikatelům při vyjednávání podmínek poskytnout. 

Na rozdíl od developerů a klientů, kteří jsou na trhu čerstvě, má firma také dlouhodobé vztahy a partnerství s celou řadou finančních institucí, díky nimž lze vyjednat nejlepší podmínky pro konkrétního klienta. Opravdu tedy nejde jen o cestu do banky a podepsání několika papírů, nýbrž o komplexní partnerství a dlouhodobou spolupráci. Po projednání a definování podnikatelského záměru a potřeb klienta, nastavení strategie a přípravě dokumentů dochází k tendrování financující banky, kdy při zájmu o daný úvěr a spolupráci vydají banky indikativní nabídky. Až poté začíná proces přípravy samotného úvěru, nastavování jeho podmínek na základě doložených podkladů a posuzování jednotlivými odděleními banky včetně risku. 

Jde tedy o převedení kompletního podnikatelského záměru klienta do vyhodnocovacích systémů a postupů jednotlivých bank tak, aby měla každá z bank dobrý přehled o tom, o jakého klienta se jedná, co je jeho podnikatelským cílem a jaká jsou kompletní data a čísla k jeho záměru. Po získání úspěšného financování tedy poradenská firma nadále zůstává důležitým partnerem a spojkou mezi financujícím a financovaným subjektem. Služby jdou tedy mnohem dál, než kam sahá klasická zprostředkovatelská činnost.

Tereza Kouklová, managing partner SFG holding