5 tipů, aby děti jedly správně a byly plné energie

Samé jedničky začínají na talíři

Zvládnout školní rok bez karambolů a zádrhelů je jistě přání každého žáka a studenta, ale i jejich rodičů. A velmi důležitou položkou v tomto plánu je vhodný jídelníček, který jim pomůže překonat nápor učení, testů a zkoušek. S trochou nadsázky by se dalo říct, že čím lépe kluk nebo holka jedí, tím snáz jim vědomosti naskáčou do hlavy.

Se začátkem školy nastává velké zařizování a stres pro rodiče i jejich potomky. Sehnat všechny učebnice, zajistit pomůcky, nastavit denní režim, to všechno vyžaduje poměrně značné úsilí a po prázdninovém nicnedělání přichází docela šok. Ne nadarmo, psychologové tvrdí, že dětem trvá až měsíc, než si na školní rutinu zvyknou a rodiče by proto měli být trpěliví a nechtít hned po potomkovi, aby šlapal jako švýcarské hodinky. Rozhodně by do nového školního režimu neměli zařadit jen kroužky, učení, psaní domácích úkolů či včasné usínání. Nesmí zapomenout ani na položku „správný jídelníček a stravovací návyky“. Pro školní úspěchy je možná důležitější než superznačková taška, krásné obaly na sešity nebo nový notebook na poznámky. Na které zásady bychom tedy neměli zapomínat?

  1. Snídaně je grunt

Klasická ranní situace – potomkovi se nechce z postele a na poslední chvíli vybíhá směr vzdělávací ústav. Snídaně zůstává nedotčená na stole a vy jen doufáte, že má s sebou svačinu nebo zajde ve škole na oběd (pokud tuto službu má k dispozici). A přitom kvalitní snídaně je základ úspěšného dne. Zajišťuje duševní i fyzickou pohodu, kterou mladý organismus potřebuje, aby ve škole mohl podávat maximální výkony a soustředit se na vyučování. Během noci totiž tělo hladoví a spotřebuje téměř všechny zásoby glykogenu, jenž je hlavním zdrojem cukru glukózy – paliva pro nervovou soustavu. Zbytky glykogenu se vyčerpají do dvou hodin po probuzení, takže naší první starostí by mělo být, jak tělu dodat kvalitní živiny. Pokud se dítě nenasnídá, může na sobě pociťovat únavu, neklid a nepozornost – čili věci, které se pro učení dvakrát nehodí. Snídaně by měla pokrýt 60 % z denního energetického příjmu. Optimální ranní menu se skládá ze všech makroživin – tedy dobrých proteinů, polysacharidů i zdravých tuků. K tomu přidejte dostatek vlákniny a porci vitaminů. Je jedno, jestli zvolíte třeba žitný chleba se šunkou a sýrem a kousek zeleniny nebo bílý jogurt s ovocem a müsli. Oblíbené sladké snídaně servírujte dětem jen výjimečně, mají zbytečně moc tuků a jednoduchých cukrů. Buchta nebo koláč možná dodají rychle energii, tělo ji ovšem stejně rychle spálí.

TIP: Zkuste ze snídaně udělat rituál, a pokud je to možné, usedněte ke stolu ráno všichni. Jestliže dítě nestíhá nasnídat se, nařiďte mu budíka o čtvrt hodiny dřív, aby mu vyzbyl čas na jídlo, které nutně potřebuje jako zdroj energie na dopoledne.

  1. Pravidelnost se vyplatí

Když ve školní jídelně nemají zrovna nic lákavého nebo oběd potomek jednoduše přeskočí, dopouští se další velké chyby v jídelním režimu – a sice vynechání pokrmu. Přitom pravidelný přísun živin a energie je pro organismus zásadní. Lépe pak zpracovává všechny nutrienty, člověk nemá tendenci se při nejbližší příležitosti přejíst a snáz si udrží tělesnou váhu. Neméně důležitá je rovněž dopolední a odpolední svačina. Nemusí být nijak opulentní, stačí pár kousků ovoce, zeleniny nebo mléčný výrobek. Obzvláště mladší děti potřebují pravidelnost ve stravování, jinak mohou hlad narychlo zahánět nevhodnými pokrmy s nulovou výživovou hodnotou. Lidé, kteří přes den hladoví, navíc mají tendenci k večernímu přejídání, takže jim hrozí jedna z častých civilizačních chorob zvaná obezita.

TIP: Děti i teenageři by měli jíst pravidelně 5x denně. Poslední jídlo je dobré konzumovat nejpozději dvě hodiny před ulehnutím, aby žaludek měl čas ho strávit a člověk si užil poklidný spánek.   

  1. Spěch není dobrý kuchař

Máloco může být pro trávení horší než zhltnout v poklusu nějakou fastfoodovou pochoutku. Bohužel školáci i studenti často vymění kvalitní jídlo za hamburgery a jiné delikatesy rychlého občerstvení, které jim zadělají maximálně na nadváhu a se zdravou životosprávou nemají nic společného. Jednak jsou většinou tučné a plné nezdravých pochutin a hlavně vykazují vysoký glykemický index. Touto hodnotou se označuje okamžik, když se sacharidy rozpadají na glukózu a dodávají energii do těla. Čím vyšší je jeho hodnota, tím víc dochází ke kolísání cukrů v krvi, takže po takovém pokrmu dostanete mnohem dřív hlad. Navíc když se jídlo konzumuje ve stresu a shonu, zbytečně zatěžujete žaludek a zaděláváte si na trávicí obtíže.

TIP: Pokud potomek opravdu nestíhá najíst se v klidu a jídlo řeší v rychlých občerstveních, dejte mu kromě svačiny do batohu nutričně vyvážený pokrm Mana Drink. Obsahuje všechno, co tělo potřebuje ke svému fungování, je vhodný i pro děti a hlavně je okamžitě připravený ke konzumaci

  1. Od všeho kousek

Vyvážená strava je alfou a omegou zdravého jídelníčku. A pro ty, kdo zaměstnávají svůj mozek, je dvojnásob důležité, aby šedé kůře dodávali veškeré potřebné živiny. Ve stravě by proto měly děti přijímat správný poměr makroživin (bílkovin, tuků, sacharidů) i mikroživin (vitaminů a minerálů). Každé jídlo během dne by mělo obsahovat přibližně 55 % sacharidů, 30 % tuků a 15 % bílkovin. Energii mladému organismu dodají především polysacharidy, z části i tuky a bílkoviny. Vitaminy a minerály zase podporují správný růst. Například dvojice vápník a vitamin D je nezbytná pro kosti, vitaminy skupiny B zase ovlivňují energetický metabolismus a potřebuje je také mozek, aby pracoval, jak má. 

TIP: Kdo chce mít jistotu, že organismu ratolesti dodá vše, co potřebuje, aby měl energii a nestrádal nedostatkem, může dítěti čas od času připravit pokrm Mana Powder. Obsahuje mimo jiné unikátní MCT C8 kokosový olej a omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které podporují lepší soustředění.

  1. Zalévat, zalévat a zalévat

Je známý fakt, že tělo je ze 70 % tvořeno z vody, a proto potřebuje pravidlelný přísun tekutin. Bez nich dochází k dehydrataci, která se hlásí únavou, nesoustředěností či bolestí hlavy, což opět může výrazně narušit studijní úspěchy potomka. A proto byste ho do školy vždy měli vybavit dostatečnou zásobou nejlépe čisté vody. Odborníci uvádějí, že v závislosti na věku, počasí a fyzické aktivitě by měl člověk vypít kolem dvou litrů tekutin denně.

TIP: Část pitného režimu (asi 20 %) pokryje rovněž strava. Taková okurka, meloun či rajče jsou skvělým zdrojem tekutin, nezapomínejte na to, až budete chystat školákovi svačinu.