Firmy čeká honba za úsporami – kde se dá ušetřit v oblasti IT? Pět rad od experta ze společnosti Solitea

22. 9. 2022 – Obavy z ekonomické krize nutí firmy intenzivně přemýšlet, kde všude by mohly ušetřit. V oblasti informačních technologií mohou jít úspory od tisíců až ke statisícům v závislosti na tom, jaké služby daný podnik využívá.

„U firemních systémů vidíme tři hlavní trendy, které úzce souvisejí s možností ušetřit na provozu: automatizace čím dál většího počtu procesů, přechod na cloudová řešení a poskytování softwaru jako služby,“ říká Martin Kudrna, výkonný ředitel brněnské skupiny Solitea pro oblast středně velkých podniků.

  1. Zkuste pronájem místo koupě

Pokud pořizujete nový ERP systém, zkuste cloudové řešení, kdy je software spravován a dodáván prostřednictvím vzdálených serverů. Pak platíte za funkčnost a konkrétní zdroje, které potřebujete. Jednotliví uživatelé si mohou své cloudové ERP přizpůsobit přidáním dalších zdrojů nebo odebráním těch, které již nepoužívají. Díky tomu je cloudové ERP mnohem flexibilnější a škálovatelnější ve srovnání s on-premise verzemi.

  1. Plaťte jen za to, co potřebujete

Někdy se firmě může hodit možnost omezení či přerušení využívání služby, pokud není potřeba, například při sezonních výkyvech nebo v závislosti na vývoji trhu. To je jednoznačná výhoda modelu „software jako služba“ (software as a service – SaaS). „Ten se dá dobře uplatnit hlavně u menších systémů. U větších systémů to stále ještě bývá komplikovanější, například přerušení využívání zavedeného ERP není pro podniky z praktických důvodů úplně reálné. Nicméně i zde se budeme určitě více setkávat s pružnější možností využívání konkrétních funkcionalit či počtu aktivních uživatelů, kteří v průběhu měsíce systém používají. Platba je pak navázaná na skutečně využité služby,“ vysvětluje Martin Kudrna ze společnosti Solitea. 

Cenový model pay-as-you-go (PAYG) obecně znamená, že uživatelé platí podle toho, kolik spotřebují, nikoli paušál bez ohledu na spotřebu. 

„V Solitee už dnes standardně používáme model průběžných plateb například u produktu iDoklad, což je cloudová fakturační služba, v dohledné době připravujeme spuštění cloudových verzí našich ERP systémů, kdy zcela přejdeme z modelu prodeje licencí na SaaS a průběžné platby. Současně pracujeme na přípravě vhodného modelu PAYG tak, aby uživatelé platili přesně za to, co budou používat,“ přibližuje plány firmy Kudrna.

Model s průběžnými platbami má nízké počáteční náklady, takže je u zákazníků velmi oblíbený. Zároveň mají pod kontrolou průběžné platby. Ty jsou ideální pro firmy, které nebudou produkt nebo službu používat konzistentně každý měsíc. Pokud se jedná například o e-mailovou platformu, může zákazník zaplatit za odeslání 5 000 e-mailů jeden měsíc a další měsíc nezaplatit nic, když žádný neodešle.

  1. Vsaďte na automatizaci

Vhodný software umožňuje firmě uspořit náklady na zaměstnance tím, že zajistí plně automatický či poloautomatický provoz velké části business procesů. Tím lze ušetřit na stále dražší pracovní síle, která může být efektivně využita jinde, případně tak rovnou vyřešíte problém s nedostatkem lidí na trhu práce. 

„Ze zkušenosti víme, že nasazení ERP a zejména nadstaveb robotické automatizace procesů (RPA) dokáže ušetřit náklady na několik lidí. U výrobní či obchodní firmy s obratem v řádu desítek milionů korun a desítkami zaměstnanců to bývají jeden až dva lidé, u firem s obratem ve stamilionech a nízkými stovkami zaměstnanců to může být tři až pět pracovníků,“ vypočítává Martin Kudrna.

  1. Počkejte s nákupem hardwaru

Problémy s dodavatelskými řetězci způsobily aktuální nedostatek hardwaru, případně jeho omezenou dostupnost, což se projevilo na zvýšení cen. Těžko dostupné jsou momentálně například servery či skladové čtečky. S investicí do těchto a dalších zařízení se tedy vyplatí raději počkat.

  1. Nezapomínejte na spotřebu

Může to znít jako otřepaná rada, ale peníze ušetříte i důsledným vypínáním všech spotřebičů, které zrovna nejsou potřeba. V kancelářích a firmách se nabízí vypínat například všechny monitory, tiskárny, skenery a jiná zařízení, která jsou v stand-by režimu, což permanentně spotřebovává energii. 

A na čem se šetřit nevyplatí?

Kyberbezpečnost. V této oblasti se rozhodně šetřit nedoporučuje, naopak je potřeba do ní investovat a velmi důkladně zabezpečit kritickou infrastrukturu a systémy. „Z vlastní zkušenosti víme, že firmy čelí každodenním útokům a pokusům o průnik do vnitřního prostředí a systémů. V nejhorších scénářích to může vést k zablokování či zničení provozních i produkčních systémů, ztrátám dat, poškození reputace i finančním ztrátám,“ uzavírá Martin Kudrna.