Férový lobbing začíná

Nestátní neziskové organizace (NNO) potřebují zlepšovat kompetence v oblasti lobbingu. Od 1. října se jejich zástupci mohou zapojit do projektu „Férový lobbing“, který připravila Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR). Projekt finančně podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizen Fund. 

AVPO ČR provedla průzkum mezi svými členskými organizacemi, ze kterého vyplynulo, že tyto organizace nemají dostatek finančních ani personálních kapacit k prosazování svých zájmů, a nemohou se proto této problematice aktivně a efektivně věnovat. Přitom prosazování zájmů včetně ovlivňování vznikající legislativy patří k poslání neziskových organizací coby reprezentantů občanské společnosti.

Účastníci projektu mohou očekávat tematické vzdělávací workshopy a kulaté stoly nebo setkání s poslanci a profesionálními lobbisty. Dále bude v projektu rozvíjena činnost dvou odborných sekcí (Sekce sociálně zdravotní a Sekce pacientských organizací), které již nyní v rámci AVPO ČR fungují a představují neformální platformy k prosazování zájmů.

„Neziskové organizace, které se chtějí pustit do lobbingu, by si měly uvědomovat, že nestačí mít skvělé nápady a nadšení. Legislativní proces má svá jasně daná pravidla, může být komplikovaný a především dlouhý. Je proto nutné se obrnit trpělivostí a vyčlenit v organizaci na lobbingové aktivity dostatek zdrojů.“ Říká tajemník AVPO ČR Aleš Mrázek, který má v asociaci připomínkování legislativy a lobbing ve své gesci. „Lobbing ale zdaleka neprobíhá pouze na půdě parlamentu, pro neziskové organizace je mnohdy daleko podstatnější prosazování změn na místní úrovni, například při jednáních s místními samosprávami.“ Dodává Aleš Mrázek.

AVPO ČR je členem Unie zaměstnaneckých svazů ČR, která je připomínkovým místem pro legislativní návrhy a další normy procházející meziresortními připomínkovými procesy. Každoročně tak AVPO ČR sleduje a aktivně připomínkuje desítky legislativních návrhů. 

Projekt finančně podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizen Fund.

Důležité odkazy: Webová stránka projektu: https://www.avpo.cz/ferovy_lobbing

O AVPO ČR

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) je všeoborovou střešní asociací s celorepublikovým dosahem. Sdružuje více než 100 neziskových organizací servisního typu, které poskytují veřejně prospěšné služby. V současné době asociace usiluje o změny v zákoně o veřejných sbírkách, které by omezily administrativu spojenou s jejich pořádáním. V minulosti se asociace zasloužila o prosazení novely daně z příjmu, která dočasně umožňuje soukromým dárcům snížit jejich daňový základ o hodnotu daru až do výše 30 % daňového základu.AVPO ČR je též správcem značky Prověřená veřejně prospěšná organizace (značky spolehlivosti) a zveřejňuje seznam jejích držitelů (www.znacka-spolehlivosti.cz). Značka spolehlivosti pomáhá soukromým dárcům při rozhodování, kterou neziskovou organizaci podpořit. Je pro ně garancí, že jejich podpora bude využita smysluplně a efektivně.