Index Exportu – Vývoz ohrožuje upadající poptávka

Praha 4. října 2022 – Růst hodnoty vývozů dosáhl v srpnu meziročně +10,2 %, mírně nad predikcí indexu exportu, která se pohybovala poblíž +8 %. Nicméně růst nejde čistě na vrub objemu vyvezeného zboží, ale především růstu vývozních cen, které byly v srpnu meziročně vyšší o 14,2 %. Do konce roku index exportu i nadále predikuje postupně oslabující meziroční dynamiku hodnoty vývozů, která se koncem roku přibližuje k nule. 

„Hlavním důvodem je zhoršení situace v zahraniční poptávce a tuzemském průmyslu,“ komentuje budoucí vývoj Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. „Na oslabující poptávku i objem výroby upozorňují jak se zpožděním přicházející měsíční data z reálné ekonomiky, tak i výsledky průzkumů, například v rámci indexu nákupních manažerů PMI nebo konjunkturálního průzkumu od ČSÚ,“ uvádí Horská. 

Vysoké výrobní náklady, a tudíž chybějící prostor pro snižování cen, v kombinaci s nejistým ekonomickým výhledem bohužel činí zlepšení situace v poptávce v dohledné době velmi nepravděpodobné. „Export bude popoháněn spíše dokončováním rozpracovaných zakázek na pozadí zvolnění potíží v globálních dodavatelských řetězcích,“ dodává Helena Horská. 

„Klíčovou otázkou však kromě poptávky je, zda bude dostatek energií, aby byl průmysl schopen alespoň dokončovat již rozpracované zakázky. Poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2 zatím nevěští nic dobrého,“ doplňuje Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Zdroj: Výpočet Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací Exportérů, data k 03. 10. 2022. Pozn.: Údaje do července 2022 odpovídají zveřejněné statistice národního vývozu ČSÚ, od srpna 2022 je to prognóza IE.

O Indexu Exportu

Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho aktuální podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurz koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky a české zakázky ze zahraničí. V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu. 

Základní informace o Asociaci exportérů

Asociace exportérů vznikla v roce 2002 s cílem zachovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemských firem, zejména těch exportních. Zástupci Asociace sledují tendence a vývoj legislativy Evropské unie a upozorňují na možná rizika pro Českou republiku. Členové Asociace posilují komunikaci s vládou při přípravě proexportních opatření a upevňují i vztahy se zástupci České národní banky. Asociace spolupracuje rovněž se špičkovými analytiky na tvorbě ukazatelů, které vyjadřují vliv tuzemských exportních společností na ekonomiku České republiky.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele již od roku 1993. Klienty obsluhuje po celé České republice. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).