V Praze se už příští úterý bude volit nejlepší startup Evropy. Promluví i budoucí šéfka Virginu

Už příští úterý se v Praze uskuteční šestý ročník jedné z největších startupových akcí Evropy. Dřívější Startup World Cup & Summit letos mění svůj název na Disraptors Summit. Ústředním bodem programu bude již tradičně velkolepé finále soutěže o nejlepší startup Evropy. Vedle toho na akci vystoupí řada inspirujících osobností. Hlavní hvězdnou bude dcera Richarda Bransona, Holly Branson, o níž se mluví jako o budoucí šéfce konglomerátu Virgin. Vstupenky je možné pořídit na webu disraptors.com

Holly Branson (Zdroj: Disraptors Summit)

Co přivedlo Holly do Virginu, když původně nechtěla mít s otcovým podnikáním nic společného a deset let si budovala úspěšnou kariéru lékařky? A jaké to je určovat směr multimiliardového kolosu, kde už od roku 2008 působí v pozici Chief Purpose and Vision Officer? I o tom bude řeč během jejího živého vstupu přenášeného z Londýna. V průběhu dne ale vystoupí i další významné ženy.

Rektorka, astronautka a první dáma digitalizace

„V letošním roce mezi hlavními hosty zazáří hned několik výjimečných žen. Bude to takový ‚women power‘ ročník. Ačkoli jsou dámy z velmi odlišných oborů i zemí, všechny spojuje odvaha měnit dějiny,“ přibližuje marketingová ředitelka Disraptors Summitu Kateřina Syslová. 

Obsah obrázku žena, oblečení, osoba, pózování

Popis byl vytvořen automaticky

Zleva: Alyssa Carson, Milena Králíčková, Erika Piirmets (Zdroj: Disraptors Summit)

Na hlavním pódiu tak vystoupí například Milena Králíčková – lékařka, vysokoškolská pedagožka a současně první žena, která od roku 1348 stanula v čele Karlovy univerzity. V pozici rektorky tak letos na jaře navázala na 508 svých předchůdců – mužů.  

Další ústřední osobností bude Erika Piirmets z estonské vládní organizace e-Estonia. Tato ‚první dáma estonské digitalizace‘ přiblíží své zkušenosti s vytvářením vstřícného podnikatelského prostředí. „Od Estonska se všichni máme co učit. V rámci Evropy se tato země pyšní největším balíkem investic načerpaným do startupů. Téměř 2 000 eur na hlavu proti 80 eurům u nás. Ta čísla hovoří sama za sebe a jednoznačně dokládají, že digitalizace není jen buzzword,“ komentuje spoluorganizátor Disraptors Summitu Václav Pavlečka.

Nejmladší vystupující bude teprve jednadvacetiletá Alyssa Carson – dívka, která si už od tří let jde za svým snem, že se stane astronautkou. Už několik let vlastní oprávnění ke vstupu do vesmíru, má pilotní licenci, prošla si tréninky stavu beztíže a je certifikovanou akvanautkou. Ve svém vystoupení promluví o tom, jak chce dobýt Mars, co obnáší astronautský výcvik, jak se liší SpaceX a NASA a jak moc jí v plnění snů pomáhá otec, který ji vychovával úplně sám.

Čeští zakladatelé jednorožců

Během dne pochopitelně vystoupí i slavní a úspěšní muži. Jedním z nich bude například Daniel Hejl – spoluzakladatel Productboardu, který patří do trojice českých jednorožců a současně je vůbec nejhodnotnějším startupem na českém trhu.  

O hodnotě startupů bude řeč i s Michalem Šmídou, který vybudoval a odprodal český startup Twisto.  

Trojici pak uzavírá Jakub Jurových, který bez jakékoli okázalosti vybudoval veleúspěšný projekt Deepnote, na který vsadily největší investorské fondy včetně Credo Ventures nebo Index Ventures. 

Kromě toho budou na programu i nejrůznější panelové diskuse, mentorské stoly. Pomocí aplikace si návštěvníci Disraptors Summitu budou moci domluvit si s vybranými osobnostmi i individuální setkání.

Startupová soutěž v novém pojetí

Zlatým hřebem celodenního programu bude finále Startupové Ligy mistrů, která je do značné míry letošní novinkou. Zatímco v předchozích ročnících mezi sebou v celoevropském finále „bojovali“ výhradně vítězové regionálních kol soutěže Startup World Cup, letos před porotu Disraptors Summitu postoupí také vítězové řady přidružených startupových soutěží jako třeba italského We Make Future, polského Wolves Summitu, mezinárodní Vestbee Challenge nebo řady českých soutěží – například Ynovate Challenge, nebo Technology Fast 50.

„Chceme v rámci startupových soutěží postavit evropskou Ligu mistrů a přitáhnout do Česka skutečnou elitu mladých startupů,“ vysvětluje Václav Pavlečka. „Díky širšímu pojetí zasáhneme podstatně víc zajímavých projektů. Vítězná trofej tak bude o to prestižnější.“

Nejúspěšnější startup tradičně dostane od organizátorů soutěže nabídku investice ve výši
500 000 dolarů. Současně získá vstupenku do světového finále v Silicon Valley, kde může zazářit před světovými investory. Loni celou soutěž ovládl tuzemský projekt Tatum a české a slovenské projekty bodovaly i v uplynulých ročnících.

Vstupenky na akci je možné stále ještě pořídit na webu akce disraptors.com/summit/. Základní vstupenka je v prodeji za 93 eur, studenti mají cenu o 20 eur výhodnější. 

Web: www.disraptors.com

Více o Disraptors:

Vše je víceméně v této zprávě. Disraptors navazuje na Startup World Cup & Summit (SWCSummit), jednou z nejvýznamnějších startupových akcí v Evropě, která se v uplynulých letech každoročně konala v Praze. Spojuje summit, kde se potkávají startupy, investoři a zástupci korporací z celé Evropy, a celoevropskou startupovou soutěž, odkud vítěz postupuje do celosvětového finále Startup World Cupu v Silicon Valley. Na předhchozích ročnících vystoupily takové osobnosti jako Steve Wozniak, spoluzakladatel Applu a legenda počítačového inženýrství, Esther Wojcicki, novinářka a inovátorka ve vzdělávání, Kyle Corbitt z Y Combinatoru, Tosca Musk, CEO streamovací služby Passionflix a sestra Elona Muska, Tom Cwik z NASA, Martin Tolar vyvíjející lék na Alzheimerovu chorobu, Marvin Liao z inkubátoru 500 Startups, Vince Steckler, CEO českého AVASTu, Dave Evans ze Stanfordu a mnoho dalších. Za akcí organizačně stojí společnost Up In The Air. Více informací naleznete na www.disraptors.com.