Instalace nového LED osvětlení v logistickém centru PENNY přinese značné úspory v oblasti energií

Praha, Česká republika – Zumtobel Group, mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, pomohl výrazně snížit provozní náklady a zlepšit kvalitu osvětlení na pracovišti logistického centra PENNY v Dobřanech, jednoho ze čtyř centrálních logistických pracovišť firmy v České republice. Celková plocha areálu je 119 tisíc metrů čtverečních, sklad se 105 rampami zabírá 23 tisíc čtverečních metrů. Z provedených měření vyplývá, že nová instalace moderních LED svítidel v kombinaci s použitím inteligentního systému řízení přinesla snížení provozních nákladů až o neuvěřitelných 82 %. 

Snížení provozních nákladů i zlepšení kvality osvětlení 

Instalace nových svítidel společně s využitím inteligentního systému řízení v logistickém centru PENNY v Dobřanech přinese nejen výrazné snížení provozních nákladů, ale i zlepšení kvality intenzity umělého osvětlení. Stará zářivková svítidla 2x 80 W byla nahrazena TECTON s možností vložení lineárních LED svítidel s různými délkami, světelnými výkony a vyzařovacími charakteristikami.

Tento multifunkční lištový systém flexibilního zavěšení je považován jako nejvhodnější způsob uchycení svítidel, poněvadž umožňuje velmi snadné přizpůsobení osvětlení v případech častých změn v rámci uspořádání.

Po dokončení výměny osvětlení v logistickém centru PENNY došlo k rapidnímu snížení spotřeby na třetinu původní hodnoty. Při započtení snížených nákladů na servis a výměnu světelných zdrojů tak byla stanovena návratnost investice téměř na dva roky. Kontrolní měření intenzity umělého osvětlení také prokázalo výrazné zlepšení hodnot osvětlenosti.

V prostorách objektu, ve kterých se nachází chladírny, mrazírny a výdej zboží, bylo použito svítidlo TRINOS s IP65 krytím, které chrání vnitřní prostory proti kondenzaci vody. 

Informace

Srovnání spotřeby LED svítidel

Roční náklady běžných a LED svítidel 

Graf návratnosti provozních a investičních nákladů na nové osvětlení

Na základě úspěšné výměny osvětlení a instalace nových svítidel společně s využitím inteligentního řízení v logistickém centru PENNY v Dobřanech došlo ke snížení provozních nákladů a ke zlepšení kvality intenzity umělého osvětlení.

„Tato investice bude mít návratnost něco přes dva roky. Úspory energií v současné době patří mezi klíčové parametry při posuzování nových investic i pro sledování provozních nákladů společnosti, závodů i firem. Jsem rád, že se společnost Zumtobel může podílet na těchto projektech a pomáhat našim obchodním partnerům snižovat náklady na energie v této náročné době“, říká Jan Vacek, generální ředitel společnosti ZG Lighting Czech Republic s.r.o., která je výhradním zástupcem značky Zumtobel na našem trhu.

O skupině Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Se širokým portfoliem vysoce kvalitních svítidel poskytuje rakouská značka Zumtobel, specialista na osvětlení, nejlepší světelné řešení pro využití ve dne i v noci. Jako lídr v oblasti inovací Zumtobel svým přístupem neustále posouvá hranice při hledání jedinečného a nadčasového designu svítidel. Je mezinárodním dodavatelem integrovaného světelného řešení, který vyvíjí nové generace svítidel postavených na odkaze rodinné firmy s cílem zlepšovat kvalitu života prostřednictvím světla. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg.

Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn, acdc a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: www.zumtobel.cz.