Nízké teploty venku i doma, málo vitamínů a stres. Péče o imunitu bude letos v zimě obzvlášť důležitá

Na konci minulého týdne dosáhly hodnoty nově nakažených covidem-19 téměř dvou tisíc denně a odborníci upozorňují, že po dvou sezonách, kdy jsme se chránili respirátory, vstupujeme do období respiračních onemocnění zcela „odzbrojeni“. Vzhledem k energetické krizi se navíc dá očekávat, že v zimě budou mnozí doma topit pouze minimálně, čímž ještě více vystaví své zdraví riziku. Jak se tedy co nejlépe připravit na letošní vlnu nemocí? Pečujte o imunitu, zapomeňte na stres a po návratu z exotické dovolené si dejte čas na aklimatizaci, radí MUDr. Světlana Kiričenková z Polikliniky IPP s.r.o.

Než si plně připustíme, že léto opravdu skončilo, podceňujeme teplé oblékání, což negativně ovlivňuje naši schopnost čelit patogenům. Přijít tak může nachlazení či dokonce obávaná chřipka. Ta přitom není pouhým synonymem pro lehkou virózu, ale potenciálně život ohrožující nemocí, která může vést k zápalu plic, zánětu středního ucha či vedlejších nosních dutin. Obzvlášť senioři a chronicky nemocní lidé by proto neměli váhat a nechat se proti chřipce očkovat.

I přes mediální zájem o covid jsou tu s námi stále i další nevítané choroby, jako bakteriální pneumokoková infekce, která se, stejně jako koronavirus, přenáší kapénkami, tedy mluvením či kašláním. Předejít zápalu plic či zánětu mozkových blan naštěstí je možné včasným očkováním, nad kterým by se měli vážně zamyslet všichni lidé z rizikových skupin,“ říká MUDr. Světlana Kiričenková z Polikliniky IPP s.r.o. A co covid? „Momentálně v Česku stále nejčastěji čelíme variantě omikron. Ta napadá horní cesty dýchací a bez testu je takřka k nepoznání od nachlazení. Pokud je váš test pozitivní, i nadále se na vás vztahuje státem nařízená izolace,“ dodává MUDr. Kiričenková. Jestliže na sobě navíc cítíte dušnost, bolest na hrudi či máte vysoké horečky, neváhejte a co nejdříve se spojte se svým lékařem.

Málo slunce, ovoce a zeleniny? Doplňujte vitamíny C, B a D

Při cestě hromadnou dopravou, v obchodech či v kinech se často pohybujeme ve společnosti mnoha cizích lidí, a tak musí naše imunita odrážet neustálé útoky infekcí. Proto si musíme svou obranyschopnost hýčkat. Určitě jste již slyšeli o pestré stravě, pravidelném pohybu či dostatku spánku, a stejně tak víte, že v praxi není snadné všechna doporučení stoprocentně dodržovat. Důležité proto je vědět, proč je každá ze zmíněných věcí pro zdraví tak důležitá. Například zdravým a bohatým jídelníčkem do těla dostáváme vitamíny a minerály. Jejich nerovnováha vede ke slabší imunitě a navíc se mohou objevit další problémy, jako je vysoký krevní tlak, únava či psychické problémy. 

Vzhledem k  nižší spotřebě ovoce a zeleniny se v zimě vyplatí doplňovat vitamín C. Ten posiluje imunitní systém, zkracuje délku virových onemocnění a tělo si jej neumí samo vytvořit. Ať už si jej pořídíte v kapslích nebo ve skvěle vstřebatelné lipozomální formě, vaše imunita vám poděkuje. Stejně tak se zaměřte na vitamin B. Souhrn všech 8 vitaminů této skupiny – B-komplex – je zásadní pro zdravé fungování metabolismu, zmírňuje projevy únavy a je klíčový pro nervový a imunitní systém. „Béčko“ tělu dopřejete, budete-li jíst drůbeží a hovězí maso, vejce, mléko, ořechy, luštěniny a k radosti mnoha z nás je i v pivovarských kvasnicích. Nedostatek pobytu na slunci se negativně podepisuje na množství vitamínu D v těle. Ten přitom pomáhá zvyšovat obranyschopnost, takže je velmi vhodné dopřát si ho ve formě doplňku stravy a nevyhýbat se potravinám, které jej obsahují: maso, tuk mořských ryb, vaječný žloutek či plnotučné mléko. Z minerálů je v zimě důležité mít dostatek zinku a selenu.

Odstraňte spouštěč stresu

Ani ta nejzdravější strava však sama o sobě nestačí, jste-li vystaveni neustálému stresu. „Důvodem zdravotních potíží není jen stres sám o sobě, ale i jeho následky, jako špatné stravovací návyky či nedostatek spánku. Takovému člověku hrozí oslabení imunity a s tím spojená vyšší náchylnost k infekčním onemocněním,“ vysvětluje MUDr. Kiričenková. A pokud se rozhodnete dostat svou psychiku do pohody např. pobytem v exotických destinacích, nezapomeňte, že i výkyvy nízkých a vysokých teplot nejsou pro zdraví ideální. Obzvlášť po návratu si dejte čas a vyvarujte se hektickému návratu do běžné rutiny, abyste paradoxně nezažili ještě větší stres, než před odletem na dovolenou.