Letící auto a levitující nábytek.

Kreativní studio MONUMENT Office vytvořilo pod vedením designéra Václava Mlynáře na Designbloku pět nápaditých prezentací firem

Kreativní studio MONUMENT Office pod vedením designéra Václava Mlynáře hledá nevšední způsoby, jak prezentovat firemní značky. Pět originálních instalací realizovalo studio také na 24. ročníku přehlídky Designblok. Možnosti firemní prezentace posouvá světelný tunel v instalaci pro automobilku Hyundai i zvukový ekosystém vytvořený pro výrobce sedacího nábytku LD Seating. Pro Eminente Bar se MONUMENT Office inspiroval na Kubě. Nábytek Kaplan donutili designéři „levitovat“ a minimalisticky odlehčená je i instalace pro nábytkářskou firmu Brezina. Václav Mlynář se navíc v části instalací představuje rovněž jako produktový designér, vytvořil dřevěné hodiny Ora a nástěnné zrcadlo.

Multioborová kreativní studio MONUMENT Office se zabývá tvorbou instalací a interiéru. Jejím záměrem je měnit způsob, jakým se prezentují firemní značky. Od prvotního konceptu přes produkci až po fotografie a videoprezentace. Originální pohled je vlastní i pětici instalací na přehlídce Designblok. „Snažíme se každou značku prezentovat jinak, kreativní formou, a přitom ji co nejpřesněji vystihnout,“ vysvětluje zakladatel studia MONUMENT Office Václav Mlynář.

Výrobce automobilů Hyundai představuje instalace od MONUMENT Office a Signal Creative jako lídra v inovacích, technologii a designu. Doslova „v tom pravém světle“. V exteriéru pracovalo studio se světelným tunelem, v němž si česká veřejnost může poprvé prohlédnout z netradičních úhlů plně elektrický model IONIQ 6. Světelný tunel si pohrává s perspektivou a vzbuzuje dojem, že automobil „letí“ k instalaci v prvním patře kláštera Gabriel Loci. Ve vnitřní expozici mohou zájemci nahlédnout pod kapotu – podvozek, elektrobaterie a elektromotor jsou zde vystaveny jako svého druhu umělecká díla. Celá instalace ožívá ve večerních hodinách, kdy se v pravidelných intervalech spouští speciální světelná animace podpořena hudbou, který vznikla ve spolupráci s agenturou Signal Creative. Světelný design vytvořili umělci Lukáš Dřevjaný a Martin Cipek.

Tradiční výrobce křesel a židlí LD Seating se představuje netradiční instalací Ekosystém. Kreativní studio MONUMENT Office vycházelo z myšlenky, že firma funguje jako komplexní systém. Vytvořilo koncept, který vtahuje návštěvníky přímo do procesu výroby. Příchozí jsou vyzváni, aby vjeli na kolečkové židli do stylizovaného lesa vyrobeného z podnoží kancelářských židlí. Dojem umocňují autentické zvuky z výroby. Jonáš Rosůlek ze zvuků nahraných přímo v továrně vytvořil rytmickou zvukovou stopu jednotlivých obyvatel „lesa“. K návštěvníkům doléhají díky pěti směrovým reproduktorům.

Od všudypřítomného designu si lze na Designbloku odpočinout v Eminente Baru. K podobě dočasného přístřešku se MONUMENT Office nechal inspirovat Kubou, odkud rum Eminente pochází. Kuba designéry ale inspirovala i kreativitou ve znovuvyužití materiálů. V duchu upcyclingu vznikl bar ze starého lešení a režné látky, jako osvětlení posloužily prázdné láhve od Eminente rumu a sezení zajišťují stavební tvárnice. Atmosféru dotváří živé palmy, banánovníky a další rostliny.

Už potřetí vytváří MONUMENT Office prezentaci na Designbloku pro firmu Kaplan Nábytek. Prezentována je v Uměleckoprůmyslovém muzeu jako „rodinné stříbro“ českého produktového designu. MONUMENT Office vytvořit kinetickou instalaci vzdávající poctu času, který je při tvorbě nábytku z masivního dřeva naprosto zásadní. Středobodem instalace Only Time Matters jsou dřevěné hodiny Ora. Ty navrhl designér Václav Mlynář tak, aby se při jejich vyhotovení zpracovával zbytkový materiál, který vzniká při výrobě nábytku. Na Designbloku hodiny „levitují“ uprostřed kostky, zatímco za nimi se ve vzduchu pomalu a hypnoticky otáčí kulatý stůl a židle z kolekce Elica. Minimalisticky působící instalací pohybuje na přesnost náročný mechanismus.

Masivní dřevo bylo pro MONUMENT Office výzvou i při navrhování konceptu pro firmu Brezina, která se zaměřuje na ruční výrobu nábytku a doplňků. Na Designbloku představuje nové zaměření na malosériovou výrobu a spolupráci s externími designéry, mimo jiné i Václavem Mlynářem. Ten pro firmu Brezina navrhl nástěnné zrcadlo. Instalace vyzdvihuje jako nové produkty i kulatý stůl a misky (Vrtiška & Žák), židli (Jakub Pollág) a věšák (Tomáš Král). Společným jmenovatelem je masivní dubové dřevo. Masivní dubové fošny s kůrou, na nichž jsou vyfrézována jména jednotlivých designérů, jsou navíc zavěšeny nad každým z prezentovaných produktů. Instalace od MONUMENT Office tak přiznává surový materiál, jemuž teprve designéři dali výsledný tvar.

_____


MONUMENT Office je multioborové kreativní studio sídlící v Praze, která hledá originální a nevšední způsob, jakým prezentovat firemní značky. Celý projekt dokáže zajistit od prvotního konceptu a návrhu přes produkci až po foto i video výstupy. Díky tomu svým klientům šetří čas, starosti a peníze, které by vynaložili na komunikaci a koordinaci několika různých dodavatelů.
Václav Mlynář je designér, kreativní ředitel a majitel designového studia. Zkušenosti s designem získal při studiu i práci nejen v České republice, ale také ve Spojených státech, Dánsku a Velké Británii, kde studoval produktový design na Královské vysoké škole umění v Londýně. Magisterský titul obdržel také na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V letech 2011 až 2020 vedl spolu s Jakubem Pollágem studio produktového designu deFORM. V cenách Czech Grand Design 2016 studio obdrželo titul Grand designér roku. V roce 2020 se Václav Mlynář zaměřil na rozvoj vlastního produktového studia VM, studia prostorové/interiérové architektury MONUMENT Office. Od roku 2017 působí jako kreativní ředitel sklárny a značky svítidel Bomma. Od roku 2019 rovněž vyučuje produktový design na NC State University v Praze.