Do aukce míří vzácné mince darované Edvardem Benešem. Její celková hodnota činí 130 milionů

Praha, 10. října – V pražském hotelu Mandarin Oriental proběhne v pátek 14. října 2022 aukce, v níž se objeví i vzácné mince a medaile z pozůstalosti Jiřího Zedtwitze. Přednosta exilové vlády v Londýně je získal darem osobně od prezidenta Edvarda Beneše. Aukce pořádaná největším aukčním domem s numismatikou Macho & Chlapovič bude probíhat jako sálová a současně přes internet a telefon. Její odhadovaná hodnota je 5 milionů Eur a součástí dražby bude 365 položek. Ve dnech 17. – 19. října budou následovat elektronické aukce, které nabídnou více než 2000 mincí, medailí, bankovek či vyznamenání. 

Součástí dražby budou skutečné skvosty, a to nejen z České republiky a Slovenska, ale také například z Francie či Velké Británie. Hlavním hitem aukce budou české mince a medaile ze zmíněné pozůstalosti Jiřího Zedtwitze. Ten získal soubor mincí a medailí coby dar s osobním poděkováním od Edvarda Beneše, který tak Zedtwitzovi vyjádřil hold a dík za jeho věrné služby republice v nelehkých časech. Všechny položky jsou zajímavé i svými původními papírovými obaly, z nichž některé na sobě dokonce stále nesou původní cenu v britských librách. Dražit se bude i několik mincí a medailí, ze kterých je na světě znám jen jediný kus, tzv. unikát. Poptávka po numismatických předmětech neustále roste a aukční dům očekává vysoký zájem sběratelů.

Zájemci o numismatiku mohou v dražbě získat i extrémně vzácný desetidukát Gabriela Behtlena z roku 1621 s vyvolávací cenou 150 tisíc eur. Další atraktivní položku tvoří výjimečný dukát z roku 1620, jenž na sobě nese značku pražského mincmistra Pavla Škréty. „Historikové se domnívají, že Škréta měl funkci mincmistra pouze několik týdnů, proto jsou jakékoli zachované mince s jeho značkou opravdovou raritou a ví se o existenci pouze několika kusů. O velké vzácnosti dukátu svědčí i fakt, že nebyl přítomen v žádné z velkých privátních sbírkách mincí 19. a 20. století,“ vysvětluje Elizej Macho, spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič. Škrétův dukát z nadcházející aukce pochází z pozůstalosti významného úředníka První republiky a londýnské exilové vlády a je výborně zachovalý. Svou výjimečností tak bude během aukce zajisté atakovat vysoké částky.

Ani ostatní položky nezůstávají svou vzácností pozadu. Aukce nabídne například jedenáct položek z doby vlády Karla VI. Mezi dukáty, tolary a medailemi bude i desetidukát z roku 1824, jediný známý kus na světě, s vyvolávací cenou 100 tisíc eur. Na 70 tisících eur začne dražba šestidukátu z roku 1732, který je také pravým unikátem.