Češi mohou šetřit životní prostředí podepisováním dokumentů online

Praha, 10. 10. 2022 – Českým občanům i firmám se v poslední době naskytla další příležitost, jak si usnadnit život a zároveň přispět k ochraně přírody. Z údajů společnosti ezConvey, která provozuje podpisovou aplikaci Podpisovna, vyplývá, že podepisováním smluv, formulářů i dalších dokumentů online běžný člověk ušetří až desítky papírů ročně. V případě firem je úspora ještě větší.

Stalo se pěkným zvykem, že děti ve školách sbírají a třídí papír, který následně míří na recyklaci a vznikají z něj nové produkty – sešity, toaletní papíry nebo třeba ubrousky. Přiložit ruku k dílu teď mohou jednoduše i dospělí, a to podepisováním dokumentů online. 

„Udržitelnost, recyklace již použitých materiálů i šetření papírem jsou nejen u nás v Česku důležitá témata. Vzhledem k tomu, že běžný občan za rok podepíše odhadem 10-12 papírových dokumentů, je online podepisování ideální příležitostí, jak s množstvím používaného papíru aspoň částečně šetřit,“ říká spoluzakladatel Podpisovny Michal Bočan.

Digitalizace v posledních letech významně pokročila a řada Čechů už kouzlo podepisování přes bezpečné online aplikace objevila. I nadále se však na úřadech, v bankách nebo ve firmách podepisuje spousta dokumentů rukou na papír. Zatímco v některých případech je to ze zákonných důvodů stále nutné, většinu těchto klasických podpisů je možné nahradit online podpisem.

Desítky tisíc ušetřených papírů? Pro firmu žádný problém  

Ještě větší příležitost šetřit papírem a chránit tak životní prostředí mají firmy, a to malé, středně velké i zavedené korporáty.

„Administrativa je ve firmách každodenní chleba, větší společnosti tím pádem kvůli podpisům zbytečně použijí až desítky tisíc papírů ročně. Když místo toho vsadí na některou z bezpečných podpisových aplikací, nabízejících ověření totožnosti online, ochrání nejen životní prostředí, ale také firemní finance. Pokud se papír nakupuje ve velkém množství, je to drahá záležitost. Stejně tak podniky ušetří výdaje za tisk, distribuci nebo archivaci,” pokračuje Michal Bočan.

Podepisovat lze smlouvy i objednávky zboží

Co všechno může běžný občan i firma přes online aplikaci podepsat? Například smlouvy (nájemní, kupní nebo třeba rezervační), dále pracovní dokumenty, účetní doklady nebo cestovní doklady

„V aplikaci Podpisovna si lidé mohou online podepisování vyzkoušet i zdarma. Svou totožnost snadno ověří přes službu BankD, nebo mojeID,” uzavírá Bočan.

O firmě  ezConvey je česká společnost sídlící v Praze, která se od roku 2019 zabývá vývojem softwaru v oblasti internetového zabezpečení a online identity osob. Její zakladatelé mají dlouholeté zkušenosti s prací na IT projektech pro korporace, banky i státní správu. V současnosti ezConvey provozuje služby iD Brána a Podpisovna, pomocí kterých instituce, firmy i obyčejní lidé ověřují svou totožnost online a podepisují dokumenty online. Společnost se částečně věnuje také IT poradenství.