Zástupci projektu ACON představili svou práci na dvou evropských PCI seminářích

Praha, 18. říjen 2022  – Dvou evropských konferencí se zúčastnili zástupci projektu inteligentních distribučních soustav ACON (Again COnnected Networks). V belgickém Bruselu a slovinském Beričevu představovali zájemcům z řad odborné veřejnosti projekt, který má za cíl podpořit integraci trhu s elektřinou v České a Slovenské republice.

Bruselská konference s názvem PCI Energy Days se věnovala především praktické realizaci projektů společného zájmu. ACON, který vzniká v přeshraniční spolupráci českého EG.D a slovenské Západoslovenské distribučné (ZSD), měl svůj stánek umístěný v PCI garden v sekci Smart Grids projektů. V průběhu konference jej navštívili mimo jiné zástupci Agentury CINEA a Evropské komise – DG ENER.

„Po celé dva dny jsme návštěvníkům eventu popisovali, jak náš projekt vznikal a jak jsme se dostali až do současné realizační fáze. Vysvětlovali jsme historické propojení Česka a Slovenska na distribuční úrovni, a především jsme komunikovali benefity projektu, mezi které patří modernizace distribučních sítí v obou zemích za pomoci různých inovativních a smart prvků, IT nadstavby, komunikační sítě, posilování sítě pro budoucí potřeby prosumers a vyšší míry obnovitelných zdrojů,“ přibližuje Miroslav Kopt, vedoucí útvaru Strategických projektů EG.D.

Na summitu ve Slovinsku promluvili tři ACON speakeři

I ve slovinském Beričevu měl projekt ACON své zástupce. V panelových diskuzích, které měly za úkol přiblížit cíle jednotlivých PCI projektů ostatním kolegům z evropských zemí, za ACON vystoupili Tomáš Šipoš ze ZSD a Tomáš Manosoglu a Branislav Vavruš z EG.D.

„Posluchačům jsme na Smart Gridu prezentovali obsah a aktuální stav projektu, a zároveň také jeho přípravu a realizaci. Představena byla rovněž vybraná technologie, v našem případě Rollout power quality monitor, která se využívá v chytrých distribučních trafostanicích,“ shrnul Tomáš Šipoš.

Zástupce ACONu čekají konference v Praze a Bruselu

Nejbližší týdny pak budou ve znamení příprav na další dvě konference. V listopadu se v pražském O2 universu uskuteční 16th SET Plan Conference, která je zaštiťována Ministerstvem průmyslu a obchodu v rámci českého předsednictví Evropské unie. Zástupci projektu ACON se kromě Prahy představí také na semináři REPowerEU: A New Beginning, jenž se bude konat v polovině listopadu v Bruselu. I zde bude ACON představován zástupcům odborné veřejnosti a specialistům z oblasti energetiky a projektů PCI.