PROFESIONÁLNÍ SUPERTELEOBJEKTIV NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR S

Amsterdam, Nizozemsko, 2. listopadu 2022: Společnost Nikon dnes rozšířila svou řadu profesionálních superteleobjektivů o model NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR S. Díky vestavěnému telekonvertoru a nové úrovni výkonnosti automatického zaostřování je tento superteleobjektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností výkonnou volbou pro sportovní fotografy a fotografy divokých zvířat. Výkonná optika zaručuje konzistentně působivou kvalitu obrazu bez ohledu na to, jestli fotografujete ohniskovou vzdáleností 600 mm – nebo 840 mm při aktivovaném vestavěném 1,4× telekonvertoru. 

Fotografové pracující v náročných situacích od rychlých motorových sportů až po nepředvídatelná divoká zvířata budou využívat výhod tohoto superteleobjektivu při každém snímku. Působivě tichý systém automatického zaostřování s motory typu Silky Swift VCM poskytuje fenomenálně rychlé automatické zaostřování s naprosto perfektním zachycením a sledováním objektu. A nejkvalitnější antireflexní vrstvy Nikon Meso Amorphous Coat poskytují pozoruhodnou kontrolu nad tvorbou reflexů a závoje i při fotografování scén s více přímými zdroji světla v obrazovém poli. Výkonná optická redukce vibrací nabízí korekci na úrovni až 5,5 EV pro stabilní snímky v libovolné situaci, zatímco přizpůsobitelné ovládací prvky poskytují výjimečnou provozní všestrannost. Fotografové požadující větší dosah mohou okamžitě aktivovat vestavěný telekonvertor beze změny pozice nebo nutnosti pohledu mimo zachycované dění.

Objektiv NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR je perfektně vyvážený, s těžištěm umístěným uprostřed patice prstence se stativovým závitem pro stabilní ovládání a méně námahy při fotografování ze stativu i z ruky. Náročná prostředí jsou snadno zvládnutelná díky kompletnímu utěsnění proti klimatickým vlivům a objektiv se vyznačuje rovněž velmi nízkou hmotností. Rozměry objektivu jsou dostatečně kompaktní na to, aby se objektiv vešel do příručního zavazadla, které vyhoví požadavkům většiny leteckých společností. 

 Dirk Jasper, Product Manager u společnosti Nikon Europe, komentuje: „Stejně jako jeho sesterský objektiv (400 mm f/2,8 TC VR S) obsahuje i profesionální superteleobjektiv NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR S nejpokročilejší optické a zaostřovací technologie Nikon pro dosažení bezkonkurenční výkonnosti. Bez ohledu na okolnosti získáte každý požadovaný snímek a zachytíte i ty nejméně předvídatelné objekty v nejnáročnějších prostředích.“

Souhrn klíčových vlastností: NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR S

Vestavěný telekonvertor 1,4×: posunutí páčky na pravé straně objektivu je vše, co je třeba k aktivaci telekonvertoru a změně objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností 600 mm a světelností f/4 na objektiv 840 mm f/5,6.

Naprosto jisté automatické zaostřování: systém automatického zaostřování v objektivu je poháněn motorem Nikon typu Silky Swift VCM (motor s kmitací cívkou) a optickým kodérem ABS, který s absolutní přesností detekuje a poskytuje informaci o pozici zaostření objektivu.

Výjimečná úroveň detailů: ostrost obrazu je vynikající v celém obrazovém poli i při fotografování s plně otevřenou clonou a reprodukce neostrých míst obrazu je krásně plynulá a oblá.

Výkonná optická redukce vibrací: poskytuje korekci na úrovni 5 EV, resp. 5,5 EV při použití na fotoaparátu Nikon mirrorless s podporou synchronní redukce vibrací.1 

Antireflexní vrstvy Meso Amorphous Coat: potlačují výskyt reflexů a závoje eliminací parazitního světla z šikmého i svislého směru.

Odolné provedení: těsnění okolo všech pohyblivých částí a upevňovacího bajonetu chrání objektiv před vnikáním prachu a vlhkosti. Fluorová vrstva Nikon chrání přední optický člen objektivu.²

Vyvážené provedení: těžiště objektivu se nachází uprostřed patice prstence se stativovým závitem pro stabilní ovládání a méně námahy při fotografování. 

Přizpůsobitelnost: kroužku Fn, tlačítkům Fn, zaostřovacímu kroužku a tichému příkazovému kroužku lze přiřazovat různé funkce. A tlačítko nastavení paměti lze použít pro uložení zaostřených vzdáleností. 

Rozměry vhodné pro příruční zavazadlo: objektiv je dostatečně kompaktní a lehký na to, aby se vešel do příručního zavazadla, které bude splňovat požadavky většiny leteckých společností.

Kompatibilita: objektiv umožňuje použít TELEKONVERTOR Z TC-1,4× a TELEKONVERTOR Z TC-2,0×.

¹ Podle standardů CIPA; optická redukce vibrací dosahuje úrovně korekce v hodnotě 5 EV (resp. 5,5 EV při použití synchronní redukce vibrací) v režimu NORMAL. Této hodnoty se dosahuje při nasazení objektivu na fotoaparát mirrorless s obrazovým snímačem formátu FX.

² Nelze zaručit odolnost objektivu proti prachu a kapající vodě ve všech situacích a za všech podmínek.

Před použitím objektivu NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR S je třeba aktualizovat firmware fotoaparátu na nejnovější verzi.

Společnost Nikon 

Nikon je vedoucím světovým poskytovatelem výrobků a služeb v oblasti fotografie a videografie. Inovativní optické technologie společnosti – zahrnující amatérské i profesionální fotoaparáty a objektivy, systémové příslušenství a sportovní a rekreační optiku – v sobě nesou více než 100 let zkušeností v oboru. Značka je globálně oceňována pro stanovování nových standardů v oblasti designu a výkonnosti, kde revoluční řada Z fotoaparátů Nikon mirrorless a objektivů NIKKOR Z představují novou dimenzi optické výkonnosti. Cílem společnosti Nikon je být vzorem v oblasti fotografické kultury a umožnit nejlepším světovým vizuálním umělcům využít jejich tvůrčí potenciál zprostředkováním vizuálních příběhů. Více informací o oceněných výrobcích společnosti Nikon naleznete na stránce www.europe-nikon.com.