Chytrá domácnost EVE nabízí energetické úspory i zvýšení komfortu

S inteligentním řízením vytápění a chytrými zásuvkami pro běžné spotřebiče si lze užít maximální komfort a zároveň krotit účty za energie.

Praha, 3. listopadu 2022 Ceny energií se šplhají do závratných výšin a s nimi roste i všeobecný stres z jarního vyúčtování. Není tak vhodnější chvíle, kdy posunout svou domácnost do 21. století a nakládat s teplem i elektřinou co nejrozumněji. Dostupným řešením přitom může být technologie chytré domácnosti v čele s moderním řízením vytápění a kontrolou běžných spotřebičů. 

Okamžité úspory nabídnou hlavice EVE Thermo umožňující řízení teploty v jednotlivých místnostech, díky kterému lze nastavit optimální teplotu v koupelnách, obývacích pokojích i ložnicích. Možnost zvolit pro každou místnost jiný časový režim pak kromě komfortu zajistí i nezanedbatelné úspory energií a finančních prostředků uživatele.

Další zbraní proti drahým energiím jsou chytré zásuvky EVE Energy a prodlužovačky EVE Energy Strip. Ty na rozdíl od běžně dostupných chytrých zásuvek dokážou nejen ovládat připojené spotřebiče, ale také sledovat jejich spotřebu, kterou navíc prezentují v podobě přehledného grafu. Díky tomu lze nejen identifikovat ty energeticky nejnáročnější přístroje a případně je na dálku ovládat, ale také včas odhalit například vzrůstající spotřebu dosluhující chladničky.

Dobrou zprávou pro uživatele je i fakt, že veškerá Thread kompatibilní zařízení výrobce jsou připravena pro nejmodernější komunikační protokol Matter, označovaný za budoucnost chytré domácnosti. Jeho prostřednictvím se zařízení dorozumí i bez domácího Hubu, a navíc budou fungovat nejen s ekosystémem společnosti Apple, ale také s Google Home a Amazon Smart Home.

Jak se připravit na budoucnost chytré domácnosti ještě dnes se zákazníci mohou dozvědět na stránkách evesmarthome.cz.

Topení jen tam, kde je třeba s EVE Thermo

Tradiční otopného systémy spoléhají na fixní nastavení termostatických hlavic, kterými na začátku topné sezóny definujeme konkrétní teplotu místnosti a pak s nimi nemanipulujeme. Časovou regulaci pak zajišťuje termostat tepelného zdroje, který umožňuje snížit produkci tepla v době, kdy se nacházíme mimo domácnost a opět ji zvýšit v čase, kdy předpokládáme návrat. Teploty jednotlivých místností jsou ale nastaveny fixně. Pokud je zdrojem tepla teplárna, nebo společný kotel bytového domu, pak dokonce nemáme možnosti regulace téměř žádné.

Chytrá domácnost a chytré termostatické hlavice tak mohou představovat skutečnou revoluci díky možnosti regulovat každou místnost zvlášť. Není třeba mít 25 °C v koupelně ve chvíli, kdy sledujeme televizor v obývacím pokoji a stejně tak není třeba mít v obývacím pokoji 20 °C, když usínáme v ložnici. Díky decentralizované správě jednotlivých radiátorů můžeme ušetřený výkon v jedné z místností snadno využít v další. Úspory způsobené regulací tak nevznikají pouze ve chvíli, kdy domácnost opustíme, ale dosahujeme jich v průběhu celého dne. Vyšší flexibilita celého systému navíc zajistí i zvýšený komfort například ve chvíli dřívějšího návratu z práce. Stačí jednoduše požádat hlasovou asistentku Siri, nebo změnit aktuální teplotu v aplikaci EVE Home a doma bude pohoda dřív, než dorazíte.

Spotřeba pod kontrolou s EVE Energy

Úspory mimo vytápění se hledají obtížněji. Jedním z důvodů je neznalost skutečné náročnosti domácích spotřebičů. Ta je ale díky EVE Energy minulostí. Chytré zásuvky společnosti EVE totiž spotřebu neustále monitorují a zapisují do přehledného časového grafu. Nechybí ani možnost nastavit v aplikaci skutečnou cenu za kWh a sledovat finanční náklady na provoz jednotlivých přístrojů. Při kontinuálním používání tak lze snadno rozeznat, zda je skutečně největším konzumentem elektřiny lednice, nebo televizor zapnutý po celý den jako kulisa. Rozhodnutí, kde a jak dosáhnout úspor je pak výrazně snazší.

Trvalé měření spotřeby navíc umožní odhalit včas odchylky od normálního chodu spotřebičů. Jen málokdo si totiž uvědomuje, že starší vybavení už nemusí splňovat parametry, kterými se pyšnilo v okamžik nákupu. Například u klimatizací, chladniček a mrazáků může dojít lety k úniku chladícího média způsobujícímu častější spínání a delší běh kompresoru. Spotřeba pak vzrůstá násobně a pokud není včas odhalena, vede k nepříjemným výdajům. To se ovšem s EVE Energy nestane. Stačí letmý pohled na týdenní graf spotřeby a je ihned jasné, kam se elektřina zbytečně ztrácí.

Propojení v zájmu pohodlí i úspor

Jednou z důležitých výhod chytré domácnosti je možnost vzdáleného ovládání spotřebičů a s ním spojené automatizace. Už samotné dálkové zapínání a vypínání jakéhokoli spotřebiče se může hodit, ale skutečná kouzla začínají se zapojením dalších produktů. Příkladem může být kombinace s interiérovým senzorem EVE Room, který neustále monitoruje vlhkost, teplotu i kvalitu vzduchu. Veškerá data lze využít pro spuštění odpovídajících chytrých zásuvek a do nich připojených zařízení. Při poklesu kvality vzduchu tak může sepnout čistička vzduchu, při překročení doporučené vlhkosti v koupelně odvlhčovač a při neočekávaném nárůstu teploty zase klimatizace. Díky standardům Thread a Matter přitom již není nutné řešit propojení jednotlivých prvků. Ty totiž nově dokážou komunikovat přímo. Vše je tak snazší než kdy dřív, a i laik dokáže sestavit chytrou domácnost, která pracuje samostatně v zájmu vyššího komfortu, úspory energií i ekologie.

O společnosti Eve Systems

Eve Systems je německou společností založenou v roce 1999, která se zaměřuje na vývoj a výrobu zařízení chytré domácnosti. V jejich portfoliu se nachází chytré osvětlení, zásuvky, čidla, termostatické hlavice i bezpečnostní kamery. S jejich pomocí posouvají řešení běžných domácích otázek na novou úroveň, která zajišťuje pohodlí, bezpečnost i úspory energií. Výrobce své produkty vyvíjí s využitím vlastních kapacit pro bezpečný ekosystém produktů značky Apple. Činí tak i proto, že jednou ze základních hodnot společnosti je důraz na bezpečí a soukromí uživatelů. Vedení společnosti totiž trvá na tom, že co se stane doma musí doma i zůstat.