Indexové “ETF” fondy: Pasivní řízení znamená nižší poplatky i riziko

Zhodnocování úspor formou investování může být pro mnohé lidi strašákem. Strachu z rizika nebo špatné orientace v tom, jakou investici vybrat, se však dá celkem snadno zbavit. Jednoduchým řešením může být investování do indexových fondů, u nichž riziko rozložíte na více míst a peníze se tak mají šanci efektivně zhodnocovat. Investice do indexových fondů vám nezaberou moc času a můžete do nich začít investovat hned.

Na jaké otázky Vám článek odpoví?

  • Co jsou indexové fondy a jak fungují?
  • Jaké jsou hlavní výhody indexových fondů?
  • Co brát v úvahu při volbě indexových fondů?

Indexové fondy jsou vhodné pro investice na delší časový horizont, tedy alespoň 10 let. Jejich výnosy v posledních letech stabilně rostly a při dlouhodobém investování se jejich výkon dokáže vyšplhat i na 6 – 9 % ročního zhodnocení. Čím déle do fondů investujete, tím vyššího výnosu můžete dosáhnout. I kvůli delšímu investičnímu horizontu bývají tyto fondy často používány jako vhodná investice pro děti do budoucna. Peníze v nich nepodléhají inflaci tak, jako na běžném účtu nebo termínovaném vkladu.

Věděli jste? 

První indexový fond Retail Index Investments Trust vznikl v roce 1975 na indexu S&P 500. Indexové fondy jsou řízeny kolektivně, nikoli jednotlivci. Od roku 1993 je spravují podle Zákona o kolektivním investování investiční společnosti, které je řídí pod dohledem České národní banky. Zákon dohlíží na to, aby vše probíhalo podle platných pravidel.

Martin Milek, expert na investice ve společnosti FinGO.cz

Co jsou indexové fondy a jak fungují

Obecně známe fondy dluhopisové, akciové, realitní, indexové a smíšené. Konkrétní indexové fondy mohou kopírovat burzovní indexy, měnové páry, dluhopisy nebo komodity. Hlavním rozdílem mezi nimi je zejména způsob řízení. U podílových fondů jde o tzv. aktivní řízení, které má na starosti příslušný portfolio manažer, zatímco u ETF fondu jde o řízení pasivní. V praxi to znamená, že podílové fondy, které řídí manažer jsou ve své úśpěšnosti závislé na tom, jaké akciové tituly manažer do fondu vybral. ETF fondy naproti tomu pasivně kopírují vývoj akcií v daném indexu. Index odráží to, jak se daří segmentu nebo trhu, který tento index sleduje. Od toho se pak odvíjí i výše zisku.

Dalším rozdílem jsou zejména poplatky a na ně návazná celková finanční náročnost pro investory. Vzhledem k tomu, že jsou ETF fondy pasivně řízené, jsou poplatky mnohem nižší než u klasických podílových fondů. Významným rozdílem je tak pochopitelně  i míra zisku z této investice. Ta bývá vyšší, jednak díky nižším poplatkům, jednad také kvůli tomu, že se zisk po 3 letech nemusí zdaňovat. 

Jaké jsou výhody indexových fondů

Indexové fondy jsou oblíbené hned z několika důvodů. Jejich obhospodařování Vám nezabere moc času, protože nemusíte sledovat jak se daří trhu nebo jednotlivým odvětvím a firmám. Indexové fondy to totiž dělají za vás. Ten, kdo sleduje vývoj trhu není totiž jeden člověk, nebo skupina manažerů. O tom, jaké akciové tituly se nakoupí se v indexových fondech rozhoduje automaticky. Indexové fondy tak „pracují“ samy, takže riziko selhání lidského faktoru u nich nehrozí.

Jelikož jsou součástí indexu akcie celé řady firem, je riziko totální ztráty vložených prostředků prakticky nulové.  Je to proto, že velkou diverzifikací “nesázíte všechno na jednoho koně”. I správa takového fondu je proto značně jednodušší.

Poplatky při investování do indexových fondů jsou sice různé, a to v závislosti na společnosti přes kterou investujete, ale platí, že jsou obecně nižší, než u klasických podílových fondů. Důvodem je právě absence činnosti manažera fondu, který se jeho správě musí plnohodnotně věnovat a tudíž si vyžádá i nemalou odměnu. Výhodou indexových fondů je bezesporu i jejich ziskovost, kterou dokážou leckdy překonat i řízené portfolio.

Co brát v potaz při volbě indexových fondů?

Pokud si chcete vybrat vhodný indexový fond, měli byste si důkladně prostudovat dokumentaci fondu a seznámit se s jeho investiční strategií. Rozhodující je, do čeho fond investuje, tedy jaký index fond sleduje.  Další faktory si rozebereme dále.

Kredibilita správce

Hlavně v začátcích investování je důležité vybrat si vhodného správce fondu. Ten by měl být zkušený a na trhu mít vybudované jméno. Vybírejte pečlivě, protože kredibilita správce fondu ovlivní výši vašeho výnosu. Při nevhodném výběru vám hrozí mnohem vyšší investiční riziko.

Historie výnosu

Pokud si chcete udělat obrázek o tom, jak se jednotlivým fondům daří, nahlédněte do jejich historie. Dařilo se danému fondu a byl v plusu, byl jeho výnos vyšší než inflace? Zajímat vás taky určitě bude jejich likvidita a struktura poplatků. Samozřejmě historická výkonnost neznamená garanci výkonu budoucího, ale spíše ukazuje na to, jak účinná byla strategie fondu doposud a jak si například poradil s obtížnými ekonomickými situacemi v minulosti.

Likvidita

Indexové fondy, se vyznačují vysokou mírou likvidity. To znamená, že máte v případě potřeby vaše peníze dostupné do několika dnů. To je jednoznačná výhoda, pokud budete svoji investici (případně její část) nečekaně potřebovat. Při investování do ETF fondů vám pro začátek postačí i pár set korun.

Poplatky

Výše poplatků závisí na tom, jaký si vyberete fond. Zpravidla platí, že indexové ETF fondy mají nižší poplatky než podílové fondy. To v konečném důsledku odráží i to, kolik na konci vyděláte. Jelikož ETF fondy jsou řízeny pasivně, za jejich správu obvykle zaplatíte méně, než u aktivně řízených podílových fondů.

Daně

V případě investic daníte rozdíl mezi nákupem a prodejem – tedy zisk. Pokud se váš zisk vejde do hodnoty 100 000 Kč, je od zdanění osvobozen a není tedy třeba věc řešit. V případě zisku nad 100 000 Kč daníte jen v případě, že doba mezi nákupem a prodejem byla kratší než 3 roky (tzv. časový test). 

Ať už chcete investováním bojovat proti rostoucí inflaci, naspořit si na lepší důchod, nebo na rekonstrukci bydlení, doporučujeme se v začátcích poradit se zkušeným odborníkem. Nastavíte s ním investiční strategii podle vašich cílů a finančních možností, a pak už jen budete spokojeně sledovat, jak se vaše peníze léty zhodnocují. 

Text: Martin Milek, expert na investice ve společnosti FinGO.cz