Inovace v českých nemocnicích se úspěšně rozbíhají. Na akci EIT Morning Health Talk diskutovali zástupci nemocnic a start-upů.

Praha, 9.11. 2022 – EIT Morning Health Talk otevírá pravidelně veřejnou debatu se zástupci českého zdravotnictví. Na setkání 8. listopadu v pražském Hub Hubu se setkalo na 40 profesionálů z různých zdravotnických organizací, aby diskutovali téma „Zapojení nemocnic do inovací ve zdravotnictví“. Letošní podzimní akci EIT Morning Health Talk organizovala společnost DEX Innovation Centre, která se je českým hubem EIT Health.

Na cestě k lepší a vyšší kvalitě se české nemocnice významně angažují. Hrají důležitou roli v adaptaci inovací a transformaci českého zdravotnictví na digitalizaci. Nemocnice znají klinické potřeby a vlastní potřebná data. Z hlediska reálné praxe mají omezené finanční zdroje, stejně tak jako lékařské a další personální kapacity. 

„Motivace k inovacím v nemocnicích se momentálně zlepšuje, ale stále se dá říci, že je nedostatečná,“ říkají shodně účastníci panelové diskuze. Chybí podle nich dostatečná podpora pro inovace, která je klíčem k úspěchu. V situaci, kdy toto klíčoví manažeři uchopí jako příležitost, komunita inovátorů v českých nemocnicích poroste. 

Pořadatelé akce z DEX Innovation Centre prezentovali úspěšné případové studie ze zahraničí: Izraele a Finska, kteří patří k tahounům úspěšné implementace zdravotnických inovací a pozitivního dopadu na celý ekosystém v jejich zemích.

Izrael a později také Finsko a další severské země začali tím, že založili speciální inovační jednotky a rozvinuli spolupráci s dalšími aktéry. Začala tak vznikat partnerství soukromého a veřejného sektoru. Izraelská nemocnice Sheba Medical Center začala s komercializací a tvorbou spin-of firem s cílem ovlivňovat nejen svoji instituci, ale celý ekosystém globálně. 

Finsko zavedlo model, kdy univerzitní nemocnice fungují jako inovační platformy na základě potřeb jednotlivých nemocnic (včetně organizace inovačních soutěží, evaluace nápadů, procesy pro rozvoj nápadu a spoluvytváření). Do praxe byl uvedený model ko-kreace s ekonomickou podporou veřejných regionálních fondů včetně validace navržených řešení.

Vize zdravotnictví v EU směrem k roku 2030

V dopolední panelové diskuzi mluvili její účastníci o reálných provozních problémech při implementaci inovací i budoucí vizi evropského zdravotnictví. Diskutovalo se o tom, jaké největší problémy řeší nemocnice a zda je lepší interní či externí inovační procedura a proč. 

„Myslím, že zdravotnictví v EU bude po velkém třesku. Chystá se zavedení NIS systému, který má propojit všechny evropské zdravotní systémy dohromady. To bude tvrdá zkouška, ze které se bude evropské i české zdravotnictví vzpamatovávat,“ říká Ing. Peter Mešťaník, náměstek pro informatiku z Fakultní nemocnice Brno. 

Navzdory nedostatečným kapacitám a financím se adopce inovací a stejně tak transformace na digitalizaci daří aplikovat v různé míře ve všech nemocnicích, které měly své zástupce na dnešní akci: Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, Rehabilitační ústav Kladruby, IKEM, Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ve zdravotnictví je prostor pro vlastní iniciativu lékařů, provozovatelů IT systémů a tvůrců softwarů a aplikací. Je jednoznačně přínosné, když se na tvorbě projektů podílejí právě profesionálové lékaři, a hlavně když systémy aktivně používají – přibližně takové poselství vzešlo z kulatého stolu v druhé části akce EIT Morning Health Talk dedikované zapojení českých nemocnic do inovací.

https://dex-ic.com/

DEX Innovation Centre (DEX IC) je soukromý inovační hub, nejrychleji rostoucí v ČR. Své aktivity zaměřuje na zlepšování života a společnosti prostřednictvím digitálních inovací, výzkumu a technologií. DEX IC získává kapitál pro inovativní projekty a produkty pro budoucnost v oblasti dopravy, energetiky, zdravotnictví a ICT. Pomáhá budovat startupy a vzdělává studenty a žáky. Za 10 let existence zorganizoval tým DEX IC několik vlastních oborových akcelerátorů, provozuje virtuální inkubátor pro začínající firmy a vlastní technologickou dílnu μFablab. DEX IC je partnerem evropských iniciativ EIT InnoEnergy a EIT Health. 

Více zde: https://dex-ic.com/ 

O společnosti EIT Health

EIT Health je jedním z největších evropských podporovatelů v oblasti inovací ve zdravotnictví. EIT Health zahrnuje více než 150 partnerů a je jedinečnou evropskou sítí předních společností, univerzit, výzkumných a vývojových center, nemocnic a institucí. Posláním EIT Health je budovat ekosystém, který umožní rozvoj zdravotní péče do budoucna, aby evropští občané mohli žít déle a zdravěji. EIT Health zvyšuje kvalifikaci zdravotnických pracovníků v celé Evropě, investuje do nejlepších evropských talentů a umožňuje komercializaci inovativních zdravotnických produktů a řešení v celé EU. Jedná se o jednu z největších veřejně financovaných iniciativ v oblasti zdravotní péče, kterou podporuje Evropský inovační a technologický institut, orgán Evropské unie.
Další informace naleznete na: www.eithealth.eu