Stačí málo: Tipy, které zajistí, aby vaší domácností neprotékaly tisícikoruny

Praha 16. listopadu – Ceny energií rostou, potraviny se zdražují a všichni hledáme prostředky, jak můžeme ušetřit. Hospodaření s vodou možná zatím bylo na vedlejší koleji, dodavatelé ale už teď přinášejí první zprávy o skokovém zdražování vodného a stočného. Někde půjde až o pětinové navýšení cen. Stačí přitom dodržet pár jednoduchých pravidel a na účtu vám zůstanou tisícikoruny. Podívejte se, kolik peněz vám ušetří myčka, drobné zkrácení sprchování nebo správně naplněná varná konvice.

Koupelna jako nenápadný žrout peněz

Opakování je matka moudrosti. I když slýcháte doporučení a tipy často, několik jednoduchých opatření, jak snížit spotřebu vody, opravdu funguje. Začněme u denní hygieny. Zavírat kohoutek při čištění zubů dokáže ušetřit až 1800 korun ročně. Během jednoho čištění může protéct i 25 litrů, což znamená za rok vyplýtvání 18 kubíků vody. Můžeme si to lehce přepočítat na objem, kterým byste naplnili jeden rodinný bazén o poloměru 4,5 metru.

Ožehavým tématem v oblasti plýtvání vodou je koupání ve vaně, případně dlouhé sprchování. Víte, že zkrácením sprchování o jednu minutu dokážete ušetřit u baterie bez úsporné hlavice až 560 litrů vody měsíčně? Při dnešní průměrné ceně okolo 100 korun za metr krychlový vody vzniká roční náklad dalších bezmála 700 Kč. A pokud si užíváte napuštěnou vanu, v té se utopí při denním používání klidně i 2000 korun ročně na osobu navíc oproti sprchování.

V neposlední řadě je tu používání toalety. „Velmi běžné a nejčastěji používané jsou dnes splachovací mechanismy s dvojitým tlačítkem, kdy dokážete uspořit pomocí malého spláchnutí 1 až 2 litry vody za jedno stlačení. V porovnání se staršími toaletami jde u plného spláchnutí o úsporu až 6 či dokonce 9 litrů. Do starých nádrží lze ale umístit různé válečky a sáčky dostupné v instalatérských potřebách a hobby obchodech, díky kterým můžete ušetřit až 70 % splachované vody,“ vysvětluje Yvonna Gaillyová z Českého svazu ochránců přírody Veronica zabývajícího se ekologickým poradenstvím již přes 30 let.

Jak jsme na tom v kuchyni? 

V koupelně vzniká největší spotřeba, na druhém místě je kuchyně. I tady se dá výrazně spořit. Hektolitry, které protečou našima rukama při mytí nádobí, mohou díky myčce znamenat několikatisícovou úsporu ročně. Nejde pouze o šetření vody, ale také energie a hlavně času. Namísto hodiny denního ručního mytí strávíte u obsluhy myčky pouhou čtvrtinu času. 

Když už myčku máme, častým neduhem stále zůstává předmývání nádobí. Až 52 % Čechů, kteří používají myčku, nádobí předmývá pod tekoucí vodou a týdně tak vyplýtvá 57 litrů vody. Myčky přitom odstraní i odolnou špínu a kvalitní prostředky si poradí se zaschlými zbytky jídla bez potřeby předmývání i po 24 hodinách. Účinné je také zapínání myčky až při jejím zaplnění. Šetříte tak nejen vodu, ale ve výsledku i své ruce a dobu strávenou nad prací. 

Vody jen tolik, kolik vypijete

Pít z kohoutku se vyplatí! Cena je lidová a jeden litr vychází zhruba na desetihaléř. Další argument, který vás přesvědčí nekupovat domů balenou vodu, je kvalita. U nás dostupná pitná voda z vodovodů patří v Evropské unii mezi ty nejlepší. Pokud máte rádi vychlazenou vodu, je skvělé mít v lednici nádobu, ze které si naplníte kdykoli skleničku. Nemusíte čekat, než vám z kohoutku odteče na přiměřenou teplotu.

Značnou částku uspoříme také při spotřebě užitkové vody. Asi by nás nenapadlo jít kupovat na zalévání květin balenou, nicméně převařenou vodu ze zeleniny využít můžeme. Všeobecně je skvělé se před otočením kohoutku zamyslet, na co a kolik vody skutečně potřebujeme. Například už jen při ohřívání odpovídajícího množství v rychlovarné konvici. Na co napouštět nádobu až po rysku, když potřebuju zalít jeden hrnek s čajem? Pokud si odměřenou vodu ze svého hrnku přelijete do konvice, můžete klidně ušetřit i několik stovek korun ročně.

Největší spotřeba elektřiny vzniká tam, kde je převáděna na teplo

Příklad s rychlovarnou konvicí krásně ilustruje, o jakou úsporu bychom se možná měli v současnosti zajímat víc než kdy předtím. „Energie, která rapidně zdražila, je v českých domácnostech využívána nejvíc tam, kde potřebujeme vytvořit teplo. Ať už jde o vytápění místností, nebo právě ohřev vody. U ohřevu můžete ušetřit díky správně nastavenému bojleru a v neposlední řadě také pomocí energie dodané ze solárního panelu. Pořízení je sice nákladné, nicméně pokud vám to dovolí dispozice a dostatek financí, návratnost peněz máte zaručenou,“ říká ekoložka Yvonna Gaillyová.