Ve 4. internetové aukci papírových platidel padaly opět rekordy!

V páteční a sobotní aukci aukčního domu Bankovky.com se dražilo celkem 1 030 položek s vyvolávací cenou 2,5 miliónů Kč. Kromě papírových platidel z dob Rakouska-Uherska až po současnost byla předmětem dražby i sbírka tuzexových a darexových poukázek. Právě tuzexová poukázka z roku 1959 se vydražila za rekordních 1 260 000 Kč. Nejdražší prodanou položkou byla rakousko-uherská bankovka v nominální hodnotě 100 Guldenů. 

„Již po čtvrté za sebou se nám podařilo uspořádat velmi úspěšnou online aukci zaměřenou na papírová platidla. Letošní aukce se zúčastnilo více než 500 dražitelů nejenom z ČR, ale i z celého světa. Je vidět, že zájem o starou měnu je stále na vzestupu a přitahuje pozornost nejenom sběratelů, ale i investorů, kteří přemýšlí, jak v dnešní nejisté době, uložit volné peněžní prostředky,“ uvádí Aleš Kohout spolumajitel aukční společnosti Bankovky.com.

V roce 2020 aukční síň Bankovky.com vydražila nejhodnotnější bankovku na území České republiky. Jednalo se o pětitisícovku z roku 1919, která se vydražila za rekordních 14 520 000 Kč a tento rekord nebyl dosud překonán. Ve své době byla v oběhu jenom do roku 1921 a sběratelé měli unikátní příležitost k jejímu zakoupení po 26 letech. 

V letošní aukci, která proběhla online 18. a 19. listopadu, bylo evidováno celkem 1030 položek, jejichž celková vyvolávací cena činila 2,5 miliónů Kč. Obsahovala jednak staré bankovky z Rakouska-Uherska, ale součástí aukce byla rovněž výjimečná sbírka tuzexových a darexových poukázek. Nejdražší prodanou tuzexovou poukázkou byl odběrní poukaz v nominální hodnotě 50 haléřů z 18. září 1959, jedná se o velmi vzácný poukaz z první emise Tuzex, který se dražil vůbec poprvé v historii. Poukaz se prodal za rekordních 1 260 000 Kč, jeho vyvolávací cena byla 10 000 Kč. 

Nejdražší položkou celé aukce byl 100 Gulden z roku 1825, vyvolávací cena tohoto velmi vzácného platidla byla 150 000 Kč, nadmíru zachovalý exemplář se vydražil za neuvěřitelné 3 milióny Kč.  

„Sběratelství papírových platidel má své stabilní a věrné publikum. Většina těch nejvzácnějších kousků najde nového majitele právě mezi skalními sběrateli, kteří se notafilii věnují několik let.  Každý rok se nám podaří přilákat nové zájemce o notafilii, tedy obor, který se věnuje sběratelství bankovek a papírových platidel a nauce o nich,“ dodává na závěr Aleš Kohout.