Komentář: Jak poprvé nabíjet nový mobilní telefon nebo notebook a neudělat hned pod stromečkem chybu

Chrudim, 1. prosince 2022 – Předvánoční období je tradičně částí roku, kdy rostou tržby obchodům s elektronikou. Mobilní telefon, tablet či chytré hodinky jsou oblíbenými dárky pod stromeček. Právě proto v prosinci nejčastěji přicházejí otázky typu: Jak poprvé nabíjet zbrusu nový přístroj? Jak si hned první den nepoškodit akumulátor? Jak získat maximální kapacitu, a tedy zajistit dlouhou výdrž nového dárku? Odpovědi ve svém komentáři nabízí Radim Tlapák, ředitel předního českého internetového obchodu s bateriemi do mobilních zařízení BatteryShop.cz.

Dostanete-li na Vánoce nový mobilní telefon nebo notebook, dozajista se v jeho útrobách skrývá lithiová baterie. A v tento také moment přichází otázka, jak takovou baterii nabíjet.

Lithiové baterie po hodině znovu nabijte

V případě lithium-iontových (Li-Ion) a lithium-polymerových (Li-Pol) akumulátorů není třeba provádět iniciační cykly úplného nabití a vybití, jako tomu bylo v minulosti u niklových akumulátorů. I u nich však platí pár základních pravidel, které se vyplatí dodržovat, aby přístroj vydržel co nejdéle nabitý. Při prvním použití by se baterie nejprve měla úplně nabít, poté by se měla nechat zhruba hodinu „odpočinout“, a poté by měla být znovu připojena na nabíječku. Tím bude dosáhnuto jejího maximálního nabití.

Vyhněte se nabíjení na 100 %

První nabíjení tedy již zvládneme, ale jak se o nový přístroj starat dál a udržet baterii v kondici? Tato otázka trápí uživatele elektroniky prakticky u každé moderní vychytávky. Životnost baterií postupem času rapidně klesá a častým, avšak nepříliš šťastným řešením je výměna celého přístroje. Každý majitel zařízení s lithiovou baterií by měl vědět, že jak úplné vybíjení, tak nabíjení na sto procent kapacity těmto akumulátorům nesvědčí. Čím více iniciačních cyklů totiž lithiová baterie absolvuje, tím dříve se stane, že se vám ji nepodaří zprovoznit. Proto se doporučuje telefon či notebook v průběhu dne několikrát dobíjet a držet kapacitu baterie mezi dvaceti a devadesáti procenty. Každým plným nabitím se totiž zkracuje životnost akumulátoru o jeden cyklus. Vzhledem k tomu, že baterie má solidní kondici zhruba do 500 nabíjecích cyklů, jde o cennou radu, která může životnost baterie prodloužit o měsíce, někdy dokonce roky. Obecně tedy platí, že je lepší nabíjet přes den a častěji než pouze jednou přes noc.

Vypínejte na telefonech aplikace, tlumte jas

Mezi další tipy, díky nimž oddálíte koupi nové baterie nebo celého přístroje, patří tlumení jasu a kontrastu displeje. Častým nešvarem zejména u mobilních telefonů, který doslova ničí životnost akumulátoru, jsou desítky otevřených aplikací na pozadí. Není-li to nutné, důrazně doporučuji tyto aplikace vypínat. Další radou, pokud například často nepřenášíte svůj notebook, je vyjmutí baterie, jestliže je váš počítač připojen k síti. Snažte se také nevystavovat baterie blízkosti jiných kovů. V lepším případě bude baterie nucena spotřebovávat větší množství energie, v horším případě může dojít ke zkratu. A v neposlední řadě se vyhýbejte extrémním teplotám. Jak vedro, tak mráz bateriím nesvědčí a v nestandardních teplotách se podstatně rychleji ničí. Právě zimní období přináší velké riziko pro poškození akumulátorů, katastrofální důsledky může mít přístroj zapomenutý přes noc v autě, zapadnutý do sněhu nebo položený na radiátor. Proto dejte pozor, aby vám vytoužený elektronický dárek sloužil co nejdéle.

Autor komentáře: Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem akumulátorů do mobilních zařízení na českém trhu. Baterie nabízí i pod vlastní značkou T6 Power.

O e-shopu BatteryShop.cz

Společnost BatteryShop.cz má v obchodování na internetu dlouhodobé zkušenosti, věnujeme se mu od roku 1998. Specializuje se výhradně na prodej baterií. Všichni pracovníci mají s produkty z oboru počítačové elektroniky bohaté zkušenosti. Obchodními partnery jsou společnosti z Asie a USA. Všechny prodávané baterie splňují přísné evropské normy a mají všechny certifikáty potřebné pro prodej v zemích Evropské unie. Vysokou kvalitu služeb internetového obchodu potvrzuje 100% hodnocení zákazníků na portálu Heureka.cz.

Internetový obchod BatteryShop.cz provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 Power.