Ruští hackeři se navzdory zákazu snaží využívat umělou inteligenci k vývoji hrozeb

PRAHA – 3. února 2023 — Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, již dříve varoval, že kyberzločinci začínají používat ChatGPT k vytváření malwaru, šifrovacích nástrojů a skriptů pro obchod s nelegálním zbožím. Na dark webu jsou stále častěji diskuze o možnostech využití umělé inteligenci k útokům a vývoji malwaru, a to i v zemích, které nejsou podporovány OpenAI. Ruští kyberzločinci zkouší obejít restrikce, takže lze očekávat, že bez ohledu na tato omezení budou ChatGPT brzy zneužívat hackeři po celém světě k zefektivnění svých útoků.

Podle kyberzločinců je v nepodporovaných zemích, jako je Rusko, přístup k ChatGPT omezen třemi hlavními parametry: 

  1. IP adresou
  2. Telefonním číslem
  3. Platební kartou (u aktualizované verze ChatGPT s přístupem k API musí uživatelé platit platební kartou)

Ovšem obejít tato opatření není nijak složité. A ruští hackeři již aktivně diskutují a testují, jak ChatGPT využít. 

Všechny níže uvedené screenshoty byly původně v ruštině. 

Check Point objevil mimo jiné prosbu ruského kyberzločince, který žádal o radu ohledně přístupu k API OpenAI. Uvedl, že má potíže s nákupem přístupu pomocí ruské platební karty a požádal o pomoc s použitím ukradené platební karty.

Obsah obrázku text

Popis byl vytvořen automaticky

Na ruském undergroundovém fóru se objevilo vlákno, jak použít ChatGPT k psaní malwaru a jak obejít geografické kontroly OpenAI. Kyberzločinci také zmiňovali, že různé online SMS služby mohou umožnit obejít ověření telefonu za 6 rublů (asi 2 Kč).

Check Point našel také několik návodů v ruštině o pololegálních službách pro zasílání SMS zpráv, včetně postupu, jak je použít k registraci na ChatGPT. Ty umožňují přijímat SMS zprávy na telefonní číslo v požadované zemi a obvykle se používají právě k obcházení pravidel pro registraci do různých online služeb.

Obsah obrázku text

Popis byl vytvořen automaticky
Obsah obrázku text

Popis byl vytvořen automaticky
Obsah obrázku text

Popis byl vytvořen automaticky

„Pomocí AI technologií bychom mohli výrazně zlepšit náš život. Zlepšit bezpečnost dopravy, zefektivnit medicínu a podobně. A velký potenciál je i v oblasti kybernetické bezpečnosti, kde umělá inteligence může zrychlit vývoj nových ochranných nástrojů a pomoci s odhalováním hrozeb. Ovšem jako u každé nové technologie i zde hrozí zneužití,“ říká Pavel Krejčí, Security Engineer z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. „ChatGPT je nyní mimořádně populární. Mnoho lidí zkouší pomocí AI psát básně nebo vytvářet recepty, ovšem motivace řady lidí je mnohem temnější. ChatGPT je totiž možné jednoduše použít k vytváření škodlivých e-mailů a kódů. Velmi rychle jsme objevili konkrétní případy, kdy se kyberzločinci, včetně úplných začátečníků, snaží použít umělou inteligenci k útokům. Je to obrovské riziko, kterému budeme v roce 2023 čelit.“

Novinky od českého týmu společnosti Check Point Software Technologies:

Facebook: https://www.facebook.com/CheckPointCzech

Twitter: https://twitter.com/CheckPointCzech

LinkedIn: https://cz.linkedin.com/showcase/checkpointczech

Sledujte novinky o bezpečnostním týmu Check Point Research:

Blog: https://research.checkpoint.com/ 

Twitter: https://twitter.com/_cpresearch_ 

Sledujte novinky o společnosti Check Point Software Technologies:
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: http://blog.checkpoint.com
YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

O výzkumném týmu Check Point Research 

Check Point Research poskytuje zákazníkům společnosti Check Point Software a širší bezpečnostní komunitě detailní informace o kyberhrozbách. Výzkumný tým shromažďuje a analyzuje data o globálních kyberútocích ze sítě ThreatCloud, chrání tak před hackery a zajišťuje, že všechny produkty Check Point jsou aktualizované a mají nejnovější ochranu. Výzkumný tým se skládá z více než 100 analytiků a výzkumných pracovníků, kteří spolupracují také s dalšími bezpečnostními společnostmi, donucovacími orgány a organizacemi CERT.

O společnosti Check Point Software TechnologiesCheck Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je přední poskytovatel kyberbezpečnostních řešení pro vlády a organizace po celém světě. Chrání zákazníky před kyberútoky 5. generace prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru, ransomwaru a jiných pokročilých cílených hrozeb. Check Point nabízí víceúrovňovou bezpečnostní architekturu, Infinity Total Protection s pokročilou prevencí hrozeb 5. generace, a tato kombinovaná produktová architektura chrání podnikové sítě, cloudová prostředí a mobilní zařízení. Check Point navíc poskytuje nejkomplexnější a nejintuitivnější nástroje pro správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí.